fbpx

Sjevernoameričke kompanije za naftu i gas nastavljaju bankrot sa cijenom od 40 USD

Bankrot - nafta i gas

Ubrzan bankrot kompanija za naftu i gas u Sjevernoj Americi trebalo bi da se nastavi do kraja 2020. godine, pokazuju Haynes i Boone izvještaj.

Nakon rata između pandemije koronavirusa i cijena nafte, koji je započeo krajem prvog kvartala, drugi kvartal (K2) počeo je talasom bankrota u sektoru nafte i gasa u Sjevernoj Americi, navodi se u izvještaju.

Samo u K2 bilo je više od 18 bankrota proizvođača, navode Haynes i Boone, što je najveći kvartalni broj od prethodnog pada cijena nafte tokom 2016. godine. Do sada je 41 proizvođač nafte i preduzeća za naftna polja zatražilo zaštitu od bankrota.

Čak i bez pandemije koronavirusa ili rata sa cijenama nafte, trebalo bi očekivati mnogo bankrota, računajući da su kompanije sa loše kotiranim obveznicama plaćale kamate rekordne visine čak i u 2019. godini, zbog više problema u energetskom sektoru nego u bilo kojem drugom, rekao je Michael Bradley, energetski strateg u Tudoru, Pickeringu i Holtu.

Naravno, sve ove problematične kompanije iskazale su nadu da će se cijene nafte oporaviti do 2020. godine.

Ništa od toga se neće dogoditi zbog dešavanja ove godine.

Čak i dok se cijene oporavljaju, cijena nafte od 40 dolara po barelu trenutno neće biti dovoljna da spriječi bankrot proizvođača iz škriljaca koji su opterećeni dugom, rekli su iz Haynesa i Boonea. Nafta od 40 dolara neće biti dovoljna da kompanije iz škriljaca isplate svoje ogromne dužničke obaveze.

Ristad Energy u aprilu je upozorio da bi čak 530 američkih naftnih kompanija moglo podnijeti zahtjev za zaštitu od bankrota ako nafta ostane 20 dolara po barelu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Ovo je prilika da Rusi prodaju naftu i plin amerima sa cijevima preko Beringovog prolaza. To bi bio posao.

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Emi, ne sekiraj se, busines na kojem se može dobro zaraditi ne poznaje ni političke ni ekonomske sankcije. Kupuju Am. kompanije na veliko rusku naftu i plin i skupo je prodaju kao svoju. Samo se negdje na moru prekrca iz tankera u tanker i teret ima certifikat druge luke ukrcaja. To je naj jednostavniji način a ako se veliki igrači dogovore onda može i bez papira.

mladen3x
Gost
mladen3x
3 mjeseci prije

Veliki uzimaju tržište pod svoje i to je to.

sepfbviaewviuervberbvaqfraqra
Gost
sepfbviaewviuervberbvaqfraqra
3 mjeseci prije

Ubiše Pijera Nkurunzizu jer nije htio kazališnu predstavu, slava junaku pred šesteroglavim kerberima i njihovom tati………………

crodaemon1
Gost
crodaemon1
3 mjeseci prije

I dalje koristite sliku bacava koje nema veze s naftom i naftnim derivatima

EU dismr
Gost
EU dismr
3 mjeseci prije

Prekrasan naslov uz bačve od piva .. 🙂 to carevi ..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

To je subliminalna poruka naftašima da se mogu samo obliti od tuge što su izgubili posao.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 mjeseci prije

Aloooo.. kad će više slike bačvi vina? 😂😂😂

P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x