Uoči plinskog rata Gazprom obara sve rekorde

Gazprom - Offshore platforma
21 komentar

U vrijeme otvorene najave plinskog rata od strane američkih izvoznika, kojeg je tijekom nedavne posjete Varšavi najavio američki predsjednik Donald Trump, ruski Gazprom je dovršavao izvješće za proizvodnji i izvoz za prvo polugodište 2017.

U priopćenju kompanije se navodi da je Gazprom od 1. siječnja do 15. srpnja 2017. godine povećao proizvodnju za 18,8%, a izvoz u zemlje izvan Zajednice Nezavisnih Država, koju čini dio zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, povećan je za 12,3%.

Gazprom je od 1. siječnja do 15. srpnja 2017. izvadio 248,8 milijardi kubnih metara plina, što je 39,3 milijardi, odnosno 18,8% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvoz plina kompanije u zemlje Zajednice Nezavisnih Država je od 1. siječnja do 15. srpnja 2017. godine iznosio 102,9 milijardi kubnih metara i porastao je za 11,3 milijardi kubnih metara plina, odnosno za 12,3% u odnosu na isto razdoblje u 2016.

Povećane su isporuke u zemlje u sjeverozapadne i srednje Europe. U Njemačku se izvezlo 16,7% više plina nego i istom razdoblju prošle godine. Izvoz u Austriju je porastao za čak 77,2%, Češku  24,8%, te Slovačku za 25,8%.

Prema izvješću Gazproma, kompanija je podigao procjenu proizvodnje plina u 2017. na najmanje 450 milijardi kubnih metara. U 2016. je proizvodnja Gazproma povećana za 0,14%, na 419,1 milijardi kubičnih metara plina.

U 2017. Gazprom planira povećati izvoz u zemlje izvan ZND za 1%, te ukupno izvesti 180 milijardi kubnih metara plina. U 2016. je kompanija povećala izvoz plina u zemlje izvan Zajednice Nezavisnih Država za 12,5%, te isporučila 179,3 milijardi kubnih metara, što je rekord u povijesti tvrtke.

Uzevši u obzir da je u iste zemlje do 15. srpnja ove godine isporučeno 102,9 milijardi kubnih metara plina, za očekivati je da će do kraja 2017. godine, rekord biti oboren.

Vezane vijesti:
Trump dolazi ‘pomoći’ Europi s američkim LNG-om
Plinski rat – Jug Europe nema alternative plinovodu ‘Turski-tok’

GazpromIzvozPlinrekord
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun*
6 godine prije

U vrijeme otvorene najave plinskog rata od strane američkih izvoznika, kojeg je tijekom nedavne posjete Varšavi najavio američki predsjednik Donald Trump, …………..
————
Mokri Trampovi snovi, amerikanci prete praznom puškom…..

Za isporuku samo delimične količine (15-20%) ruskog gasa zapadnoj evropi bilo bi potrebno
630 do 750 tnkera za prevoz gasa koji su 4 puta skuplji od tankera za prevoz nafte.

Gradnja te količine tankera trajala bi 5 do 8 godina kada bi se samo za tu količinu uposlili kapaciteti svih svetskih brodogradilišta.
Velika svetska brodogradilišta nisu bez posla, sada imaju porudžbine za čiji je završetak potrebno 3 do 4 godine.

PS LNG je 30-50% skuplji od ruskog prirodnog gasa, dobar primer je rusofobna vazalna Poljska,
koja plaća LNG iz Katara 37-40% više.
Pošto se radi o veoma malim količinama posledice po privredu su takođe male.

Svjatislav 989
6 godine prije

Grozno i uzas? Kako se usude bez Amera.
Nije li priridno bogastvo u Rusiji sviju nas.
Nije to normaolno da prljavi , pijani Rusi posijeduju prirodnih resursa vise nego sta im treba.
Gde li je sad ona bakutanka jenkistkinja da istegli usi Putinu i preduzme resurse Ruske.
– nije pošteno da Rusija ima tolika bogatstva u Sibiru- (Madam Secretary) -Olbraj

ive
6 godine prije

Vezano uz Poljsku mnogi komentatori griješe – Poljska nije glupa što kupuje LNG nego iznimno inteligentna, objasnit ću zašto:
– dobar dio troškova izgradnje LNG terminala financirala je EU
– Gazprom je ozbiljno smanjio cijene plina za poljake zbog konkurencije od strane LNGa, a Poljska nije baš skroz nezanimljivo tržište, kao što su npr. Baltički patuljci
– Poljska MORA kupovati određene minimalne količine LNGa kako bi na LNG tržištu ostala prepoznata kao ozbiljan kupac te time ustvari održava pritisak na Gazprom da joj ponovo ne digne cijene

Ukratko kupujući minimalne količine skupog LNG-a Poljska osigurava puno veće količine jefitnijeg ruskog plina zahvaljujući infrastrukturi koju je dobrim dijelom platila EU 🙂

Ovo nije glupo nego iznimno pametno!

Cartol
6 godine prije

Power of Siberia
Figures and facts

Length: around 3,000 kilometers.

Diameter: 1,420 millimeters.

Working pressure: 9.8 MPa.

Export capacity: 38 billion cubic meters per year.

The gas pipeline will traverse three Russian constituent entities, namely the Irkutsk and Amur Regions and the Republic of Sakha (Yakutia).

ive
6 godine prije

Ok koje brojke Vas zanimaju?
Pa ne pišem ja ništa o politici nego o čistoj ekonomiji – zapitajte se zašto se nije išlo na proširenje Yamala to bi za sve bilo najjednostavnije i najjeftinije – odgovor duuuuuugogodišnji sporovi između Poljaka i Rusa oko cijene tranzita i cijene plina za Poljsku. Budući da su zbog svog stalnog podilaženja US već dugo u zategnutim odnosima s Rusima Poljska je odigrala najbolje što je mogla s danim kartama a da ne mijenja svoju politiku podilaženja US i sukoba s Rusijom te kao što ekonomija pokazuje ovu partiju su sasvim solidno odigrali – a što donosi budućnost to ne znamo.

Jirźi
6 godine prije

Ive LNG nije isplativ nikome osim možda amerikancima jer je skuplji o ruskog prirodnog plina a kako poljaci mogu ucjenjivati ruse sa LNG kao nečemo vaš jeftini plin nego hočeno skuplji LNG od amerikanaca ako nam vi ne spustite cijenu vašeg plin koji je ionako jeftiniji hahahaha baš si budala

Jupiter
6 godine prije

Kada tečni gas po ceni bude jeftiniji nego Ruski, kupovace ga svi. Do tad će zemaljskim gasovodom ma čiji on god bio ,teći plin ka Evropi u naj većim količinama.Nema ljubavi u pitanju je interes.

f4731
6 godine prije

Gazprom CEO Aleksey Miller said the company would produce 450 billion cubic meters of natural gas in 2017.

f4731
6 godine prije

Gazprom expects exports to top 180 billion cubic meters this year.

f4731
6 godine prije

Gas exports to Germany are up 16.7 percent.
Austria saw a 77.2 percent rise in gas supplies from Russia, while the
Czech Republic increased imports of Russian gas by 24.8 percent and
Slovakia by 25.8 percent.

fb slo
6 godine prije

Kad mainstream mediji lažu, život Zapadnjaka ide dalje,
ali kad plinsko grijanje ne radi i 30% industije stoji bez plina,
svi su odmah na ulicama…
A najviše to boli Amerikanca…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI