SAD sa satelita vide “krivotvorenje gospodarskog rasta u Rusiji i Kini”

satelit zemlja
66 komentara

Članak s ovim naslovom je objavio The Washington Post i namijenjen je tradicionalno “vrlo dobro informiranoj” američkoj publici. No, ipak ga vrijedi pročitati. Podsjećamo čitatelje da nije riječ o satiri, nego o podacima iz znanstvenog istraživanja gospodina Luisa Martineza sa Sveučilišta u Chicagu.

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i ostale “autoritarne države” objavljuju “lažne” podatke o njihovom gospodarskom rastu, piše The Washington Post, pozivajući se na studiju znanstvenika Luisa Martineza sa Sveučilišta u Chicagu.

Prema Martinezu, informacije sa satelita NASA-e pokazuju da se u “slobodnim državama” rast BDP-a izravno odražava povećanjem uporabe noćnog osvjetljenja, dok u “neslobodnim zemljama toga nema”, što ukazuje na činjenicu da “autoritarni režimi lažu”.

“Kina, Rusija i druge autoritarne zemlje napuhavaju brojke o BDP-u za 15-30% godišnje”, za The Washington Post piše novinar Christopher Ingraham, citirajući  studiju američkog znanstvenika Luisa Martineza sa Sveučilišta u Chicagu.

Martinez tvrdi da “autoritarni režimi napuhavaju brojke BDP-a uoči izbora”, a do ovog zaključka je došao proučavanjem podataka sa satelita koje je u orbitu poslala NASA i prateći upotrebi noćne rasvjete u nekoliko zemalja.

“Na primjer, noću je Sjeverna Koreja gotovo potpuno u mraku, dok Južna Koreja sja”, piše The Washington Post, iako nije jasno zbog kojih bi to izbora Kim Jong-un trebao napuhavati brojke BDP-a.

Istraživači sa Sveučilišta Brown i američki Državni zavod za ekonomska istraživanja su 2012. godine zaključili da je “noćna rasvjeta usko povezana s promjenama u gospodarstvu”.

“Potrošnja gotovo svih sektora u večernjim satima zahtijeva svjetlo. Uz rast prihoda, upotreba rasvjete također raste“, istaknuli su znanstvenici i zaključili da je rast noćnog osvjetljenja usko povezan s rastom BDP-a.

Prema Martinezu, dok je u svijetu u većini liberalnih demokracija, Sjedinjenim Državama, Kanadi i Zapadnoj Europi, rast noćnog osvjetljenja od 10% bio povezan s povećanjem BDP-a u prosjeku za 2,4%, “manje slobodne zemlje” su imale puno veći BDP-a uz sličnu količinu noćne rasvjete.

Očigledno je da “manje razvijene zemlje iskrivljuju svoje brojke BDP-a kako bi svoje vođe predstavile u dobrom svjetlu”, sažima američki “znanstvenik”.

Izvor: The Washington Post

 

DNRKLuis MartinezSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

A majke ti koje gluposti. Po količini svjetla noću si skužija ko se više razvija, a ko ne.

Pa bog ti heba majku, glupane jedan američki, pa noću ljudi gase svitla kad idu leći!

Eto ga.

Pljuc.

Ko te šta pita...
5 godine prije

Vrh, nema šta!!!

tuf
5 godine prije

Tko o cemu – americki novinari o napuhavanju i lazima.
Preporucujem im pisanje o beskonacnom stampanju novca koji nema pokrice u stvarnosti. Jedino ne znam u koju sekciju staviti – tragikomedija, SF ili triler.

PDVNK bre
5 godine prije

Da li je taj casopis vlasnistvo Bezosa de Amazonasa? Ako jeste nista me ne cudi. Covek koji zivi na grbaci radnika i promovise Sorosa velikoga prijatelja nasega vodje i SNS.

Laki Topalović
5 godine prije

Kakve budale, a druga istraživanja govore o svjetlosnom onečišćenju i kako neke jake zemlje namjerno gase noćnu rasvjetu na dijelovima autoputa itd. Ovo je članak znanstvenika iz Mrduše Donje za američku publiku, pa vele: Vidiš da su sirotinja, samo lažu…

Laki Topalović
5 godine prije

Po ovoj slici je Austrija kao Sjeverna Koreja, svijetle samo Beč, Graz i Salzburg,sve ostalo mrak i tama.

eu kolonija
5 godine prije

američka znanstvena zajednica a i narod se trebaju zapitati tko im je znanstvenik i kakvi su to mediji koji objavljuju teze jednog notornog idiota. a što se tiče ruskog i kineskog utjecaja, koji se projicira djelimično zahvaljujući i gospodarskom razvoju, on se do sada nebrojeno puta pokazao kao točan na brojnim tockama u svijetu. u rusiji kada na istoku zora sviće na zapada je povecerje. cijela europa je jedna vremenska zona a u rusiji postoji dvanaest vremenskih zona

ps. netkome je prioritet ulična rasvjeta, na što cilja ovaj kvaziznanstvenik, a netkome svemirski program kao razvojni segment. sve zavisi od države do države

Kajzer Soze
5 godine prije

Baš kad pomislim da su na zapadu ispucali sve gluposti i da na mogu ništa novo da lupnu oni se baš ono ljudski potrude da dokažu da mogu i gore ! Ovaj tekst ću memorisati čisto da se sa vremena na vrijeme podsjetim da je ljudska glupost definitivno bezgranična !

zlatan
5 godine prije

Ne znam šta su napisali ti Amerikanci, ali znam da je ovo kako tumači novinar portala Logično, djetinjarija. Svetlosno zagađenje, je problem moderne civilizacije, za sada znastvena zajednica ne zna kako to riješti. Slušao sam predvanja ozbiljnih autoriteta po ovim pitanjima, tako da bi preporučio portalu Logično, da se malo educira po tome pitanju. Ja nisam stručnjak, ali sam slušao i čitao o tom problemu. Noćna rasvjeta može biti dokaz napučenosti nekog prostora. Dovoljno je pogledati npr., nizinu uz rijeku Nil u Egiptu, koliko svijetli, pa onda pustinju do Nila. Sva u tami, a koga tamo uopće ima? Ili sjever Italije, ili zapad Njemačke, sjever Francuske, Belgiju, Nizozemsku…mene je posebno iznenadilo koliko je osvjetljen veliki dio Indije. Pogledajte sjever Indije, od Delhija, pa preko država Haryane i Panđaba do sjevernog pakistanskog dijela Panđaba. Svijetli samo tako. Hm, nikakvo čudo, mnogi i ne zanju da je na potezu od Delhija pa… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Reprezentativan primer Mejnstrim novinarstva i propagande .
Evo jedna pesma za Luisa Martineza…
https://www.youtube.com/watch?v=5eOkU1f2f8Y
Bolje da uradi istraživanje kako nedostatak električne energije u domovima doprinosi natalitetu …
Sva ova osvetljena Evropa i Amerika imaju nizak natalitet , a ovi neosvetljenji kod njih je visok natalitet , sve zbog struje 🙂

Ivo
5 godine prije

tješe vlastite ovce kako su i dalje najnapredniji…ali istina se polako otkriva.

Pero
5 godine prije

Sve izgleda kao pisanja protiv “nacista” u 1930.ima, samo da se dobije kriticna masa za odlazak u rat. Ista klika vlada. Cestitamo, danas postoji internet pa kriticna masa ima i dodatan izvor.

Sale
5 godine prije

Hahahha ovog nema ni u Monty Pythonu

Churko
5 godine prije

Prosijecan amerikenjac, pretil, ima IQ nesto manji od broja cipela, educiran je na razini devetogodisnjaka u Evropi, njemu ovakve studije mnogo znace.

Moreno
5 godine prije

Pa Amer je možda u pravu, gradonačelnici i najmanjih mista se pri kandidaturi za sljedeće izbore pozivaju na to kako su ”osvitlili” misto uličnom rasvijetom, ali to šta in u mistu živi manje svita i ima više nezaposlenih nego kad je bija ”mrak” nije ni bitno. Problem je samo šta mi ne razumimo demokraciju, slobodno tržište i ti BDP koji raste, mi sve više radimo, a manje imamo. Očito je problem u nama.

Tomica
5 godine prije

Znanost u SAD poprima posve novo značenje.

Duki
5 godine prije

Ej,MARTINEZ ajd,si zavrni jednu sijalice u paklu
Pa svitli do mile volje !
O majko mila koji kreteni putuju svemirom brzinom od 1650 km/h=40000 km/dan

Neko ime
5 godine prije

Zato se i kaze: Bog ti pamet prosvijetlio!

Fille
5 godine prije

Da nije bilo Nikole Tesle tesko da bi ovaj debil od novinara imao o cemu pisati. Vjerovatno bi radio neki drustveno korisno a ne lagao narod.

Spartak
5 godine prije

A koliko od tog osvijetljenog Zapada otpada na reklame za Coca colu i slična nepotrebna smeća?

shumadinac
5 godine prije

“Na primjer, noću je Sjeverna Koreja gotovo potpuno u mraku, dok Južna Koreja sja”
Zaključak: Severna Koreja svu struju koristi za pogon centrifuga za prečišćavanje plutonijuma tako da ga sada ima više nego SAD i Rusija zajedno :)))))))))

Ivi tz
5 godine prije

Hehe…usa bolesnici sve manje i manje dzokera u rukavu imaju… Ali kola su lagano krenula niz brdo.

Rijecanin
5 godine prije

Po količini svjetlosnog zagađenja.
Moram priznati da se članak dobro uklapa u njihov način razmišljanja.
Ekonomija duga je dogma koja se ne propituje.
Jad, čemer, licemjerje, kakvi stavovi takvo i društvo.

MojIQ_170
5 godine prije

Ameri su toliko ogrezli u laži, petljanju i prevarama po svijetu, da više i ne znaju šta su sve slagali, i koga su sve slagali, i sada su već pogubili konce i otela im se kontrola pa će uskoro da potpuno skrahiraju i zabave se sami o sebi!

Zorule
5 godine prije

A možda koriste ekološku rasvjetu sa propisnom cut-off karakteristikom koja minimalno zrači prema gore?
🙂

Nenad
5 godine prije

Pa seksaju ljudi. Ne gledaju TV uz čips i kokice kao ovi idioti kojima je tekst i namenjen.. He,He pa kad se setim lika Alana Forda iz legendarnog stripa koji je otelotvorenje lepuškastog i priglupog amera.

Niko
5 godine prije

Pa u Hr i Srbiji pa i Bosni sija dan i noć, a države u k***u Bolje krasti pod svijetlom kada te nitko ne dira?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI