Pad svjetske kupovine zlata za 10% u trećem kvartalu

Zlatne poluge
0
0

Globalna kupovina zlata pala je za 10 procenata u trećem kvartalu ove godine zbog pada potražnje u Kini i Indiji te zbog prepolovljene kupovine od strane centralnih banaka, uprkos porastu investicijskog raspoloženja, saopšteno je juče sa Svjetskog savjeta za zlato.

Kineski potrošači kupili su 22% manje zlata u periodu jul-septembar u odnosu na isti period prošle godine, a sve zbog “slabijeg ekonomskog rasta, nesigurnosti berze i straha od porasta cijena nekretnina“, kazao je Roland Wang, izvršni direktor Svjetskog savjeta za zlato.

Zajedno sa padom od 28% na indijskom tržištu, svjetska potražnja za nakitom je opala za petinu na 493,1 tonu, što je najniža vrijednost potražnje u trećem kvartalu u posljednjih pet godina.

Svjetske centralne banke su kupile 81,7 tona zlatnih poluga u ovom kvartalu, za razliku od prethodne godine kada je ta brojka bila 168 tona.

Potražnja bi se mogla povećati u četvrtom kvartalu, jer bi očekivani porast cijena zlata mogao podstaknuti potražnju klijenata, saopšteno je sa Savjeta.

Geopolitička zabrinutost bi mogla pojačati interes centralnih banaka za kupovinom zlatnih poluga. Posljednji put je bilo tako kada je Velika Britanija izglasala izlazak iz Evropske Unije, a sada su tu i američki predsjednički izbori.

BurzaCentralna bankaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI