Stabilan ekonomski rast Kine: 6,7 % na godišnjem nivou

Ekonomski rast kine
0
0

Kineska ekonomija raste i to 6,7 % na godišnjem nivou zaključno sa septembrom ove godine, pokazuju to vladini podaci. To je znak da je rast stabilizovan.

Procenat je isti kao i u prethodna dva kvartala i u skladu sa predviđanjima.

Stabilizacija ekonomskog rasta povratiće povjerenje investitora nakon kineske tržišne i monetarne krize koja se dogodila ranije ove godine te izazvala strah od daljeg usporavanja.

Ukupni rast za 2016. godinu će, ipak, biti slabiji nego prošle godine, a koji je bio najsporiji u posljednjih 25 godina.

“Ukupni ekonomski napredak bio je bolji nego što je očekivano,” saopštila je državna agencija za statistiku u srijedu, prilikom objavljivanja rezultata.

Postoje pokazatelji da se kineska ekonomija kreće prema potrošačkoj. Potrošnja, s učešćem od oko 70 %, čini većinu rasta bruto nacionalnog dohotka.

Dug države je i dalje veliki. Skoro 260 % bruto nacionalnog dohotka je zabrinjavajuće visoka stopa zaduženja.

Kina je druga najjača ekonomija na svijetu i drugi najveći uvoznik roba i komercijalnih usluga. Ona takođe ima veliku ulogu u kupovini nafte i drugih dobara. Usporavanje ekonomskog rasta Kine imalo je dobrim dijelom za posljedicu i pad cijena tih sirovina.

Ekonomski rast
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI