Sjeverna Koreja poručila: Prvo mora nestati američko nuklearno oružje, tek onda naše

Kim Jong Un
23 komentara

Od prvog dana nakon potpisivanja sporazuma između Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapuru 12. lipnja ove godine je bilo jasno da dvije zemlje različito tumače denuklearizaciju Korejskog poluotoka, što je ključni dio dogovora dvojice čelnika.

Šest mjeseci poslije, nakon što je bezuspješno pokušala dobiti neke ustupke, Sjeverna Koreja je jasno poručila kako se neće jednostrano odreći nuklearnog oružja, ako Sjedinjene Države ne budu prve koji će eliminirati nuklearnu prijetnju, piše The Guardian. Britanski list napominje da je Pyongyang inzistirao na ukidanju sankcija koje nameću Sjedinjene Države, koje je Washington nastavio nametati sjevernokorejskim državljanima i tvrtkama svo ovo vrijeme. Nekakav pomak je primjetan u zbližavanju Sjeverne i Južne Koreje, ali još uvijek nedovoljno da bi to utjecalo na nuklearni program Pyongyanga.

Sjeverna Koreja sada traži u da Sjedinjene Države prve eliminiraju nuklearnu prijetnju na Korejskom polutoku, te da za nastavak procesa prvo moraju ukinuti sankcije.

The Guardian navodi kako bi moglo poremetiti ionako krhki međunarodni proces denuklearizacije Korejskog poluotoka. Osim toga, izjava također podiže pitanje povjerenja u južnokorejsku vladu, koja tvrdi da je čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un zaista zainteresiran za pregovore o odustajanju od nuklearnog oružja u nadi da će očuvati pozitivnu atmosferu za dijalog, čime britanski list krivicu većim dijelom pripisuje Pyongyangu.

Mnogi su ovu poruku vidjeli kao dokaz da Kim Jong-un nikada neće dobrovoljno odustati od nuklearnog arsenala svoje zemlje, jer u njemu vidi sigurnosna jamstva koja mu Sjedinjene Države ne mogu pružiti, piše britanski list.

U priopćenju se navodi da će Sjeverna Koreja u konačnici zahtijevati povlačenje Sjedinjenih Država ili značajno smanjenje američkih vojnika razmještenih u Južnoj Koreji, što je glavni kamen spoticanja u bilo kojem sporazumu o razoružanju.

“U Washingtonu moraju naučiti geografiju”

nuklearni objekti sjeverna koreja
FOTO: nuklearni objekti Sjeverne Koreje

Na kraju je The Guardian objavio dio službenog priopćenja iz kojeg se vidi da su čelnici u Pyongyangu itekako svjesni opasnosti od brzopletih ustupaka i popuštanja američkoj upravi.

“Sjedinjene Države moraju shvatiti točno značenje denuklearizacije Korejskog poluotoka i moraju naučiti geografiju. Ako govorimo o Korejskom poluotoku, onda ovaj koncept uključuje teritorij naše republike i čitavu regiju u kojoj su SAD razmjestile svoje oružane snage, uključujući nuklearno oružje. Kada govorimo o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, to znači da govorimo o uklanjanju svih nuklearnih prijetnji, ne samo onih koje dolaze s juga i sjevera, već i od područja oko Korejskog poluotoka”, stoji u dijelu izjave Pyongyanga koju je citirao The Guardian.

The Guardian

Vrag se krije u detaljima – Što su zapravo potpisali Trump i Kim Jong-un?

SAD traže da Sjeverna Koreja uništi svoj vojni potencijal, tada će dobiti “sigurnosna jamstva”

Kraj “medenog mjeseca” Trumpa i Kima – SAD traže oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

DNRKSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anti-sistem
5 godine prije

Kad će zli sjevernokorejski diktator odgovarat za Hirošimu i Nagas….a ček,to su napravili američki demokrati.

Tink
5 godine prije

Postojala je bojazan da bi mali bucko mogao leci na rudu i biti novi pajac sa Nobelovom nagradom u ruci i rupom na celu, na Nesrecu USsadista za sad nista od toga

Šok
5 godine prije

Buco mi je najdraži od svih demokrata.

burt
5 godine prije

njihova komunistička propaganda je davno registrirana, malo toplo malo hladno zavisno od situacije, i njih promatra neki Mattis iz prikrajka, ovo sa Mattisom i povlačenjem vojnika je obična igra jer sve vojne i civilne strukture oko Trumpa znaju da su Trumpove fikcije o povlačenjima nemoguće

Laki Topalović
5 godine prije

Kad je potpisao to što je potpisao dobro je čitao što je potisivao, a za svaki slučaj, sve do potpisivanja je sestra držala naliv-pero u torbici, da slučajno neki zarez ne bi mijenjao kontekst dokumenta. Tko je gledao potpisivanje sjetit će se da mu je sestra zdesna ,dala naliv-pero, ali je gledala da nisu što promijenili u dokumentu, u međuvremenu. Mislim da je ona čak inteligentija od njega, ali mislim da je Koreji još uvijek patrijarhat izrazito naglašen. U obje, i Sjevernoj i Južnoj.

tihobl
5 godine prije

Ako mislis na Kima grijesis.
Kim ga je fino zamolio: cika Donalde vratite mi pola moje drzave, vidite koliko ja imam malo, a koliko vi imate puno. Fini cika Tramp bi mu vratio da nije zlocestih japanaca, kineza i rusa koji su se nakostrijesili kada su culi da bi na svojim granicama mogli dobiti industrijsku silu sa nuklearnim naoruzanjem.

Sara
5 godine prije

Kako da nauče geografiju kad je njima Istambul i Islamabad jedan te isti grad. A Bjelorusija im je na Atlantskom oceanu. I to ne nekoj neukoj i nepismenoj seljačini iz neke njihove pripizdine, nego ljudima iz Obamine administracije. Dakle iz Washington Di Sija….A i ovaj Kohorst kad je dolazio k nama izrazio je oduševljene za jugoistočnu Aziju! Nema pojma čovjek gdje je došao, nije pogodio čak ni kontinent…..Hahahahah, genijalci…

Borivoje
5 godine prije

Hahaha opet im je Buco metnuo odozada!

mladen3x
5 godine prije

Ovi jesu ludi,to im se mora priznati,ali zahtjev koji traže,priznajem,toliko su realni da bi se jednog dana o ovom zahtjevu trebalo pisati u knjigama iz povijesti….prvo,zbog onoga što oni vide,a to je zbližavanje Koreja jer Južna ima Američki reket a drugo i najosnovnije-zbog mira u svijetu…

Kile
5 godine prije

Hehe pa nije lud čovjek, svi su ga već bili otpisali da će biti novi Gadafi, ali neće dok god ima bombe u rukama može postavljati svoje uvjete, tako treba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI