The New York Times: Usprkos sankcijama, Rusija je izašla iz krize

Moskva - plava noć
38 komentara

Prema prognozama stručnjaka, rusku ekonomiju sljedeće godine očekuje znatan rast, za The New York Times piše novinar Andrew Kramer. Uoči predsjedničkih izbora, zemlja konačno izlazi iz teške ekonomske krize. Ovaj mjesec je trgovina na malo u Rusiji u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla je za 3%. Prema Ministarstvu financija, ukupni gospodarski rast ove godine bit će 2,1%. Dakle, 2017. će biti prva godina gospodarskog rasta, nakon krize koja je započela 2014. godine, primjećuje autor.

Ostali gospodarski pokazatelji kreću se u istom smjeru. Ove godine će inflacija ukupno iznositi 4%, što je vrlo malo za ruske standarde. 2015. godine su potrošačke cijene porasle za više od 15%, što su osjetile i prosječne ruske obitelji.

Međutim, nakon oporavka cijena nafte, Središnja banka Rusije je ponovno počela kupovati čvrstu valutu.

“Ovo je veliki napredak i to će se nastaviti, jer postoji jaka temeljna podrška”, rekao je Vladimir Osakovski, glavni stručnjak u Merrill Lynchu.

Zemlja, kao i sve druge, ima poteškoća. Na primjer, zbog stalnih promjena cijena nafte i plina, dodao je stručnjak. Bankarski sustav je također ranjiv. Međutim, ima dobrih vijesti. U rujnu je agencija za rejting Fitch izvijestila da se status ruskog nacionalnog duga promijenio iz pozitivnog u stabilni.

Tijekom 2017. godine su strani investitori ulagali u ruske vrijednosne papire i njihov je udio u javnom dugu porastao je na 30%, piše Kramer.

Za izlazak iz krize su zaslužni i vladini infrastrukturni projekti, uključujući i most preko tjesnaca Kerč na Krimu, plinovoda prema Kini i stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Sve to pomoglo je zemlji da prevlada posljedice zapadnih sankcija.

The New York Times gospodarski oporavak povezuje s predstojećim predsjedničkim izborima, na koje Vladimir Putin izlazi u povoljnijem gospodarskom okruženju.

“Unatoč činjenici da su posljednjih godina Rusi pretrpjeli gubitke, Putin je i dalje njihov omiljeni kandidat”, naglašava Kramer.

Prema istraživanju Centra Levada, dvije trećine birača je spremno glasovati za Vladimira Putina.

“Ipak, gospodarski rast veći od 2% neće biti lako postići”, vjeruje Andrew Kramer.

Kremlj će morati poduzeti niz reformi za jačanje dugoročnog potencijala. Konkretno, prema ekonomistima, dobna granica za odlazak u mirovinu mora biti povećana. Bez takvih promjena gospodarski rast neće premašiti sadašnju razinu, vjeruje čelnica Središnje banke Rusije, Elvira Nabiullina.

No, bilo bi mudro suzdržati se od predviđanja o ekonomskoj situaciji u Rusiji. 2014. i nakon uvođenja sankcija su svi ekonomisti predviđali slom gospodarskog i financijskog sektora, što se nije dogodilo. Predviđali su i pražnjenje državnih rezervi, koje su s nešto više od 500 milijardi sredinom 2015. pale na 356 milijardi dolara, a onda su se oporavile i sada iznose 424,8 milijardi dolara. Stoga se bolje suzdržati od prognoza, jer ni sankcije, ni rušenje cijena nafte na svjetskom tržištu, što je na kraju skuplje platila Saudijska Arabija od Rusije, nisu dali vrlo predvidljive rezultate.

Ekonomski rastThe New York Times
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

naprid našiiii!!! Pa kaj steb mislili da to bude Ruse uništilo???? Ruse? Ako je ijedan narod na kugli zemaljskoj naviknut na neda će i nevolje, onda su to oni! Svi drugi bi brzo pokleknuli!

Ogi
6 godine prije

Mudro i pametno rukovodstvo na celu drzave daje rezultate.Podigli su drzavu sa dna na kojem je bila 90-tih godina a ni sankcije im ne mogu nista.Pored toga odbranili su Siriju od zapadnih govana koja bi je dovela u haos u kojem je sad Libija.To je njihova demokratija.Covjek ne moze a da im se ne divi.Nasi politicari misle samo na svoje dzepove.Namjerno unistavaju preduzeca i vode ove drzavice u bjedu i propast.Putine legendo, svaka ti cast.

Riddick
6 godine prije

Cak i New York Times ovo priznaje , znaci da je konacno doslo i do njih , i da moraju da prihvate realnost.

davor
6 godine prije

NEKA PATI KOGA SMETA

m.ivanisevic
6 godine prije

Šta mi ide na živce kad prosječan zapadni ekonomski analitičar uvijek veže cijenu nafte i rusko gospodarstvo u tolikoj mjeri da bi Rusija i Rusi sigurno bili gladni da nema te nafte. Poštovani analitičaru molim vas da se vratite u godine prije 2014 i prokomentirate kolika je bila cijena barela tada, a kolika je sada? Znači vašom logikom oporavak cijena nafte tipa Brent sa 40 dolara/barelu na 60 dolara/barelu je bilo presudno za Rusiju? Daj nemojte me hebati! Tom logikom bi pad cijena nafte sa preko 100 dolara/barelu na 35 dolara/barelu bi onda trebao vratiti Rusiju u kameno doba jel?

Baba Vanga
6 godine prije

Kako neka agencija moze da negativno ocjeni neku zemlju koja nema nikakvog duga a Ameriku svrstava u vrh svojih ocjena koja je najzaduzenija zemlja u vasioni bas su realni

Pastir
6 godine prije

Rusija je uvjek bila u krizi i ostat ce u krizi.malo je plin izvlaci

milan
6 godine prije

Znanje je moć a disciplina je vrlina i pola uspjeha.. rusi svoju djecu uče kako se živi, zapad od djece stvara zombije i veće budale

Ana
6 godine prije

A nas jos loze da se Rusija raspada upravo zbog sankcija. A ne kazu da se svake godine zbog dugova ubije 600 francuskih poljoprivrednika, a jedan od velikih razloga je i zabrana izvoza u Rusiju, te ljudi masovno propadaju.

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusija je izasla iz krize kada je umjesto cia agenta gorbacova i pjanog jeljcina na celo te velike drzave dosao Putin .

Majk Majers
6 godine prije

Rusija zbog sankcija izasla iz krize. Tj tocnije, zbog pametnog vodjenja.
I o kakvim gubicima tu prtlja Kramer???

alan ford
6 godine prije

The New York Times je glavno hazarsko-cionističko glasilo, Andrew Kramer je hazar…. ima ona izreka: “ne vjeruj Danajcima ni kada donose darove”, pa tako ja kažem; ne vjeruj cio-hazarima ni kada te hvale.. u cio-hazara postoje dvije globalističke struje za NWO: jedna su ovi ratni jastrebovi “neokonzervativci”, koji su jako anti-ruski nabrijani i oni ponajviše stoje iza anti-ruske propagande u SAD; oni potiču rat u Ukrajini, i sve ostalo. druga struja su ovi Rockefellerovi kofol lijevo-liberalni, baš ovi koje predstvalja NY Times… Pa i ona hulja, Kissinger (član glavnog odbora CFR-a i Bilderberga), se već više puta pohvalno izjasnio o Rusiji i Putinu i kofol kritizirao sankcije SAD-a i EU protiv Rusije.. ali obe ove struje imaju isti cilj, kako slomiti Rusiju i dovesti je pod vlast cio-hazara i NWO-a. to je ono taktika mrkve i batine. Ratni jastrebovi cio-neokonzervativci provode taktiku batine, a ovi kofol lijevi i liberalni cio-hazari… Čitaj više »

Nebitan
6 godine prije

Prestali su biti vezani uz dolar i… gle cuda!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI