SAD se suočavaju s najvećim rizicima od Drugog svjetskog rata

JPMorgan Chase
16 komentara

SAD se suočavaju s ozbiljnim rizicima u svjetlu rastućih globalnih geopolitičkih tenzija i unutrašnje političke polarizacije nacije, upozorio je Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chasea.

U godišnjem pismu dioničara u ponedjeljak, izvršni direktor najveće američke banke naveo je velike iznose državne potrošnje i napore Federalnih rezervi da smanji svoj bilans stanja, kao i sukob u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa, kao stvaranje okruženja koje „možda stvara rizike koji bi mogli zasjeniti sve od Drugog svjetskog rata.”

„Globalnu vodeću ulogu Amerike izazivaju spolja druge nacije, a iznutra naše polarizovano biračko telo“, napisao je Dimon.

“Moramo pronaći načine da ostavimo po strani naše razlike i radimo u partnerstvu sa drugim zapadnim zemljama u ime demokratije. U ovom vremenu velikih kriza, ujedinjavanje u zaštiti naših osnovnih sloboda, uključujući slobodno poduzetništvo, je najvažnije“, pozvao je izvršni direktor.

Šezdesetosmogodišnji bankar je dodao da postoji “rastuća potreba za povećanom potrošnjom dok nastavljamo tranziciju ka zelenijoj ekonomiji, restrukturiranjem globalnih lanaca snabdijevanja, povećanjem vojnih izdataka i boreći se s rastućim troškovima zdravstvene zaštite”.

Dimon je rekao da nije optimističan kao šire tržište da će američka ekonomija postići ‘meko slijetanje’, u kojem vidi skroman rast i opadajuću stopu inflacije. Šanse za meko slijetanje su “mnogo manje” od 70 do 80 posto koje očekuju neki investitori, rekao je on.

„Ove značajne i donekle neviđene sile dovode do toga da ostanemo oprezni“, zaključio je šef JPMorgana.

U međuvremenu, rekao je Dimon, Kina se etablirala kao “potencijalna supersila” i strateški se fokusirala na svoju ekonomsku sigurnost, dok je Zapad “spavao”. “Tokom posljednjih 20 godina, Kina je provodila sveobuhvatniju ekonomsku strategiju od naše”, rekao je.

On se također osvrnuo na budućnost AI, rekavši da je “potpuno uvjeren” da će posljedice tehnologije biti “izvanredne” i transformativne. JPMorgan već istražuje upotrebu AI u razvoju softvera i planovima proizvodnje zaposlenih, posebno u odjelima za prevare i rizike, rekao je.

Jamie DimonJPMorganSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
1 mjesec prije

Dao Bog da propadne JP Morgan i svi njegovi sateliti

Max
1 mjesec prije

Upozorenje koje treba shvatiti ozbiljno.

Гавран
1 mjesec prije

A.Udar groma u kip “slobode”
B. Zemljotres u Nawijorku.
C. Potpuno pomraćnje sunca u USA.
D. Dislokacija razuma iz amerike.

Boro
1 mjesec prije

Neka pročiste smeće. Bankari i industrijalci što leže na milijardama serući po čitavoj planeti….ili glupani misle da ću to ja plaćati 🙂

abc
1 mjesec prije

USA ne može više spasiti nijedan rat. Država je toliko ogrezla u korupciju i kriminal elita, da sledi samo još potpuni slom . A moralni i etički kodeksi su u USA ionako več dugo prezirani i zaboravljeni. Poštenost i čast se u USA ubrajaju među ljudske slabosti.

xyz
1 mjesec prije

Dabogda se ta sotonistička i zločinačka jazbina zamračila zauvjek.

tihobl
1 mjesec prije

JP Morgan već istražuje upotrebu AI u razvoju softvera za prevare i rizike, rekao je.

Rekao je sve sto mi treba.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

”Najdublji stranački raskol ometa normalno funkcioniranje vlade i javne uprave.Politička podjela u Americi danas je postala gotovo nepovratna. Nemoć Kongresa ne samo da donese razumne zakone, nego čak i da odobri osnovni proračun jednostavno je nečuvena. Jedan od predsjedničkih kandidata suočava se s čak 91 optužbom, a drugi je prestar i nemoćan da upravlja državom.
Kako su Sjedinjene Države došle do toga da više od 70% stanovništva ne želi vidjeti nijednog od najizglednijih predsjedničkih kandidata na glasačkom listiću? Otprilike isto toliko Amerikanaca je nezadovoljno ili čak ljuto na trenutno stanje u zemlji….”

Harlan Ullman, doktor znanosti, viši savjetnik Atlantskog vijeća i glavni autor vojne doktrine “Šok i strahopoštovanje”

.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Iz rubrike ”Piše Hund, al’ piše i Mile!”

“Normalna država ne dopušta strancima da hapse njene građane. Ovo je ludost.” – zastupnica Mary Miller iz Illinoisa
Nakon što je guverner Illinoisa Pritzker potpisao zakon koji dopušta ilegalcima da postanu policajci i uhite američke građane

U San Franciscu su za člana izborne komisije postavili imigranta iz Hong Konga, koji čak nema ni američko državljanstvo. Prvi put u američkoj povijesti, nedržavljanin će biti zadužen za izbore.

Vlasti San Francisca planiraju plaćati socijalno opasnim pojedincima 300 dolara mjesečno kako ne bi sudjelovali u pucnjavi. Ako sudionik ovog programa u mjesec dana nije ni na koga pucao ili je upucan, dobit će 300 dolara. – New York Post

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Iz rubrike ”Joe… i to je Amerika…”

Jeff Bezos se prošle godine,iz Seattlea u Washingtonu preselio u Miami na Floridi.
Florida nema državnih poreza na dohodak ili kapitalnu dobit.
Pa će tako nakon prodaje Amazonovih dionica u vrijednosti od oko 4 milijarde dolara, Jeff uštedjeti oko 280 milijuna dolara poreza na dionice…

Josip
1 mjesec prije

Da Bog da se zaratili i poklali medusobno unutar Amerike.

tihobl
1 mjesec prije

Dodje vrijeme sve se preokrene:

Poredak civilizacija – Ruska civilizacija, pa Kina i Indija, Azija i Bliski Istok, i potom Afrika i Latinska Amerika. Zapadna Evropa i SAD smeštene su na samom dnu, tik iznad Antarktika.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

NEMREMO PLJAČKAT I ZELENAŠIT !!! UPOMOOOOĆ !!!!

ZZZ 🇭🇷
1 mjesec prije

The Moscow Times su e-novine koje se pisu iz NATO zemalja na engleskom. Ako tamo odes dobijes poruku – Mi smo strani agent posalji nam novaca. Nezasitni su.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI