Tehnološki giganti podržavaju Bidenov plan da im naplati više poreza, ali rupe u zakonu su as u rukavu industrije

Biden-Porezi tehnoloskim gigantima
2 komentara

SAD su obećale da će Amazon i Facebook poslovati pod novim globalnim poreskim pravilima koja su dogovorile države G7. Ali čak i u zemljama sa najnižim stopama, megakorporacije godinama efektivno ne plaćaju ništa.

Ministri finansija iz zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su se u subotu da primijene globalnu minimalnu stopu poreza na dobit od 15 %. Uvođenje ove minimalne stope cilj je administracije američkog predsjednika Joea Bidena, i iako će o tome morati da raspravljaju G20 i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kasnije ove godine, američka ministarka finansija Janet Yellen pozdravila je sporazum kao „istorijsko dostignuće“.

Sporazum neće direktno uticati na kompanije koje plaćaju porez u zemljama G7, koje sve već naplaćuju porez preduzećima u iznosu većem od 15 %. Međutim, to će uticati na firme sa sjedištem u inostranstvu, posebno na američke tehnološke kompanije koje lako mogu dodijeliti prava intelektualnog vlasništva svojim stranim podružnicama i izbjeći 21 % zahtjevanih od Uncle Sema.

Tehnološki giganti „kvalifikovat će se po gotovo bilo kojoj definiciji“ za planirani poreski režim, rekla je Yellen u subotu, misleći posebno na Amazon i Facebook.

Najveće korporacije iz Silicijumske doline glasno su podržale poreske planove Bidenove administracije. „Snažno podržavamo rad na ažuriranju međunarodnih poreskih pravila“, rekao je glasnogovornik Googlea medijima, dok je zvaničnik Amazona rekao da je sporazum „dobrodošao korak naprijed“ ka stabilnom međunarodnom poreskom režimu. Kod kuće u SAD, Chamber of Progress, industrijska grupa koju finansiraju kompanije uključujući Amazon, Facebook i Google, izrazila je podršku Bidenovom planu za povećanje američke stope poreza na dobit sa 21 % na 28 % (plan koji su oborili Republikanci u Kongresu prošlog mjeseca).

Ipak, za ove megakorporacije ušteda nije plaćanje nekoliko procentnih poena manje. Amazon, Google, Facebook i njima slični mogu relativno sigurno podržati Bidenov prijedlog, sve dok postoje rupe koje omogućavaju ovim firmama da plate čak i manje od svog profita nego što sugerišu brojevi.

Irska je u središtu ovog aranžmana. Smaragdno ostrvo je prijateljsko mjesto za američke multinacionalne kompanije: članstvo u EU, obrazovana radna snaga koja govori engleski jezik i stopa poreza na dobit od 12,5 % namamili su Amazon, Google, Facebook, Microsoft i Apple da osnuju svoje evropsko sjedište u Dablinu i Corku. Ove firme su neka od najvećih imena više od hiljadu američkih multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Irskoj.

Kao aktuelni predsjednik Evrogrupe, irski ministar finansija Paschal Donohoe prisustvovao je subotnjem sastanku G7. Donohoe je bio otvoreni branitelj irske stope korporativnog poreza, ali irska vlada rijetko prikuplja puni iznos od ovih firmi.

Na primjer, irska podružnica Microsofta platila je prošle godine nulti porez na dobit od 315 milijardi dolara. Sjedište kompanije je u advokatskoj kancelariji u Dablinu i nema zaposlenih osim direktora. Ostvaruje profit prikupljanjem naknada za licencu od upotrebe softvera Microsoft širom svijeta, a iako je kompanija registrovana u Dablinu, ona je „poreski rezident“ Bermuda, koji ne obračunava porez na dobit.

Sveukupno, podružnica je zabilježila neoporezivu dobit jednaku tri četvrtine irskog BDP za 2020. godinu (433 milijarde dolara).

Google je do 2020. godine koristio isti aranžman, poznat kao „Double Irish, Dutch Sandwich“, da bi izbjegao ionako nisku poresku stopu Irske. Aranžman je tako nazvan jer uključuje irsku kompaniju (u ovom slučaju Google), preusmjeravanje dobiti u holandsku holding kompaniju i na kraju u irsku kompaniju na Bermudima. Irska smatra da je kompanija porezni rezident Bermuda, dok je SAD smatra poreznim rezidentom u Irskoj, što znači da je dobit sigurna dok ih kompanija ne prebaci nazad u SAD, ako to odluči.

Google je ovu taktiku primjenio 2019. godine da bi iz Irske preusmjerio profit od 75,4 milijarde dolara bez plaćanja poreza.

Iako je Bidenovoj administraciji možda dosadilo da američke kompanije izbjegavaju višemilijardske poreske račune, irska vlada brani svoje pravo da izbjegava poreznike. Čak i nakon što je Evropska komisija naložila Appleu da uplati više od 15 milijardi dolara zaostalog poreza irskoj vladi 2016. godine, irska vlada je odbila da izvrši naplatu i na kraju je uspješno osporila Komisiju na Evropskom opštem sudu.

Novac je mogao pokriti cjelokupni godišnji budžet za zdravstvo Irske, sagraditi 100.000 domova kako bi ublažio nestašicu stanova u zemlji ili otplatiti znatan dio irskog državnog duga. Pa ipak, irska vlada ne želi uznemiriti multinacionalne kompanije, s obzirom da zapošljavaju gotovo četvrtinu irske radne snage, pa čak i kada se na rupe u zakonu propusti 80 % poreza na dobit u državi.

Međutim, irska vlada je zatvorila bermudsku rupu u porezu 2015. godine, 2020. godina je posljednja godina koju su multinacionalne kompanije mogle da iskoriste. Ovogodišnji podnesci otkrit će da li su korporacije uspjele da dođu do alternativnih aranžmana ili će irska vlada sada nevoljno naplatiti svoj fer dio od njih.

A, kada se konačni detalji poreske šeme koju podržava Biden dogovore sa G20 i OECD, vrijeme će pokazati koje će nove puteve za izbjegavanje poreza otkriti najbogatije svjetske kompanije.

Autor: Graham Dockery

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
1 godina prije

Biden je Joe’ker u rukama svojih šefova, ako se pravi As-ovi uključe u igru njihovim šefovima neće pomoć ni stotine ovakvih “Joe(kerova)”.
Izraz “tehnološki gigant” je nešto za uplašit odrasle kao što su se nekad “babarogom” plašila djeca.

1 godina prije zadnji put uredio Bosanac
lurker
1 godina prije

da li je to stvarno min 15% (znaći, nema odbitaka od toga) ili je to min 15% minus odbitci ne piše u članku, što i nije čudno jer to vrlo vjerojatno nisu niti objavili na G7 sastanku, djavo je u detaljima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI