Struja u EU košta dvostruko više

Struja
33 komentara

Cijene električne energije širom EU skočile su u utorak na novi rekord, jer su troškovi prirodnog gasa dodatno rasli zbog pada ponude iz Rusije, pokazuju podaci European Energy Exchange AG.

Referentne cijene dan unaprijed u Njemačkoj su porasle na 490,79 eura po megavat-satu, s prosjeka za juni od 218,03 eura, prema provajderu tržišnih podataka Nord Pool.

Trenutne cijene su skoro šest puta više nego u avgustu 2021.

Energetsko tržište EU uznemireno je strahovima da li će elektrane ove zime moći osigurati dovoljno električne energije usred pooštravanja opskrbe plinom.

Cijene plina u regionu ove godine su se učetvorostručile, podstaknute padom isporuka iz Rusije zbog sankcija povezanih s Ukrajinom i tehničkih zastoja. Zemlje EU pokušavaju da diversifikuju uvoz kupujući više tečnog prirodnog gasa (LNG), kao i povećanjem isporuke gasa iz cjevovoda iz Norveške, Alžira i Azerbejdžana. Međutim, prema riječima visokog diplomate EU, Josepa Borrella, blok se “približava granicama dodatnog gasa” koji može kupiti iz “neruskih izvora”. U međuvremenu, Francuska se sve više okreće nuklearnoj energiji kako bi proizvela dodatnu električnu energiju, dok druge zemlje EU oživljavaju elektrane na ugalj.

Ipak, prema analitičaru Rystad Energy Fabianu Ronningenu, nema znakova jenjavanja “ekstremnog” rasta cijena, budući da dodatni nuklearni, hidroenergetski i ugljeni kapaciteti nisu dovoljni da nadoknade efekte smanjenja zaliha ruskog plina.

“Cijene će nastaviti rasti prema zimi, pod uslovom da se situacija sa snabdijevanjem iz Rusije ne popravi. To je još uvijek veliki šaljivdžija i nastavit će biti pokretač cijena na tržištu električne energije”, rekao je za Bloomberg.

električna energijaeuKrizastruja
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Prije dvije godine kotala je 50, a sad 500.
Zazalicemo za dobom korone kad je sve bilo jeftino i kad je svega bilo na policama.

Roccos
1 godina prije

Odvrneš ST2 i nema frke.Yebiga,ne smijemo,naljutićemo sveti SADistan.Onda ništa,kukajmo i dalje dok sve ne ode u krasni.

Ico
1 godina prije

EUropljani se trebaju osloniti na američki plin, ili kako diktator Trump kaže “ molekule slobode”, ali barem za 1000 % skuplje od ruskog plina

tuf
1 godina prije

Negdje je spomenuto da Francuzi plaćaju 17x višu cijenu električne energije u odnosu na dvije godine ranije. Sad si vi zamislite kakav učinak to ima, ne samo na standard građana, nego i na konkurentnost i opstanak gospodarskih subjekata. Totalni potop europske industrijske sfere. I još se idu svađati sa 6/7 svijeta, kao da ih ne trebaju.

Prle
1 godina prije

Samo nek se ne puca

mrdo
1 godina prije

Sankcije protiv Rusije funkcionišu! Putin na aparatima!

Tupko Glupko
1 godina prije

Političari nas namjerno i ciljano ekonomski uništavaju.
Ako misle da su nedodirljivi, brzo će vidjeti svoj slobodan pad.

Max
1 godina prije

Dio Reseta.

Lucija, prva
1 godina prije

Je li vam poznat pojam: index potrošačkih cijena?

Kad se računa inflacija, tu ulaze sve robe: od spajalica do slamčica.

Dajte mi index potrošačkih cijena za Hrvatsku.
Primjer: sir. Cijene veće za skoro 100% nego prošle godine.
Ja vam kažem… dvoznamenkasti broj.

nessy
1 godina prije

Jedino sto moze popraviti situaciju, je isporuka iz Rusije. Ali, za to je jos rano, kada se raspadne ekonomija (a na najboljem je putu), kada pocnu redukcije struje, ljudi se budu po kucama gladni smrzavali, e, tada ce biti pravi trenutak da politicari razmotre svoje idiotske odluke, i ukinu sankcije, samima sebi. Samo polako, nema zurbe, neka umiru ‘beskorisne izjelice’. Jedino, od tih beskorisnih, kada ih se dovede na rub egzistencije, poneki ispale, pa povedu nekoga sa sobom u vjecna lovista. U ovoj situaciji je jasno koga je pozeljno povesti u bolji zivot.

tihobl
1 godina prije

У источној и западној Данској цена је достигла 551,95 евра за мегават по сату, односно у Естонији – 682,05 евра, у Летонији и Литванији 823,98 евра, у Аустрији 555,13 евра, у Белгији 540,8 евра, у Немачкој 551,95 евра, а у Холандији 539,37 евра.

Pazite Letonije i Litvanije, pametnjakovica koji su prije par godina otkacili se sa sovjetskih dalekovoda.

Keki
1 godina prije

I samo tako zelena agenda pada u vodu.

Azbest
1 godina prije

Odlično, nema ručka za džabaka!

1 godina prije

Odlična vijest..No valja sačekati jesen/zimu pa da onda vidiš računa..

Ahmat sila
1 godina prije

Plin je u USA sedam puta jeftiniji nego u EU. Amerikanci još i nadalje kupuju od Rusa, dok su Europljanima to zabranili.
Eto… to vam je ta opjevana američka ljubav prema EU….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI