”Uspjeh sjevernokorejskog raketnog programa ima veze s ukrajinskim motorima”

Kim Jong Un
24 komentara

Uspjeh Sjeverne Koreje u testiranju interkontinentalnog balističkog projektila vjerojatno ima veze s kupnjom  na crnom tržištu moćnih raketnih motora proizvedenih u ukrajinskoj tvornici ”Yuzhmash” u blizini Dnjepropetrovska, tvrde američke obavještajne službe.

Prema stručnjaku za raketnu tehnologiju Međunarodnog instituta za strateške studije, Michaelu Ellemanu, Sjeverna Koreja je promijenila dobavljača raketnih motora u posljednje dvije godine. Pretpostavka da je uspjela doći do ukrajinskih motora daje odgovor na pitanje kako je Sjeverna Koreja s uspjehom provela raketni test, nakon  mnogih neuspješnih pokušaja, piše The New York Times.

Analitičari koji su proučavali sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una kako gleda fotografije novih raketnih motora su došli do zaključka da je dizajn sličan onima koji su se nekada koristili u Sovjetskom Savezu.

Ti sovjetski motori su bili toliko snažni da je samo jedan projektil mogao baciti 10 termonuklearni bojevih glava na drug kontinent.

Motori za projektile se trenutno proizvode u samo u nekoliko bivših sovjetskih objekata. Stručnjaci su se usredotočili na tvornicu projektila ‘‘Yuzhmash” u blizini Dnjepropetrovska, koja je za vrijeme Hladnog rata proizvodila najsmrtonosnije projektile sovjetskog arsenala, uključujući i divovski R-36M (NATO Codename SS-18 Satan).

ss 18
FOTO: R-36M (NATO Codename SS-18 Satan)

Ista tvornica je bila jedan od glavnih proizvođača projektila za Rusiji, čak i nakon što je Ukrajina stekla neovisnost.

Nakon izbijanja krize u Ukrajini je ”Yuzhmash” prolazi kroz teška vremena, pa je, prema mišljenju američkih stručnjaka, jedan od najvjerojatnijih izvora motora za Sjevernu Koreju.

Vjerojatno su motori stigli iz Ukrajine. Možda ilegalno. Sada smo zainteresirani koliko ovih motora ima Sjevernu Koreju i da li su im stvarno pomogli Ukrajinci”, rekao je Ellemann.

On je također podsjetio da je prije šest godina Sjeverna Koreja pokušala ukrasti tajne podatke za proizvodnju projektila u ukrajinskoj tvornici, a ne isključuje da je u trenutnom kaosu u Ukrajini, Pyongyang to ponovno pokušao učiniti.

Službeni Kijev tvrdi kako je sve ovo ”ruska urota”

Naravno, Kijev opovrgava ove navode, a tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Aleksander Turčinov, kaže kako ukrajinski vojno-industrijski kompleks nije dostavio oružje i vojnu tehnologiju Sjevernoj Koreji, nego da informacije o tome ”dolaze iz ruskih specijalnih službi”.

Turčinov je rekao ”kako se Ukrajina uvijek pridržavala svih svojih međunarodnih obveza i nijedna vojna tvornica ne opskrbljuje oružjem i vojnom tehnologijom Sjevernu Koreju”.

”Ove informacije su neutemeljene, provokativne po sadržaju, i najvjerojatnije su plasirane od strane ruskih specijalnih službi kako bi prikrili vlastite zločine”, rekao je Turčinov.

Problem je samo što Rusija ima vrlo malo ili nikakve veze s Michaelom Ellemanom iz ,,Međunarodnog instituta za strateške studije” iz ureda u Washingtonu i uredništvom lista The New York Times.

Aleksander TurčinovDemokratska Narodna rRpublika KorejaThe New York Times
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
slix
6 godine prije

Čim nešto pođe po zlu okriviš Ruse i mirno spavaš jer Amerima je to dovoljan “argument”

fb slo
6 godine prije

Mačak mi upravo razbio najbolju šalicu za kavu. Je..m ti ove hakere ruske!

Angela
6 godine prije

Americki moroni, sve cine da sprece mir na tom poluostrvu. Demokratska Narodna Republika Koreja radi na razvijanju nuklearnog oruzja jos od 1945 god. Oni su sami razvili svoje programe na osnovu ruske tehnologije. Gorbacov je bio zadnji ruski predsednik koji im je dao nacrte i planove za neke rakete ( ne znam tacan naziv). Amerikanci to nece da javno priznaju. Ali, dzaba im, ceo svet zna istinu. Korejanci imaju plan da do 2025.god postanu cetvrta nuklearna sila na Svetu. Oni su vec postali ozbiljna nuklearna sila i ameri su zakasnili da ih zaustave. Vec sada korejanci imaju raketu da dohvati sredinu Amerike, kakav Guam, to je za njih lagana vojna vezba! Kineski predsednik je u telefonskom razgovoru sa Trampom rekao da se smire i da o Sev Koreji moraju sa njima da prvo razgovaraju. I Kina i Rusija traze pregovore i “dvojno zamrzavanje”. Ako Amerika trazi od Sev. Koreje da… Čitaj više »

Zagor
6 godine prije

Toliko da se zna, Joseph Dunford, šef USA vojske, je jučer bio u J.Koreji a danas je u Pekingu.

dalmata
6 godine prije

USrA krezubi pas laje Kimove rakete letu.Di ce doletit zavisi od USrA bolesnika.Mao CE Tung je lipo reka “Nije vazno je li macka crna ili bila,vazno je da lovi miseve”.Jedna mala preporuka za USrA arogantne siledije.znate li sta su basne?!Kad saznate sta je to,procitajre “Basna o lavu i misu”

Borac2
6 godine prije

Nadam se da nije kvaliteta tih motora danas kao kvaliteta remonta hrvatskih migova….

Zorule
6 godine prije

Jel to ameri odlucili otkantati Ukrajinu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI