VIDEO: Najveći dio Amerikanaca nema pojma gdje se nalazi Sjeverna Koreja

world map
110 komentara

Kao odgovor na dva prošlomjesečna testiranja interkontinentalnih balističkih projektila, prošle subote je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo odluku o dosad najoštrijim sankcijama Sjevernoj Koreji, zabranivši toj zemlji izvoz ugljena, željezne rude i morskih plodova što bi joj za trećinu trebalo srezati godišnje prihode od izvoza.

Nakon toga je The Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja je uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jedan od svojih interkontinentalnih projektila.

Nakon izvješća je američki predsjednik Donald Trump u utorak Sjevernoj Koreji poručio je da će, ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama, ”suočiti s vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio”.

Na njegovu izjavu jr predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-un odgovorio ”kako pažljivo razmatra plan o raketnom napadu na američki pacifički teritorij Guam, gdje se nalazi i velika američka vojna baza. Glasnogovornik sjevernokorejske vojske je za državnu agenciju KCNA rekao ”kako će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong-un donese odluku”.

Kao što vidimo, retorika se zaoštrava, iako se o mogućem ratu između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje još uvijek govori hipotetski.

Poznavanje geografije Amerikanaca

Pred prijetnjom, iako potencijalnom, američki televizijski kanal ABC je napravio zanimljivo istraživanje. Ako provedene ankete je 75% Amerikanaca rekao kako vjeruje da je nuklearni program Sjeverne Koreje “kritična prijetnja” Sjedinjenim Američkim Državama.

Potom je televizijski voditelj Jimmy Kimmel i pitao Amerikance znaju li gdje se uopće nalazi Sjeverna Koreja?  Pokazao im je jednostavnu kartu svijeta na kojoj su samo kontinenti bili u raznim bojama i iscrtane granice postojećih država.

Jimmy Kimmel je na ulicama Los Angelesa pitao prolaznike je moguć  napad na Sjevernou Koreju, a zatim ih pitao da tu zemlju pokažu na karti svijeta. Anketa na ulici je pokazala da velika većina Amerikanaca pojma nema gdje se nalazi ova zemlja, ali su podržali udar na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

Na primjer, jedna djevojka je rekla da loše poznaje geografiju i pokušala pronaći Sjevernu Koreju negdje u Sjevernoj Americi. Druga je pokazala na područje Srednje Azije. Treća djevojka je pokazala Skandinaviju. Jedna je rekla da zna da je u Africi, a zatim se ispravila i rekla da je Sjeverna Koreje u Europi, ali je na kraju prstom pokazala na Kinu. Netko je pokušavao pronaći Sjevernu Koreju na sjeveru Kanade.

Samo jedan ispitanik je rekao da se Sjeverna Koreja nalazi u Aziji i otprilike pokazao područje Korejskog poluotoka.

Kao što smo naveli na početku, posljednjih nekoliko dana su Pjongjang i Washington razmijenili nekoliko oštrih izjava. I dok predsjednik Donald Trump prijeti da će se Sjeverna Koreja, ako nastaviti sa svojim nuklearnim prijetnjama, ”suočiti s vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio”, stanovnici Amerike najveći dijelom pojma nemaju gdje se nalazi zemlja koju Trump navodno želi razoriti.

VIDEO – Velika većina ispitanika u Los Angelesu uopće ne zna gdje je Sjeverna Koreja

Demokratska Narodna rRpublika KorejaDNRKthe washington post
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crvenoarmejac
6 godine prije

Dobar članak,a još bolji video,koji ustvari pokazuje koliko je glupa i zaostala Amerika!

Sovoranola
6 godine prije

Zato svi znaju koji broj cipela nosi Kim Kardasijan.

tuf
6 godine prije

“75% Amerikanaca vjeruje da je nuklearni program Sjeverne Koreje “kritična prijetnja” Sjedinjenim Američkim Državama.” – najbolji dokaz visoke sofisticiranosti americke propagande. Oni bi s par godina kondicioniranja svoje stanovnistvo uvjerili i da im je voda najveca prijetnja. Evo samo nekoliko mogucih naslova u medijima: “Prema zadnjim istrazivanjima nastavlja se zabrinjavajuci trend povecanja pijenja vode medju mladom populacijom. Ako se ovako nastavi, mladim narastajima ce ubrzano otkazivati bubrezi a skupljeni kamenac ce uzrokovati nove milijarde dolara u medicinskim troskovima”. “Umro od opasne bakterije koja se skriva u vodi – vlasti upozoravaju stanovnike da smanje unos vode u tijelo na minimum” “Putinova propaganda iza pijenja vode ? Iz neimenovanih izvora saznajemo da je Putin osobno odobrio sirenje medijske propagande o potrebama pijenja vode posebno u vrucim ljetnim danima. U slijedecim minutama analiziramo posljedice ove ocigledne agresije na nasu demokraciju…” I jedan iz domaceg tiska: “Kolinda Grabar-Kitarovic je na hitnom sastanku nacionalne sigurnosti… Čitaj više »

jale
6 godine prije

Američki i kanadski studenti su danas najveći tutuši na svijetu. Bila je i anketa pre dve godine na najprestižnijem kanadskom univerzitetu, a pitanje je bilo – koji je glanvi grad Kanade. Od hiljadu ispitanih studenata odgovor je znala samo jedna djevojka, porijeklom kineskinja. Za majku Božiju. Ono obrazovanje u našoj lijepoj bivšoj Jugoslaviji je bilo hiljadu puta efikasnije od njihovog, današnjeg, savremenog, modernog, liberalnog. Deseci hiljada naših inženjera, liječnika, profesora, koji su proistekli sa naših fakulteta do devedesetih, gradi, pokreće i održava cijeli ovaj svijet na svim njegovim stranama i polovima. Samo mi to ovdje ne znamo, ne čujemo za njih, mediji ih ne prate kao Soraju, Staniju ili Lille.

bbbb
6 godine prije

Kina i Rusija dozvolili u UN-u da od Kima prave Gadafija………….

17 novembar
6 godine prije

kakva propaganda kakva zajebancija a kad budu masakrirali milione korejanaca od raketa i osiromasenog uranijuma istovremeno ce praviti emisije da li amerikanci znaju gdje je iran ili venecuela predstavljajuci predsednike tih drzava kao karikature samo procenat od 75 procenata mnogo zabrinjava u evropi je mislim jos veci mislim da su koreju rusija i kina pustili niz vodu

Tadmur
6 godine prije

Ovi tupani prikazani u videu nemaju pojma gde je USA na karti a kamoli S.Koreja.Onaj bradonja je bio najbliži.?? Pokazao na Japan.? Ona crnkinja pokazuje da je u Evropi( vald joj se ta boja najviše sviđa) ..?? Ćurka nepismena.Mora im se odati priznanje da su ameri velemajstori u ispiranju mozga.Niko im nije ni do koljena.Svaka čast.

roo
6 godine prije

I sta ce im da znaju?
Amerikanci znaju da su uber alles i nista drugo im ne trba.

pippo444
6 godine prije

Ništa čudno. Masa Amerikanaca na karti svijeta ne zna ni gdje su SAD. Tamo me je jedan amerikanac pitao odakle sam. Rekao sam iz Slovenije. A gdje je ta Slovenija? Rekao sam između Hrvatske, Mađarske, Austrije i Italije. A on je na kraju pitao: A koji je to kontinent? Inače, taj čovjek ima fakultetsku diplomu.

zlatan
6 godine prije

Dakle ovako. Sjeverna Koreja površinom oko 120.000 km kvadratnih je nešto veća od Južne Koreje koja ima oko 100.000 km kvadratnih, ali Sjeverna Koreja ima oko 25 milijuna stanovnika, a Južna Koreja ima oko 50 ili 51 milijun stanovnika. Pa svaka budala to može naći na netu. Inače siguran sam i to 100% da i naši sa ex-yu prostora, imaju jednako neznanje kada je u pitanju opća kultura. To se vidi i ovdje na portalu Logično, gdje mnogi nemaju pojma o tome šta pišu. Eto, pošto je ovdje česta tema Rusija, više je nego jasno, prejasno je, da mnogi ne znaju razliku između negdašnje Ruske Imperije (carevine), kasnijeg SSSR-a, i sadašnje Ruske Federacije. Mnogima je to ista država, a jasno je da nije. Ova sadašnja Rusija, samo je dio nekadašnje ruske carevine, i samo dio nekadašnjeg SSSR-a. Nedavno pred 15-20 dana, bio sam na jednom skupu nekih malih lijevih strančica.… Čitaj više »

Ico
6 godine prije

Da se napravi slicna anketa medju publikom thompsonovog koncerta, bili bi slicni rezultati.

Sara
6 godine prije

Negdje sam pročitala da je na nekom liječničkom kongresu u Rimu, amerikanac liječnik rekao talijanu liječniku; znao sam da smo vas u drugom svjetskom ratu zbombali, ali nisam imao pojma da je bilo toliko. Bili su na rimskom forumu….

Tonny
6 godine prije

…… nije produkt nikakvog zapada, ili istoka, ili sjevera ili juga. To je isključivo produkt gluposti u tim primitivnim sredinama i mržnje koju šire ti neki mlatimudani. ………….

Zlatan govori s takvim uvjerenjem, on ne moze ni 1% posumnjati da ne mora biti u pravu.
Zlatane kad bi tako bilo kao u ovoj citiranoj recenici zasto se ljudi ne ubijaju u Lesotho?
Cisto sumnam da znas gdje je to.

Tonny
6 godine prije

Razlika izmedju (ne) pismenog i zlatana je ta.
Ovaj prvi trolla i zivi na mrznji a Zlatan koliko god bio neugodan govori iz srca i informativan je.
Zato nek Zlatan ostane a (ne) pismenom treba brisati postove.

Georgij Žukov
6 godine prije

Najveći dio Amerikanaca nema pojma gdje se nalazi Sjeverna Koreja!

Nisu znali ni gdje je Vijetnam , pa su naucili !

Naime u Americi je Pentagon zaduzen za zemljopis , dovoljno se prijaviti u prvi vojni odsjek Trenutno je aktualan kurs upoznavanja Sjeverne Koreje,na pocetku kursa zaduzis (borbeni ranac , satorsko krilo , suhi dnevni obrok , puska , noz , steka marlbora i zippo ) , puste ti film rambo 1,2,3, i 4 i izbace te iznad drzave koju jos nisi upoznao ,u ovom slucaju SJeverna Koreja ……

Kako god , uvjeren sam da ce ih kim jung un fino ugostiti , da ce biti dobar domacin i turisticki vodic te da ce im bez zadrske pokazati sve cari i ljepote Sjeverne Koreje 🙂

Jupiter
6 godine prije

Obrazovan čovek je potencijalna pretnja svakoj državi koja vlada sistemom “velikog brata”. Što je narod neobrazovaniji lakše se manipuliše sa njegovom kolektivnom svešću.Opšte je poznato da većina Amerikanaca ne zna gde se nalazi Evropa ,a kamoli tamo neki Korejanci

ivo
6 godine prije

sve je istina i jos gore u slucaju nuklearnog rata oni bi se redovno spremili za posao debt je najvazniji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI