Rusija razmatra uvođenje digitalnog poreza na Google i Facebook

Moskva
6 komentara

Globalni tehnološki divovi poput Googlea, Facebooka i Applea trebali bi donijeti prihode u zemlje u kojima posluju, objavilo je rusko ministarstvo financija.

Ministarstvo predlaže izmjenu ruskog poreznog zakonodavstva kako bi vodeće multinacionalne tehnološke tvrtke plaćale porez onim zemljama u kojima njihovi korisnici imaju prebivalište. Mjera bi omogućila izbjegavanje gubitka novca i učinila raspodjelu poreza pravednijom, navodi ministarstvo u nedavno objavljenom dokumentu o poreznim politikama za 2021.-2022.

Tehnički giganti trenutno koriste globalne porezne rupe plaćajući poreze onim zemljama u kojima je registrirano njihovo sjedište, obično birajući države s niskim porezom poput Irske. Zemlja je domaćin sjedištima velikih tehnoloških tvrtki poput Googlea, Facebooka i Microsofta, gdje plaćaju 12,5 posto poreza na prihod.

Međutim, u Rusiji porez plaćaju samo lokalne podružnice tih tvrtki. Rusija je 2017. godine uvela zakon koji traži od stranih tvrtki plaćanje PDV-a za prodaju digitalnih usluga u toj zemlji.

Vodeće multinacionalne tvrtke dugo su pod povećalom u Europi, posebno u Francuskoj, koja je donijela zakon koji oporezuje tehnološke divove, uključujući Google i Facebook. SAD nisu bile sretne zbog takve odluke Francuske, te su je nazvali “diskriminatornom i nerazumnom, te opterećujućom u vidu ograničenja trgovine sa Sjedinjenim Državama”

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
3 godine prije

Dugo se čekalo… Neke države to več imaju…
I ne samo taj porez, na prihode, POREZ NA SANKCIJE! Još 100% dodatno!

rusofil
3 godine prije

smanji porez pa neka prebace sjedište u Rusiju (ionako je onaj Rus suosnivač gugla). Kad ti budu tu sve svjetske firme i proizvođači… a moći ćeš ih i kontrolirati.. Ljudi neka žive i rade, a Država neka se namiruje od društvene nafte i plina.
U nekom lijepom ali nerazvijenom dijelu Sibira otvoriš industrijsku zonu itd itd, nemoram ti to ja reć

ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
3 godine prije

Pametnije bi im bilo da ih zabrane.

Frodo
3 godine prije

Sada će i Hrvatska a novac ide za zdravsto mirovine i školstvo

Mat
3 godine prije

Nevidim nista…..cudno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI