Putin želi smanjiti ovisnost budžeta o nafti

Rusija - ovisnost o nafti
0
0

U svom redovnom godišnjem govoru, ruski predsjednik Vladimir Putin bio je fokusiran na održivi ekonomski rast temeljen na domaćim inovacijama koji će umanjiti ovisnost državnog budžeta o energetskim resursima.

Tražim od vlade da razmotri mogućnosti poboljšanja mehanizama koji bi osigurali održiv budžet i finansije, kao i ispunjenje svih naših obaveza, bez obzira na vanjske činioce, uključujući i cijene nafte i njenih derivata“, kazao je Putin u četvrtak u svom godišnjem obraćanju državnoj Skupštini.

Predsjednik Rusije je istaknuo i druge probleme, uključujući manjak investicija, visoke tehnologije, resursa stručnog rada i konkurentnosti, kao glavnih razloga za spor rast BDP-a.

On je tražio od vlade da razvije plan koji će omogućiti ruskoj ekonomiji brži rast od svjetskog prosjeka do 2020.

Putin je kazao da vlada i Centralna Banka moraju zajednički raditi na razvoju finansijskog tržišta zemlje. Bilo koja promjena bi trebalo da bude u cilju ekonomskog rasta.

Prema njegovim riječima, postoje i drugi temeljni problemi koje je potrebno riješiti kako bi se oživjela ekonomija.

„Želim naglasiti da stabilizacija ne znači automatski prelazak na održivi rast, jer ako ne riješimo goruće probleme ruske ekonomije, mogli bismo ostati u mjestu godinama.“

Putin je dodao da očekuje da će inflacija ove godine biti znatno manja od prošlogodišnje koja je bila 12,9%. Čak se nada da će stopa inflacije biti ispod rekordnih 6,1% iz 2011.

„Sljedeće godine, ustvari, možemo da postignemo cilj od četiri posto. Ovo je značajan preduslov za postizanje održivog rasta baziranog na zdravoj ekonomiji“, kazao je ruski predsjednik.

bdpNaftaovisnost državnog proračuna
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI