fbpx

Rusija među 10 najboljih zemalja u vođenju globalne revolucije digitalnog bankarstva

Digitalno bankarstvo

Novo istraživanje kompanije Deloitte pokazalo je da su ruske banke među svjetskim liderima u pogledu digitalizacije svojih usluga, premašujući globalni prosjek u pet od šest ključnih pokazatelja.

Takozvana studija globalnog benčmarkinga o zrelosti digitalnog bankarstva pružila je sveobuhvatnu procjenu „tajnog kupca“ u 318 banaka u 39 zemalja.

Prema izvještaju, Rusija je među prvih deset zemalja koje prednjače u globalnom digitalnom bankarstvu, zajedno sa Japanom, Singapurom, Norveškom, Španijom, Belgijom, Turskom, Poljskom, Saudijskom Arabijom i Katarom.

Istraživanje je pokazalo da je u pogledu dostupnosti informacija klijentu prosječna vrijednost indeksa u svijetu 45 odsto, dok je u Rusiji 51 odsto.

Kada je riječ o otvaranju računa i svakodnevnoj interakciji sa klijentom, Rusija nadmašuje sedam procentnih poena. Što se tiče korištenja usluga banaka i zatvaranja računa od strane klijenta, ruske banke su takođe ispred svojih globalnih kolega. Jedini aspekt korisničke usluge koji još uvijek zaostaje kod ruskih banaka su takozvani „prvi koraci klijenta“, navodi se u izvještaju.

„Ruske banke su poboljšale svoje performanse u procedurama za otvaranje računa, prilagođavanje novih klijenata, upravljanje plaćanjem, vršenje transfera, korištenje bankovnih kartica, kao i na polju unakrsne prodaje“, rekla je Ekaterina Trofimova, partner u Deloitteovom Odjeljenju za upravljanje rizicima i šef ocjenjivanja savjetodavne prakse i prakse korporativnog upravljanja u Rusiji i ZND. Dodala je da su mobilne aplikacije popularnije među klijentima ruskih maloprodajnih banaka od internet bankarstva.

4.2 5 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10a
Gost
Ringo10a
1 mjesec prije

Ma to me moze bit..Pa zar nije Rusija u rangu Zimbabvea

zlatan
Gost
zlatan
1 mjesec prije
Reply to  Ringo10a

Jasno da Rusija nije u rangu Zimbabvea. Problem je u tome šta većina ovdje na portalu Logično, misli da su EU i SAD i ostali zapad, ispod Zimbabvea. Ali zašto vrijeđati ikoga, pa i Zimbabve?
Usput, ovdje se spominje Saudijska Arabija i Katar. Unatoč bogatstvu koje su te zemlje stekle, nije da nam po bilo čemu te dvije zemlje mogu biti težnja, gdje bi trebalo ići živjeti. I da, unatoč tome šta i oni vjerujem, imaju sve više znanstvenika, definitivno nisu perjanice niti u znanosti niti u modernim tehnologijama. Ne vode oni Svijet naprijed, po niti jednom pitanju, vuku ga nazad.

Rest
Gost
Rest
1 mjesec prije

Jako interesantno, imaju puno metalne industrije.

uohzbzuzttrretxtvtvt
Gost
uohzbzuzttrretxtvtvt
1 mjesec prije

Nije to revolucija već pokoravanje zemljana nulama i jedinicama kao okovima za dušu i tijelo komplet.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik