Trump dolazi “pomoći” Europi s američkom LNG-om

Donald Trump - plinski rat
22 komentara

Američki predsjednik Donald Trump će se koristiti brzorastući sektor američkog ukapljenog prirodnog plina kao “političko sredstvo”, piše Reuters. Britanska agencija potvrđuje navode iz analize s portala Logično kako su američke sankcije Rusiji samo vrh ledenog brijega u pokušaju preuzimanja ruskog tržišnog udjela u opskrbu plinom Europe, iako Reuters navodi “kako SAD mogu pomoći drugim zemljama da budu više samodostatne i manje ovisne o ruskom plinu”.

Dakle, vijest je točna, osim što  Reuters namjeru Trumpa prepoznao kao “pomoć europskim zemljama”.

“Predsjednik Donald Trump će koristiti brzorastući sektor američkog ukapljenog plina kao političko sredstvo. Ovu će inicijativu Trump početi promovirati sutra na summitu u Varšavi, gdje će se okupiti čelnici 12 zemalja koje su jako ovisne o ruskim energentima”, piše Reuters i dodaje kako će izvoz američkog prirodnog plina pomoći da se ta ovisnost smanji.

Bivši zapovjednik NATO snaga u Europi, James Jones, je rekao da će povećanje izvoza američkog plina oslabiti utjecaj Rusije, koja energiju koristi kao “oružje ili ulog u pregovorima”.

“Mislim da će američki izvoz plina pomoći drugim zemljama da postanu još više samodostatne, manje ovisne i lakše će se oduprijeti prijetnjama”, rekao je James.

Britanska agencija navodi kako se za ovo zalažu i kolege Trumpa iz Republikanske stranke, od kojih su mnogi htjeli da bude stroži prema Rusiji, prije svega zbog navodnog uplitanja Moskve u američke izbore, kao i zbog kriza u Ukrajini i Siriji, te da se izvoz ukapljenog prirodnog plina koristi kao “politička poluga” .

Za potkopati Putinovu strategiju i drugih jakih lidera treba koristiti elemente njihove metode strateškog napada”, rekao je senator Cory Gardner.

Reuters navodi “kako Kremlj za financiranje državnog proračuna računa na prihode od nafte i plina, tako da će se ova inicijativa dokazati štetnom za Moskvu”.

“Izvoz američkog ukapljenog plina u Europu je u mnogim pogledima najveća prijetnja Sjedinjenih Država za Rusiju”, rekao je direktor podružnice Zaklade Marshalla u Varšavi, Michal Baranowski.

SAD očekuje da će biti treći najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina do 2020. godine, samo četiri godine nakon pokretanja svog prvog izvoznog terminala.

Međutim, Reuters podsjeća da će “previše plina” na svijetu uzrokovati niže cijene, zbog čega će izvoznici ukapljenog prirodnog plina teško ostvarivati profit.

Rusija, međutim, imaju prednost u izvozu u Europu zbog blizine i postojećih plinovoda, prenosi Reuters.

Osim toga, američki prirodni ukapljeni plin, zbog proizvodnje, manjka infrastrukture i tranzita, nije konkurentan ruskom plinu, tako da zemlje koje se odluče za američki LNG to mogu činiti samo iz geopolitičkih razloga, dok ekonomskih opravdanja nema.

Što će od svega toga biti vidjet ćemo, jer Trump prvo mora spriječiti izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”, čemu se Njemačka i Austrija žestoko opiru. Autor knjige o industriji nafte i plina Daniel Yergin ističe da će Europa svakako postati mjesto jake konkurencije između ruskog i ukapljenog prirodnog plina.

No, za LNG treba riješiti i problem Katara, koji je najavio povećanje proizvodnje ukapljenog plina za 30%, naravno, uglavnom za izvoz. Stoga, ako smo do sada imali naftne ratove, čini se da nam slijede plinski, a onaj u Siriji je samo jedan od njih, možda prvi koji se izravno veže za plinovod koji bi Katar preko Saudijske Arabije, Sirije i Turske povezivao s EU.

Osim toga, čini se da u svijetu još uvijek vlada opće uvjerenje da Rusija ovisi isključivo o nafti i plinu, iako je u prvom kvartalu ove godine dodatno snižena ovisnost saveznog proračuna o ovoj grani ruskog gospodarstva. Sektor energenata još uvijek igra važnu ulogu, ali ni približno kao u vrijeme prije nametanja sankcija, koje su rusku vladu prisilile da neke industrije i sektore obnove, a neke podignu iz temelja.

Na primjer, oko 60% prihoda u prvom  kvartalu ove godine nije bilo vezano za izvoz nafte i plina iz Rusije, i tako mora ostati, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku vlade o rezultatima proračuna za prvi kvartal 2017.

“Proračunski prihodi su veći od 3 600 milijardi rubalja, šo je znatno više od predviđenih 13% za prvi kvartal. Većina prihoda, oko 60%, čine sektori koji nisu povezani s prodajom nafte i plina i oni rastu općenito brže nego što se očekivalo”, rekao je Medvedev, koji je pojasnio promjenu strukture gospodarstva i trgovine, te kako se ova dinamiku mora nastaviti podržavati.

Medvedev je istaknuo “kako u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju treba razvijati druge industrije, uključujući poljoprivredu, inženjering i druge, jer svi pokazatelji govore kako, unatoč vanjskim pritiscima i sankcijama, ruska ekonomija lagano raste, prema preliminarnim procjenama Rosstata oko 0,5% po kvartalu 3 mjeseca”.

“Suprotno predviđanjima, štednja resursa je pomogla da se spasiti dio pričuva i ukupni iznos u fonda rezervi i Nacionalnog fond skrbi sada prelazi 5 000 milijardi rubalja. Proračunski deficit u prvom tromjesečju je smanjen i iznosio je tek 1% BDP-a, što je puno manje nego u 2015. i 2016. godini”, dodao je Medvedev.

Nemojmo gajiti iluzije da Gazprom i Rosneft i drugi sektori vezani za proizvodnju i izvoz nafte i plina još uvijek nisu važan dio za proračun ruske države, a samim tim i njezinu ulogu u svijetu, no sve je više stručnjaka koji priznaju da su samo sankcije uspjele natjerati Rusiju da se okrene drugim sektorima, a dio ih je mišljenja da bi bilo dobro da potraju još neko vrijeme, sve dok zemlja ne dosegne punu samodostatnost i da o ničemu ne ovisi o Zapadu.

Naravno, tržište Kine, azijsko-pacifičke regije i druga se neće napustiti, kao ni europsko, osim u slučaju da neke zemlje odluče izvršiti suicid i pristanu na skuplji američki LNG samo kako bi oslabili Rusiju, unatoč svim pokazateljima koji govore da je to nemoguće.

ANALIZA: Američke sankcije Rusiji i pokušaj preuzimanja plinskog tržišta EU

LNGplinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janez
6 godine prije

Europa first!

Klaić
6 godine prije

Prije su Rusi uvozili strojarske turbine za brodove iz Ukrajine, Nikolajeva. Ukrajinci mogu zahvaliti SSSR zato jer su se tvornice gradile svuda po zemlji bez obzira na etnicku pripadnost. Kad je dosla “ulica” na vlast pod EU-americkim patronatom, Ukrajina je zaustavila prodaju strojnih turbina Rusiji. Ove godine u Travnju je zapocela proizvodnja ruskih strojnih turbina za brodove u Saturnu, ta ruska tvornica zaposljava 26 000 radnika. Putin je prisustovao otvaranju. Putin je izjavio da se ruski produkt nije gradio na starim nacertima i tehnologiji nego na boljoj koja ce biti kvalitetnija, efikasnija i duze trajati. Rogozin je izjavio “Ovo nije pocetak gradnje novog proizvoda nego potpuno nove industrije”. Pametno receno. Rusi pokusavaju na sve strane, neovisnost o uvozu hrane, vojna industrija bez stranih proizvoda, vlastiti bankovni sustav kao kreditne karte, itd…nemoguce je sve nabrojiti. Rusija treba vremena i kapitala a sposobnih ljudi imaju i te kako. Putin pokusava dobiti na… Čitaj više »

Jirźi
6 godine prije

Na top listi država koje rade protiv svojih interesa u plinskom biznisu Ukrajina je ubjedljivo prva e sad ne bih se začudio da im Poljaci pokušaju oteti lidersku poziciju a ima i drugih kandidata koji kao opijeni gledaju u usa i ponašaju se ko zaljubljeni balavaci u tu kategoriju ne spadaju nijemci e ti znaju računati mislim što se njih tiče da LNG dolazi u obzir samo ako je jeftiniji od ruskog plina a to je nemoguće tako da ..

žrec
6 godine prije

Normalno je da suverena zemlja ne želi biti ovisna o drugoj, samo to da ruski plin smrdi, a vehabijsko-pedofilski miriši e to nije baš normalno. Ako pridodamo k tome još i cijenu, to je stvarno suludo.

Jing-sung
6 godine prije

Ekskluzivo
Reuter javlja
da je Siemens prodao Rusiji turbine za Krim.
Po nalogu politicara iz EU i Amerike nije smio.
Za mene je ovo dobra vijest a i za Ruse.

Russia has delivered electricity turbines made by Germany’s Siemens to Crimea, a region subject to European Union sanctions barring EU firms from supplying it with energy technology, three sources with knowledge of the delivery told Reuters.

Tvrtko Maras
6 godine prije

Citat: “osim u slučaju da neke zemlje odluče izvršiti suicid i pristanu na skuplji američki LNG samo kako bi oslabili Rusiju, unatoč svim pokazateljima koji govore da je to nemoguće.” – dok Rusija izvozi žitarice, i s obzirom na povijesno iskustvo osvajanja sa zapada, apsolutno nemoguće.

apolo
6 godine prije

Nasi politicari ce dignuti kredit i izgraditi skladista za ukapljeni plin od tih para. Amerikanci imaju sigurno trziste na Balkanu. Nece biti problem za par eura vise po kubiku. Vazno je da eliminisemo ” rusku prijetnju”, u korijenu ce biti sasjecena. Onda ce Hrvati biti gazde na Balkanu. Preko njih ce dolaziti sav plin brodovima, Jebe,, cijevi i transport cijevima, ima narod u inat da plati vise, boli ga briga, ima se , moze se. Hrvati ce dilati plin u Srbiju, Makedoniju , B i H, Crnu Goru, Albaniju…. Nebo je granica. Posao stoljeca. Ima da Bosanci puknu od zavisti, oni ce se i dalje djelomicno grijati na ruski plin i biti u strahu od napada. Hrvatsku cuva Bog i Nato.

Brainstorm
6 godine prije

bilo se govorilo da poljska ima svoj plin iz skrilavca. navodno dosta da snabdije citavu europu. kad im vec cijena nije bitna, onda nek proizvode svoj.
tako ce i biti. americki moze pomalo stizati ali poceti ce se proizvoditi i u europi. onda ce cijena pasti pa tko je preskup, propast ce.

Ellessar
6 godine prije

Ukoliko je netko ovisnik. Recimo o kokainu. Ako prijeđe na heroin jel onda i dalje ovisnik ili je izlječen?

Nightwatch
6 godine prije

“Mislim da će američki izvoz plina pomoći drugim zemljama da postanu još više samodostatne, manje ovisne i lakše će se oduprijeti prijetnjama”
Znaci ako uvozis ruski plin onda si samonedostatan, ovisan i ranjiv, ako uvozis americki nisi. Tipicno.

lampa
6 godine prije

cini mi se da je ovo malo pro ruski portal

Ante
6 godine prije

Ja ću komentirati što će se dogoditi u Hrvatskoj čiji političari se natječu da bi taj LNG plin došao u Hrvatsku. Kao prvo svima će nam poskupiti plin zahvaljujući Hrvatskim takozvanim domoljubima koji još od osamostaljenja Hrvatske rade protiv vlastite države i njenog naroda.

Sinisa
6 godine prije

Kramp….optuzuje destabilirajuce djelovanje Rusije,mislim da ne treba spomenuti da je to rekao u Varsavi i prodao im milijarde vrijedno oruzje.

Podravec
6 godine prije

Ne može on toliko pomoći evropi koliko Rusi mogu Spustiti cijenu plina i tako zajebati amere…… opet……. na njihovu štetu,…..

user
6 godine prije

kuhat na struju, grijat se na klime. ili na pelete u samogradnji. ili sa čudo membranom** ili na ruske radijatore (impulsna struja – navodno malo troši**), toplane zamijenit lokalnim sustavima djelomično baziranim na kavitacijskom grijanju*** (po noći), po danu. riješenja za “izgladnjivanje zvijeri” postoje.

*u yt: ЭКОНОМИЯ ДРОВ ГОРЕНИЕ ВОДЫ
** u yt: Отопление дома без топлива
*** u yt: Генератор на основе кавитаци часть

Sinisa
6 godine prije

Smjehotresno…kazu sastanak Putina i Krampa sudar divova……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI