Rast vrijednosti rublja u odnosu na dolar

Rublja - Dolar
7 komentara

Ruski rubalj je porastao do maksimuma u zadnjih 18 mjeseci, što je promjena koja prati vakuum ekonomske politike Donalda Trumpa. Uz svoju izjavu da namjerava povećati fiskalne troškove i smanjiti poreze, Trump nije objasnio detalje ostalih elemenata svoje ekonomske politike.

U odnosu na dolar, rubalj je porastao na 59,2 za 1 dolar, a malo je porastao i u odnosu na EUR, do 63,06 za 1 EUR.

Očekujući preuzimanje vlasti idućeg tjedna, Trump na press konferenciji u srijedu nije ulazio u dublje obrazlaganje svoje planirane politike ekonomskog rasta, već se usmjerio na farmaceutske kompanije i druge teme.

Rubalj je s posljednjim promjenama postao valuta s najvećim porastom vrijednosti u posljednjih godinu dana, ojačavši u odnosu na dolar za 22,59%. I ove godine je u siječnju rast nastavljen, do sada za 3,28% u odnosu na dolar.

Ruski ministar financija Anton Siluanov je tim povodom izjavio da se radi o potpuno tržišnoj promjeni vrijednosti rublja, te da se cijena mijenja sukladno promjenama u međunarodnim transferima.

Ruski nacionalni budžet ovisi o cijeni sirove nafte od 40$ po barelu i očekivanom omjeru rublja od 67,5 za 1 dolar. Ako budžet ostvari dodatne prihode, koristit će se za pokrivanje deficita i povećanje državnih rezervi. U prosincu, guvernerka Centralne banke Rusije, Elvira Nabiullina, izjavila je da je spremna kupovinom dolara popuniti državne rezerve ako dođe do ozbiljnijeg porasta cijene nafte. Ove kupovine dolara imale bi za svrhu i smanjiti vrijednost rublja, radi očuvanja konkurentnosti privrede u vanjskotrgovinskim odnosima.

U drugom članku, RT.COM navodi procjenu MMF-ovog zamjenika izvršnog direktora, Davida Liptona, koji preporuča da država pokuša ostvariti brži rast BDP-a od očekivanih 1,5% godišnjeg rasta u idućih 5 godina. Prema Liptonu, Rusija bi trebala primijeniti politike promjena, reformi i restrukturiranja privrede, da bi uhvatila korak s globalnim trendovima rasta.

Iz perspektive ljudi zasićenih takvim preporukama MMF-a, možemo samo naglasiti dvije činjenice. Prvo, dio država, uključujući SAD, svoj rast BDP-a ostvaruje dodatnim zaduženjem i fakturiranjem fiktivnih, tržištu nepotrebnih usluga, dok Rusija svoj rast bazira na opipljivim i materijalnim vrijednostima, u što svakako uključujemo i visoke tehnologije, informatičke proizvode i usluge, i slično. Drugo, ne možemo se sjetiti nacije koja se usrećila slušajući preporuke konzultanata MMF-a…

Izvori: RT (1) | RT (2)

Cijena nafteDavid LiptonDolarEkonomski rastEURGaidar Economic ForumMMFrubaljTASS
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Pored ovog drugog navedenog razloga, uopšte ne treba navoditi bilo kakve druge razloge. I on je sasvim dovoljan, da onaj koji to može, uradi kontra onoga mu što iz MMF-a savjetuju. Kao – savjetuje vuk ovcu kako da se odbrani od napada grabljivaca.

jale
7 godine prije

Nezavisni ekonomski stručnjaci već godinama upozoravaju da je zapadna ekonomija u stvari virtualna ekonomija, koja više nema doticaj sa realnim faktorima, sa tržišnim pravilom ponude i potražnje. Dakle, u ovom sistemu u kojem se umjetno kroji tečaj valuta i ekonomski rejting, ispada da smo svi postali robovi krupnom kapitalu i vrhunskom financijskom inženjeringu, kako poslodavci, tako i njihovi radnici. Kako možemo govoriti o slobodnom tržištu kad se EU upinjala iz sve snage da pozatvara sva hrvatska brodogradilišta u korist danskih i njemačkih. Ali eto, igrom slučaja i naporima nekolicine nekorumpiranih obnašatelja vlasti u prethodnom periodu, dva su preživjela i rade tek toliko da prežive, bez ikakve perspektive za rast i širenje. A nekada su vladali u sferi brodogradnje na svjetskom nivou.

Jupiter
7 godine prije

Pa zar Rusija nije pod sankcijama bloka demokratskog naprednog sveta?
Očekivani pad rublje trebao se srozati na minimum 50%. Da se Rusi nisu dosetili pa štampaju dolare?

Osoba C
7 godine prije

Elvira Nabiullina, the head of Russia’s central bank, has been named the best Central Bank Governor in Europe in 2016 by the international financial magazine, The Banker.

subaru
7 godine prije

Osoba c je najbolje opisala za koga radi Nabiuilna a i Sulivanov je u toj šemi. Sječamo se kako se naš vrli odabrani guverner kitio sličnom nagradom kao najbolji guverner, naravno kad oboje rade za iste gazde. Dok se Rusija ne oslobodi wašingtonskog konsenzusa bit će vazal koliko god to nekima zvučalo suludo.

Valuta
7 godine prije

Netocno je da je Rubalj valuta koja je u prosloj godini najvise porasla u odnosu na USD.
Bilo bi dobro da novinar malo bolje istrazi temu prije nego da pise nesto sto nije istina.

robert,40
6 godine prije

russka, rublja je dno od dna pa ja neznam kako to pojedinci toliko velicaju nestom sto nepostoji,amerika je ta koja regulise cijeli svjatski novsani ,sistem,/60/rubalja za $1DOLLAR,velika rednost odnosu na dollar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI