Kraj “medenog mjeseca” Trumpa i Kima – SAD traže oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Kim Jong-un - Donald Trump - susret
11 komentara

U svom novom izvješću UN tvrdi kako Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program, čime krši sankcije Ujedinjenih naroda. Izvješće za šestomjesečno razdoblje, koje su sačinili stručnjaci koji nadgledaju primjenu sankcija Ujedinjenih naroda, kasnije u petak je podneseno odboru Vijeća sigurnosti zaduženom za sankcije Sjevernoj Koreji.

“Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe i nastavlja kršiti rezolucije Vijeća sigurnosti masovnim povećanjem neovlaštenih isporuka naftnih derivata, kao i transfera ugljena na moru” napisali su stručnjaci na izvješću od 149 stranica.

SAD su optužile Rusiju i Kinu da pomažu Sjevernoj Koreji te da krše ekonomske sankcije nametnute Sjevernoj Koreji, a Washington je za Pyongyang zatražio proširenje ionako oštrih sankcija protiv azijske zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverno Koreje je ljutito reagiralo na američke zahtjeve za dodatnim sankcijama.

Sjeverna Koreja je posebno uvrijeđena zbog nepotvrđenih i nedokazanih izvješća o radu na raketnom programu i zato što međunarodna zajednica i dalje pod pritiskom zadržava sankcije protiv Sjeverne Koreje i na zahtjev Washingtona ih želi pooštriti.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje je objavilo priopćenje u kojem izražava sve veću zabrinutost zbog američkog odnosa prema njihovoj zemlji i reklo je da se Sjedinjene Države drže stare politike izolacije, bez obzira na Zajedničku deklaraciju i obvezu da će i dalje pregovarati u dobroj vjeri.

Trenutno su u tijeku napori u Ujedinjenim narodima da se blokiraju zahtjevi Washingtona za strožim sankcijama, što se pretvorilo u veliki problem i odnose Washingtona i Pyongyanga vraća u razdoblje obostranih prijetnji vojnim aktivnostima.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova jr rekao kako je do toga došlo zato što se SAD ne žele držati svog dijela nuklearnog sporazuma kojeg su Donald Trump i Kim Jong Un dogovorili u Singapuru.

Dok su se kritičari žalili da će Trump “previše” popustiti  Sjevernoj Koreji, američka vlada čini sve da se izvrši dodatan pritisak na Sjevernu Koreju, čak i ako je azijska zemlja poduzela značajne korake u demontaži objekata za testiranje balističkih projektila.

I dok američka vlada govori o procesu denuklearizacije koji bi mogao trajati dugi niz godina, a usput traži jačanje pritiska na Sjevernu Koreju, političari u Pyongyangu su se zamislili vrijedi li čekati godine, ako ne i desetljeća da dožive denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Problem je što je sam sporazum napisan tako da su ga dvije strane različito tumačile. Za Trumpa četiri točke sporazuma iz Singapura znače denuklearizaciju Sjeverne Koreje, dok je Kim Jong Un potpisao denuklearizaciju Korejskog poluotoka, što znači uklanjanje američkog nuklearnog oružja i s teritorija Južne Koreje, ako ga ima, kao i udaljavanje ukupnog nuklearnog arsenala američke Pacifičke flote iz teritorijalnih voda Korejskog polutoka.

Nakon svega, Sjeverna Koreja se nema čemu čuditi. Bilo je dovoljno pogledati u Iran i koliko vrijedi potpis američkog predsjednika ili bilo kojeg višeg dužnosnika američke uprave na nekom dokumentu.

The Guardian

SAD traže da Sjeverna Koreja uništi svoj vojni potencijal, tada će dobiti “sigurnosna jamstva”

Kim Jong-un i Donald Trump – Četiri točke sporazuma iz Singapura

Nuklearni sporazumNuklearno oružjeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
5 godine prije

Kakva je razlika izmedju Trumpa i Killary?? Pa Trump je jos gori od nje. Ne sjećam se koji je americki predsjednik ovako radikalno zagovarao bankarski sistem kao Trump. Čitam neki dan Trump udara na Rotschilde i preuzima FED. Tako je snažno udario na njih da njihov financijski sistem silom uvodi u Iran,SK,Kubu, Rusiju i Venezuelu.

Zadranin
5 godine prije

američki potpis na papiru/njihova riječ ne vridi pišljivog boba.

Sjeverna Korejo, samo se sjeti Libije.. i na što liči Libija sad.

Pljuc.

Eto ga.

tuf
5 godine prije

Pitam se na kojim neoborivim dokazima se zasniva to izvjesce. Jel na satelitskim snimkama koje pokazuju kretanja kamiona u podrucjima nuklearnih objekata ? To se moze interpretirati kako god netko pozeli i apsolutno ovisi o motivaciji.
Povecali su sverc ugljena i nafte ? Strasno, trose energiju ! Treba odmah pobiti milijun Korejaca samo zbog takvog kriminalnog ponasanja !
Sto ne otkupljuju naftu od ISIL-a, vjerujem da bi im Netanyahu, Nikki Haley i Trump progledali kroz prste.

wetzer maja
5 godine prije

pa nitko normalan i nije vjerovao u bitnost tog potpisa. nukleizaciju sj. koreje zapoceo i dobrano sproveo je otac kima – nakon ca 5 miliona mrtvih, izmasakriranih sj. korenaca krajem WS2. pa se nitko u svijetu nije bunio. istovremeno su us prekrsili sve dosadasnje ugovore sa sj. korejom. sad kad se kim malo prci – eto problema. usput – i kimov otac je bio poznata licnost u odredjenim svj. klubovima. to dokazuje i najvisa piramida na svijetu – bas u sjev. korejskom glavnom gradu. dakle – samo igre bez granica….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI