fbpx

Sjevernoameričke kompanije za naftu i gas nastavljaju bankrot sa cijenom od 40 USD

Bankrot - nafta i gas

Ubrzan bankrot kompanija za naftu i gas u Sjevernoj Americi trebalo bi da se nastavi do kraja 2020. godine, pokazuju Haynes i Boone izvještaj.

Nakon rata između pandemije koronavirusa i cijena nafte, koji je započeo krajem prvog kvartala, drugi kvartal (K2) počeo je talasom bankrota u sektoru nafte i gasa u Sjevernoj Americi, navodi se u izvještaju.

Samo u K2 bilo je više od 18 bankrota proizvođača, navode Haynes i Boone, što je najveći kvartalni broj od prethodnog pada cijena nafte tokom 2016. godine. Do sada je 41 proizvođač nafte i preduzeća za naftna polja zatražilo zaštitu od bankrota.

Čak i bez pandemije koronavirusa ili rata sa cijenama nafte, trebalo bi očekivati mnogo bankrota, računajući da su kompanije sa loše kotiranim obveznicama plaćale kamate rekordne visine čak i u 2019. godini, zbog više problema u energetskom sektoru nego u bilo kojem drugom, rekao je Michael Bradley, energetski strateg u Tudoru, Pickeringu i Holtu.

Naravno, sve ove problematične kompanije iskazale su nadu da će se cijene nafte oporaviti do 2020. godine.

Ništa od toga se neće dogoditi zbog dešavanja ove godine.

Čak i dok se cijene oporavljaju, cijena nafte od 40 dolara po barelu trenutno neće biti dovoljna da spriječi bankrot proizvođača iz škriljaca koji su opterećeni dugom, rekli su iz Haynesa i Boonea. Nafta od 40 dolara neće biti dovoljna da kompanije iz škriljaca isplate svoje ogromne dužničke obaveze.

Ristad Energy u aprilu je upozorio da bi čak 530 američkih naftnih kompanija moglo podnijeti zahtjev za zaštitu od bankrota ako nafta ostane 20 dolara po barelu.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
Tupko GlupkoZadraninmladen3xEU dismrSparkling Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Emi
Gost
Emi

Ovo je prilika da Rusi prodaju naftu i plin amerima sa cijevima preko Beringovog prolaza. To bi bio posao.

Sparkling
Gost
Sparkling

Emi, ne sekiraj se, busines na kojem se može dobro zaraditi ne poznaje ni političke ni ekonomske sankcije. Kupuju Am. kompanije na veliko rusku naftu i plin i skupo je prodaju kao svoju. Samo se negdje na moru prekrca iz tankera u tanker i teret ima certifikat druge luke ukrcaja. To je naj jednostavniji način a ako se veliki igrači dogovore onda može i bez papira.

mladen3x
Gost
mladen3x

Veliki uzimaju tržište pod svoje i to je to.

sepfbviaewviuervberbvaqfraqra
Gost
sepfbviaewviuervberbvaqfraqra

Ubiše Pijera Nkurunzizu jer nije htio kazališnu predstavu, slava junaku pred šesteroglavim kerberima i njihovom tati………………

crodaemon1
Gost
crodaemon1

I dalje koristite sliku bacava koje nema veze s naftom i naftnim derivatima

EU dismr
Gost
EU dismr

Prekrasan naslov uz bačve od piva .. 🙂 to carevi ..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

To je subliminalna poruka naftašima da se mogu samo obliti od tuge što su izgubili posao.

Zadranin
Gost
Zadranin

Aloooo.. kad će više slike bačvi vina? 😂😂😂

P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik