Zabrana ruskih dijamanata nije tema rasprave, kaže Brisel

Dijamanti
16 komentara

Zemlja je vitalni partner za trgovinu dragim kamenjem u Belgiji.

Evropska unija još nije razgovarala o mogućoj zabrani ruskog sektora dijamanata, saopštio je u petak belgijski premijer Alexander De Croo po dolasku na samit EU. De Croo je naglasio da zapadne sankcije „moraju imati mnogo veći uticaj na rusku stranu nego na našu“.

„Još nisam na pregovaračkom stolu vidio prijedlog da se dijamanti zabrane. Želim da istaknem: Belgija neće blokirati ovu odluku, ali treba da budete sigurni da će ona nanijeti štetu Rusiji, a ne zemljama EU. Neće imati smisla ako tok dijamanata samo ode u Dubai, potrebna su odgovarajuća međunarodna rješenja“, rekao je on.

Belgija je jedan od ključnih uvoznika ruskih dijamanata za svoju razvijenu industriju nakita. Ranije su brojni evropski mediji objavili da je ta država blokirala razgovore o sankcijama EU o uvozu ruskih dijamanata.

Belgijabriseldijamantirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Tako su i svabe govorile za ST2 – to je komercijani projekat od kojeg ovise radna mjesta u Njemackoj. Belgija neka se spremi za masovnu nezaposlenost kad dijamanti prestanu doticati.

Max
1 godina prije

Oni im trebaju.

abc
1 godina prije

Zapad obožava sve što je rusko. Jedino Rusa ne voli.

nekoime
1 godina prije

Kre Teen se kasno sjetio. On bi samo sankcije koje štete Rusiji, kao da i Rusija nema pravo na protusankcijem. Možda EU polako počne shvaćati kako se bez Facebooka i LGBT zvizdarija može, a bez energenata i sirovina ne. A hrana još nije došla na red…

Elko
1 godina prije

Sigurno nece uvesti sankcije na ruske dijamante, jer zna se ko taj sektor vodi. Ne pita se tu ni Rusija ni Belgija.

Lucija, prva
1 godina prije

Nadam se da Rusi već obavljaju pripremne razgovore sa Dubajijem…

Zbilja ne vidim razlog da dijamanti idu u Belgiju.
Još bolje ako mogu oni u Rusiji obrađivati dijamante i izrađivati nakit.

Nije mi ovo jasno, zbilja.
To nije neka velika umjetnost. Naravno da jest zabat i umjetnost, ali ne nesavladiv.
Nadam se da ću to izučiti u životu…

Gorki šećer
1 godina prije

Znači dijamante mogu uvoziti ali ne i kukuruz? Ma bravo. Ne imali roda ni poroda, bando sotonistička.

1 godina prije

…………………….. Ako i dalje vjerujete da Zapad može izraditi sankcije koje maksimiziraju bol za Rusiju, a minimiziraju rizike za financijsku i cjenovnu stabilnost na Zapadu, mogli biste vjerovati i u jednoroge”, navodi se u izvješću Credit Suisse. Danas Iran, Saudijska Arabija, Rusija, Nigerija itd. odbijaju prodavati naftu Zapadu u zamjenu za fiat valutu. U Nigeriji, na primjer, između listopada 2021. i veljače 2022. zapadne tvrtke dobile su samo 5% sirove nafte pumpane kroz Trans-Niger naftovod jer su Nigerijci odlučili zadržati naftu za sebe.  Druga fronta na kojoj se pobjeđuje hazarska mafija je bitka za svjetsko javno mnijenje. Citiram ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova: Postupci Zapada potvrđuju da se na njega ne može osloniti… Ono što želimo je pravedan svijet, bez rata, agresivnih projekata ili pokušaja izigravanja jedne zemlje protiv druge… Ono što želimo je rasprava o tome kako ćemo u budućnosti moći živjeti na ovoj planeti. Nagomilalo se previše… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Zasto je psenica pod sankcijama, a nisu kavijar i dijamanti?

Kardinale
1 godina prije

Hahahaha hazaria

Kardinale
1 godina prije

Sta znaci hazaria?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI