Kijev: Za vojni povrat Donbasa nam treba 10 dana i 12 000 poginulih vojnika

Aleksander Turčinov
49 komentara

Ukrajinska Vrhovna Rada je po ubrzanom postupku usvojila ”Zakon o reintegraciji Donbasa”. Drugo čitanje je odgođeno za petak zbog tuče između radikalnih nacionalista ”Samopomoći” i zastupnika ”Bloka Petra Porošenka”, a na njemu će se raspravljati i o statusu Krima. Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Aleksander Turčinov, izjavio je da uz potpisivanje ”Zakona o reintegraciji Donbasa” predsjednik Petro Porošenko treba potpisati i dekret o primjeni Oružanih snaga Ukrajine za ”oslobođenje okupiranih područja”, kako u Kijevu zovu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku.

Turčinov je dodao ”kako vojne akcije ne isključuju mogućnost primjene političkih i diplomatskih mjera”.

“Koristit ćemo složene mjere, političke i diplomatske, ali i silu, uključujući uporabu oružanih snaga”, kazao je Aleksander Turčinov.

Istovremeno je Ukrajina predala američkoj strani popis oružja kojeg Kijev želi primiti od Pentagona, što je u svojoj izjavi za medije jučer potvrdio načelnik ukrajinskog Glavnog stožera Viktor Muženko.

“Ukrajina računa na opskrbu sustavima za zračno izviđanje, tenkovima i drugim oružjima iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Muženko i dodao kako su svi potrebni pregovori o isporukama već provedeni i ”sada sve ovisi o političkoj odluci”.

Krajem kolovoza je američki ministar obrane James Mattis na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom obećao da će proširiti suradnju s Ukrajinom u području obrane i razmotriti mogućnost isporuke ubojitog oružja. Napomenuo je kako će obavijestiti vodstvo u Kijevu o specifičnim stvarima koje američka strana planira preporučiti za provedbu.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako opskrba oružjem neće promijeniti situaciji u istočnoj Ukrajini, nego će dovesti do povećanja broja žrtava.

”Kada bude vraćala Donbas, Ukrajina će izgubiti 12 tisuća vojnika”

Viktor Muženko je za ukrajinske Liga Novosti rekao ”kako vjeruje da će Kijev, ako pokuša vratiti nad Donbasom silom, unutar 10 dana izgubiti do 12 tisuća vojnika”.

Načelnik ukrajinskog Glavnog stožera je rekao da bi u ovom slučaju ukrajinsko društvo trebao biti spremno na ogromne gubitke.

Prema izračunima Glavnog stožera, vojna operacija od 10 dana, uz uporabu zrakoplovstva, može rezultirati gubitkom osoblja od 10 do 12 tisuća ljudi.

U isto vrijeme, Muženko je naglasio kako će gubici među civilima biti još veći. Naime, prema iskustvu “protuterorističke operacije” u Donbasu je na 2,3 tisuće mrtvih vojnika bilo 10 000 smrtnih slučajeva civila.

Treba naglasiti da su ove smrti gotovo u cijelosti zabilježene na području samoproglašenih republika, a tek nekolicina na području kojeg pod nadzorom drže ukrajinske snage. Uz ovaj omjer, to bi značilo da bi u operaciji od deset dana ukrajinske vojske i stradanje od 10 do 12 tisuća ukrajinskih vojnika na području Donbasa bilo više od 40 000 mrtvih civila. Stradanja ovakvih razmjera Rusija sigurno ne bi mirno promatrala i sigurno bi se otvoreno uključila u sukob, što je cilj mentora Kijeva od prvog dana uspostave prevratničke vlade u veljači 2014.

Aleksander TurčinovdnrLNRoružane snage UkrajineReintegracija DonbasaVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Jel ovo stvoren pravni okvir za rat ? Zakon ?
A zakon se mora postovati…
Veselo…

Konstantin
6 godine prije

Dakle ludaci su izabrali komoletno brato-ubilacki rat u interesu “crno-svetskih” kriminalaca! Krenu li zasita u “Hrvatski scenarijo” neka je bog na pomoci i Ukrajinskom i Ruskom … a i svima nama ostalima na pomoci! Hteli-nehteli oticice ovaj glupis svet u kameno doba! Ruje bar je moja “malenkost” sa vama!

Antonio
6 godine prije

Ocigledno je da poginule gledaju samo kao brojke. I to one sa njihove strane, a druge i ne spominju iako se busaju u grudi da spasavaju i one druge od Rusku okupaciju.
Ocigledno je da su zaslepljeni od reflektora CNN-a i slicno i da ne vide da ce zrtve na njihovoj strani biti puno vise, a da se nece pomeriti napred na frontu ni 20 metara.
Ocigledno da Ukrainski narod mora da progleda. Inace sledi MRAK.

Zagi
6 godine prije

Neka onda oni koji su glasali za taj zakon u njihovoj Radi prvi odu na prvu crtu, ali ne oni će kao i naši ovdje imati svoju Minhen bojnu a sirotinja će opet nahebati kao i uvijek!

čokolino
6 godine prije

Daleko smo stigli……..ljudi su samo još statistika, brojke i topovsko meso.
A šta ako se ovce pobune i krenu na pastira? Jesu li pomislili na taj scenario? Koliko će u tom slučaju biti žratva i ko će stradati…..
Mislim da se Rusija neće tek tako lako uključiti u ovo, ali ako dođe do toga ni bog neče moći pomoći Ukrajini. Bit će to udar, neviđenih razmjera. Drugo jim i ne preostaje.
U svakom slučaju se nadam, da do rata neće doći. Ali ove budaletine iz Kijeva su neuračunljivi idoti, tako da se od njih može svašta očekivati.

Lobos
6 godine prije

Neka pokušaju i gledaćemo kraj “demokratske, zapadne” Ukrajine, vrlo brzo. Rusi ulaze 100%. Game over Ukrajine

fbslo
6 godine prije

Finim putem ide Ukrajina:
plin, struja i topla voda već poskupili od 800 do 1300%,
kad stvarno naljute Ruse, oni če jih gurnut na Balaton-imat će Ukrajinci i odmora uz jezero..

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ako se tu ne računa na Rusiju,to je račun bez krčmara.Ako rusi tako odluče Dombas ne pada ni uz puno veće žrtve.

Baba Vanga.
6 godine prije

Super pokušace izvesti Oluju,ali to je vec sablon i staviti to u javnost o broju zrtava je smjesno,vec svi znamo da ce krenuti a zasto ne kazu i datum.Ludacil

igi
6 godine prije

Lako je započeti rat ali teško završti,..sukob u ukrajini može vrlo izgledno eskalirati u svjetski rat od korejskog poluotoka do hormuškog tjesnaca….

Ante
6 godine prije

Najprije pokradu vlastita skladišta oružja pa ih dignu u zrak da prikriju pljačku koju su napravili, onda se potuku u parlamentu pa donesu nekakav zakon. To je država koju vode luđaci koje treba strpati u ludaru i baciti ključ. Ps mislim da se čak i Amerikancima smračilo pred očima od njih.

Georgij Žukov
6 godine prije

ponavljam po 100 -ti put , putin je pogrijesio sto nije na pocetku agresije ukrajinsko- bjelosvjetskih fasista na ruski narod u donbasu i lugansku naredio oruzanim snagama RF da pometu azov i ostale fasite u krugu od 100 km , na taj nacin bi ustedio na hiljade zivota koji su do sada izgubljeni pogotovo civilnih , a drugo odbacio bi ukrajinsko topnistvo i donbas odnosno lugansk bili bi danas van dometa ukrajinske artiljerije , nakon toga trebao je osobno narediti da se granica razgranicenja tretira kao drzavna granica Ruske federacije , da je tako uradio potrosenko i placenici iz kijeva ne bi ni pomisljali na nekakve oluje . Zasto to nije napravio a na drugoj strani krim fakticki preko noci odvojio od ukrajine i vratio pod suverenitet rusije, meni nikako nije jasno .

Piretis
6 godine prije

Ukrajina će svakako pokušati vojno vratiti Dombas. Mirna reintegracija bila bi pogubna za cjelovitost jer bi se i drugi javili i tražili veću autonomiju. Meni je zanimljivo da je Muženko rekao “da vjeruje da će Kijev, ako POKUŠA vratiti Dombas silom…” čime nije ustvrdio da će i uspjeti u vraćanju. U svakom slučaju gubitci bi bili kolosalni a uspjeh upitan. Vjerojatno bi sve završilo u već viđenim kotlovima i primirjem.
Moja prognoza da će dasetak dana biti dosta da se ukrajinska vojska slomi a tada bi trebao uslijediti kontranapad i izlazak na administrativnu granicu. Poslije toga sve je moguće i jedino je sigurno da se NATO neće uključiti jer bi to bila crvena krpa za Kremlj a slabo se kome od amerikanaca i europljana gine za Ukrajinu.

veljko
6 godine prije

u vrijeme promjene vlasti 2014 s ukrajinske strane je bilo spremno za borbu nekoliko tisuća vojnika i to skupine nacionalista, desničara, stranih plaćenika, stranačkih paravojski i privatnih vojski raznih oligarha, bez ikakve čvrste strukture i komande sa nedisciplinom i dezertiranjem, od tada ukrajinska vojska se stalno ustrojava i modernizira i danas je spremno za borbu oko 300000 vojnika od toga 120000 profesionalnih sa stalnom tendencijom porasta broja profesionalnih vojnika, zadnjih godina instruktori NATO-a sudjeluju u obučavanju oficira i vojnika ukrajinske vojske a NATO dava vojnu opremu i oružje a uskoro se očekuje i opskrbljivanje ukrajinske vojske najsuvremenih protutenkovskim američkim oružjem, seccesionisti u Donbasu moraju prihvatiti ukrajinsku vlast milom ili silom a ako Rusija krene vojno braniti secesioniste Putin može očekivati velike gubitke svojih trupa

Mercury
6 godine prije

Ma to je samo natezanje magarca. Porošenko kupuje vrijeme i lovi u mutnome. Treba maznuti paru, poslije izgubiš izbore i ideš na Maldive.

Weteran
6 godine prije

Naravno da je Moskva aktivno uključena u ratno-politička dešavanja tamo!
I to je vrlo jasno plaćenim pučistima u Kijevu.
Artiljerija Donbasa, do sada, hirurški precizno melje vojnike Kijeva?! Samo naivni veruju da su rukovaoci priučeni rudari, pekari, bravari !?

bbbb
6 godine prije

Hazarija cvaj i jeste dizajnirana kao okidač za treći bob rok rat………..

davor
6 godine prije

sramotni yenkijevski guzolizci bez imalo samoponosa………možete si samo posrat u usta sami sebi——zauvijek ste izgubili donbass i krim——-zahvalite se ”prijateljima” sa rijeke potomac zbog toga

Ivo
6 godine prije

ukrajinski vazali znaju da ne mogu vratiti Donbas silom ukoliko Moskva to ne dozvoljava. Svi njihovi potezi i javni istupi su čisti igrokazi, ti gušteri samo ponavljaju tekst koji im daje otpravnik poslova usa ambasade u kijevu. O tome da li će Donbas biti vojno napadnut ili neće, odlučuju anglozionističke gazde, a ne ukro vazali, koji mogu biti smijenjeni u sekundi. Tko se još sjeća onog mršavog debila s naočalama, tobožnjeg premijera? Ameri ga postavili, ameri ga maknuli. Rusima je trenutna opcija bolja od pripojenja Donbasa, zbog onemogućavanja ulaska ukrajine u nato. Ako se več budu umiješali direktno s vojskom u ukrajini, sigurno neće stati u Donbasu, upravo iz tog razloga, već će zauzeti 80% teritorija današnje ukrajine, ostaviti ukronazijima teritoriju oko Lvova i Ternopila i tamo preseliti sve one koji bi mogli praviti probleme i preferiraju nato i fašizam. Pri svemu tome važno im je da je javno mjenje… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

ovi huntaši dođu ki moderni monti pajton.

Neko ime
6 godine prije

Ne zaboravimo i cijelu paletu asimetricnih odgovora. Pa i Krim je bio osvojen od strane “malih zelenih” prakticki bez ispaljenog metka. Cini mi se da “zapad” u tom trenutku nije razmatrao to kao realnu opciju, niti su mislili da su Rusi sposobni za to…a od tada, par stotina vrsta oruzja i sistema isprobano u Siriji, na desetine inspekcija vojske i vojnih vjezbi, operativno, obavjestajno, diplomatsko, stratesko, takticko, tehnolosko, financijsko, naftno -rudarsko i svako drugo nadmudrivanje s Amerima&Co. na puno strana u svijetu…
I da nemaju termonuklearni kapacitet koji imaju, ja bih dooobro razmislio prije nego krenem na njih. Iz Pentagona, naravno, Kijev trenutno dodje vise nekako kao podruznica, bez pravne osobnosti…

Emi
6 godine prije

Pravilo svakog rata je da je odnos poginulih I ranjenih 1/4, sto znaci da bi na 12 imali jos 48 hiljada ranjenih a cak ni u snovima UA ne moze mobilisati 60 hiljada ljudi koliko bi iznosile njihove zrtve po njihovim predvidjanjima. Imali su problem mobilizacije cak I kada je bila euforija oko majdana a trenutno stvari stoje tako da je veliki broj najradikalnijih poginuo/ranjen, njihovi komandanti postali politicari a obican narod osiromasen I razocaran. Da ne spominjem opremu,hranu,plate,transport za toliku armiju koja unapred racuna na 60 hiljada izbacenih iz stroja . Ovo je populisticka propaganda na nivou bajke za laku noc. Evropa ce se posebno usreciti kada reka vojnosposobnih krenu kao izbeglice

Faraon
6 godine prije

Samoubilačka misija Ukraine mislim da će Rusija stavit točku na kraju i to je to.

petar
6 godine prije

Kad pogledam fotku gore userem se od straha,naoruzana budala nosi suncane naocale po oblacnom vrijemenu,pa ako je to perjanica Ukrajine,onda ce Rusima trebati puno Zivaca i Vodke da ne pomru od smijeha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI