Warren Buffett kaže da je Berkshire prodao cjelokupnu poziciju u američkim avio-kompanijama zbog pandemije virusa

Warren Buffett

Kapitalna pozicija britanske kompanije Berkshire Hathaway Inc u američkoj avio industriji procjenjuje se na nekoliko milijardi dolara i uključuje United, American, Southwest i Delta Airlines.

Warren Buffett potvrdio je tokom Godišnjeg sastanka akcionara 2020. u subotu da je njegova Berkshire Hathaway Inc prodala cjelokupnu poziciju u američkim aviokompanijama zbog nove pandemije koronavirusa.

“Svijet se promijenio za avio-kompanije. Ja ne znam kako se promijenio i nadam se da će se popraviti na razumno brz način”, rekao je Buffett. “Ne znam da li su Amerikanci sada promijenili svoje navike ili će promijeniti svoje navike tokom dužeg perioda.” Buffet je objasnio da su određena preduzeća, poput aviokompanija, zaista pogođena blokadom indukovanom COVID-19 i „daleko izvan naše kontrole“.

Takođe je rekao da konglomerat nije uložio nikakve investicije tokom pandemije, za razliku od finansijske krize iz 2008., jer “nisu vidjeli ništa tako atraktivno”. “… mogli ste doći kod mene u ponedeljak ujutro sa ponudom koja uključuje 30 ili 40 milijardi ili 50 milijardi dolara. I ako nam se stvarno sviđa ponuđeno, uradili bismo to. Ali nismo vidjeli ništa tako atraktivno “, rekao je.

Milijarder je rekao da je virus “ogromna nepoznanica”, pa je nepredvidljivo kako će američka javnost reagovati u slučaju da dođe do drugog talasa epidemije za nekoliko mjeseci.

Buffettovi komentari prate izvještaj njegove kompanije, koja takođe posjeduje željezničku prugu Burlington Northern Santa Fe, osiguravajuću kompaniju Geico i proizvođača čokolade See’s Candies, da je izgubila 50 milijardi USD neto vrijednosti zbog pandemije COVID-19. Ipak, operativni profit Berkshirea bio je šest posto veći u odnosu na 2019. godinu i dostigao je 5,87 milijardi dolara.

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
nikud nikamUmpah PahBosanacTek---Tihi Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Žvuž
Gost
Žvuž

Još jedan filantrop.

Tihi
Gost
Tihi

Da najbolji frend i ortak u zločinu sa B&M….Sve sami čovjekoljubci … 😉
Lik navodno izgubio na ovim pozicijama na tržištu (ili je možda samo nominalno prebacio imovinu, a specijalnim ugovorom i dalje vlasnik?!), međutim očekuje da će se itekako nakrcati sa nadolazećim valom biotehnološkim vragolijama koje nam spremaju (ID cjepljenje sa satelitskim pračenjem, IT platformama, bagatelno preuzimanje softerskih oslabljenih kompanijai/ili jeftino otvaranje istih kao npr po modelu C.I.A+Innocentive (Omidyar Network)->IQT)…). Kao ikona dioničarstva, vjerojatno želi unijeti paniku među malim i srednjim dioničarima da rasprodaju svoje pozicije za jeftino preuzimanje avio, željezničnih i drugih kompanija za mobilnost. Dobro će mu (im) doći da imaju u svom vlasništvu te tvrtke kada se bude uvodilo kontrolirana i uvjetna (ID cjepivo…) mobilnost.

Lucija
Gost
Lucija

Tihi

Hm…ne baš. Ovak tip je “stara garda”. Nije ni Soroš ni Hates. Njegovi savjeti za ulaganje su – izvrsni.
Zna se točno u što ulaže. I neće ulagati u ono o čemu ništa ne zna.
Naravno, za pretpostaviti je da svi takvi izdvoje ” malo love” za špekulacije…

Tihi
Gost
Tihi

Lucija
Nema razlike između njih, samo je stvar koji od ova dva principa vodi ih prioritetno – profit i/ili kontrola. Netko više teži za profitom, a manje za kontrolom, a netko obrnuto. Nekada ih to vodi situacijski (tekuće stanje na tržištu, trend u ekonomiji, itd), a nekada sami stvaraju uvjete za to. Kao ova tekuća situacija sa “virusom”. Uostalom, Buffet ne mora uvijek sve znati, ali zna da može ulagati tamo gdje netko drugi zna/može i gdje će njemu donijeti profit (npr. https://www.fastcompany.com/3068134/warren-buffet-gave-bill-gates-30-billion-heres-how-its-paying-off )…..

Tek---
Gost
Tek---

On je dobar ali ima i boljih nego on.
Dionice ove kompanije Berkshire su porasle u zadnjih pet godina 30% u Dollarima.

Novaca se moze napraviti u investiranju. To je nesto najbolje sto postoji na svijetu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Luce :
Uskoro hladan Buffett ?

Puntamika
Gost
Puntamika

Normalan poslovni potez, rješavaš se onoga što ti stvara ili će stvarati gubitke, dok još ima kakvu takvu vrijednost, kad se tržište oporavi i počne polako rasti onda kupuješ.
Međutim ako je on počeo prodavati to znači da ima dosta insajdrskih informacija o duljini trajanja krize, što može značiti da će ovo biti puno devastirajuće nego ona kriza iz 2008.

Tihi
Gost
Tihi
Bosanac
Gost
Bosanac

Sta je odlucio Warren, ‘ocel ga zakopat s parama il ce ih ostavit nekom kad umre?

nikud nikam
Gost
nikud nikam

Ostaviti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik