fbpx

Zelena tranzicija i agonija njemačke autoindustrije

Kriza njemačke autoindustrije

Kada govorimo o automobilima u Europi su gotovo sve oči uperene u Njemačku,  zemlju koju svatko smatra izvrsnom u proizvodnji limenih „ljubimaca“ na četiri kotača. Mercedes, BMW, Audi, Porsche, ali ne samo, njemačke marke uvijek su bile sinonim za kvalitetu i unatoč nekim nedavnim „poklonima“ u obliku kazni i dalje zagrijavaju srca velike klijentele po cijelom svijetu. Osim kvalitete tradicionalnih automobila, Berlin je hvaljen i zbog fokusiranosti na električna vozila.

Ove godine je Njemačka pretekla Norvešku po broju električnih vozila registriranih u prošloj godini. Od siječnja do studenog njemačko je tržište registriralo 57 533 električnih vozila , dok je Oslo u istom vremenskom okviru stao na 56 893 prodanih primjeraka.

Kao da to nije dovoljno, Berlin se spreman kockati s Parizom kako bi postao prvi u redu u stvaranju europskog konzorcija zaduženog za proizvodnju električnih baterija. Ukratko, imamo sve sastojke za ukusno jelo. Ali je li situacija zaista tako ružičasta? Ovdje čak nećemo otvoriti temu litija, potrebnog za proizvodnju baterija, kojeg je Njemačka namjeravala dobavljati iz Bolivije, gdje je njemačka kompanija ACI Systems Alemania  s vladom Eva Moralesa sklopila unosne ugovore, ali su oni raskinuti s vojnim udarom u zemlji i protjerivanjem bivšeg predsjednika.

Apsolutno ne, jer situacija u Njemačkoj nije dobra. Počnimo razbijati brojne mitove o Njemačkoj o autoindustriji.

U međuvremenu, moramo odmah istaknuti da njemačka automobilska industrija prolazi vrlo komplicirano razdoblje, a budućnost ne obećava da će biti bolja. Potvrda dolazi od Daimlera i Volkswagena, dvije njemačke skupine koje zbog svoje povijesti ne zaslužuju prezentacije. Njihovi su vlasnici najavili da će se od sada, dok Berlin ne završi prijelaz s motora na izgaranje na električna vozila, zemlja morati nositi s gubitkom više od 20 000 radnih mjesta u automobilskom sektoru.

Njemačke prognoze predviđaju oluju. Postoje oni koji govore o “dalekosežnom previranju”, kao što je generalni direktor Volkswagena, Herbert Diess, čija se tvrtka na sve načine trudi zamisliti kao svjetski lider u električnim automobilima. Volkswagen, poput raznih konzultantskih tvrtki, uključujući Bain & Co, tvrdi da nijedna grupa “neće preživjeti u obliku u kojem postoji danas”. U svakom slučaju, Berlin se već primio posla. Prije nekoliko mjeseci je ka Angela Merkel odletjela u Kinu, kako bi molila za bolje tržišne uvjete za njemačke automobile.

Njemačka i Kina su uvijek imale dvosmislene odnose. U početku, između ’90-ih i početkom 2000-ih, Berlin je bio uvjeren da je u Kini našao strašnog partnera za preseliti svoje tvrtke i tamo poslovati na štetu drugih zapadnih sila. Ali od tada je moć „azijskog zmaja“ drastično porasla i omjer snaga se preokrenuo, do te mjere da je Kina počela proždirati svoje stare ekonomske saveznike. Njemačka je jedno vrijeme trpjela kinesku konkurenciju, ali je danas svjesna da više ne može držati korak s Kinom i njezinim ekonomskim usponom.

Iz tog razloga je Merkel pokušavali iznaći prostor za svoju zemlju u okviru nove globalne ekonomije. Kancelarka je svjesna da postoje dvije mogućnosti. Jedna je suprotstaviti se Kini s katastrofalnim rezultatima ili postići dogovor s Pekingom kako bi se spasilo održivo. Berlin se odlučio za drugo rješenje, čak i ako se iz Berlina povremeno čuju glasovi kritike „kineskog ekspanzionizma“.

Električna zamka gasi minimum 50 000 radnih mjesta samo 2020.

Međutim, analiza Financial Timesa razotkriva autosektor, središnju točku oko koje se razvijalo njemačko ekonomsko čudo.

Prema nekim procjenama, njemačka će automobilska industrija, koja zapošljava 830 000 ljudi, tijekom sljedeće tri godine biti prisiljena uložiti 40 milijardi eura u tehnologije baterijskih napajanja. Ovdje nije kraj, jer pravi njemački automobilski divovi, uključujući Daimler i Audi, ali i dobavljači poput Continentala i Boscha, najavili su da će ove godine lijepih 50 000 radnih mjesta otići u dim, uključujući ona rizična.

Uzroci takvog debakla su mnogostruki. Neki su vanjski, od američko-kineskog trgovinskog rata do Brexita, a drugi unutarnji, posebice mjere štednje i ustaljena ekonomska politika. Rezultat je da je usporavanje gospodarstva, njemačkog i globalnog, natjeralo proizvođače da preispitaju svoje projekcije u smjeru smanjenja prodaje. Kako bi izašli iz zastoja i udovoljili hirovima mode na tržištu, mnogi njemački proizvođači automobila su se bacili na električnu tehnologiju, odustajući ili, bolje rečeno, udaljavajući se od brojnih kupaca koji još uvijek “vole” tradicionalne automobilske motore. Sve je povezano i s „klimatskom religijom“, zbog koje se vjerojatno donosi još jedna pogrešna odluka, čije će se štetne posljedice kasnije „sanirati“.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
98 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
11 mjeseci prije

Nije to još ništa!
Njemačka je SKUPA! Za auta, klase Golf 45.000 Eura?
Sada Koreanci ovakvu klasu prodaju za 25.000…
A iza čekaju amerikanci sa sankcijama, kaznama, samo se čekaju nove analize, gdje če Nijemcima nači manu…
Elektrifikacija? A svađaju se sa Rusima, koli če u narednim godinama preuzeti pola svjetskog tržišta nekih metala?
A amerikanci Litiuma?
Dolazi hurikan u industriju automobila…

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

U Njemačkoj kronično, u ovom momentu nedostaje 500000 radnika profila istih kao oni koji rade u auto-industriji. Poznanik strojobravar otišao prije 5 mjeseci na 1900 eura neto + apartman koji plaća 300, a ostatak gazda. Plus svaki prekovremeni + povišica ako u prvoj godini ostvari dobre rezultate na stroju. Ne bojim se za Nijemce.

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije
Reply to  octopus

19000 eura netto je kur… a ne placa u njemackoj. Jedan korak iznad socijale

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

U pravu ste Zax.. Na njemačkoj televiziji još unazad više od 10god govorili su o tom problemu visoke socijalne pomoći oko cca 2.000,00 eur i kako njemci ne žele ići raditi za plaće za koje rade stranci, isti problem je dan danas, a da ne spominjem još stotine drugih problema..

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

i nemoj, poštedi nas gluposti.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo @ molim Vas poštedite Vi mene Vaših uvrijeda na neutemeljenim protuargumentima ili nepostojećim protuargumentima poput ovoga sada.
I vjerujte mi da ćete me tako riješiti ikada viđene svjetske gluposti koju Vi predstavljate sa takvim Vašim nekulturnim i neciviliziranim ponašanjem.

Čestit Božić, ako ga slavite! 🙂

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

O, fini smo danas, bravo Đeki. Daj još malo o tih 2000 eura socijalne pomoći, malo detaljnije, lažovčino.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo@ opet tvrdim da nije Jack. A što se tiče Njemačke, misli šta hoćeš. Laj na mjesec hahah 🙂

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Električni automobili su budućnost. Čak i da nema “klimatske agende” njihov razvoj je apsolutno opravdan. Jeste mlada industrija (tačnije nije mlada ali se dugo vremena gurala u stranu) i treba joj dosta razvoja ali se i benzinska vozila i dalje usavršavaju bez obzira na ceo vek postojanja.

U čemu je problem? Desetine hiljada radnika će ostati bez posla? Da je u pitanju Srbija to bi stvarno bio problem ali Nemačka ima hroničan nedostatak radne snage – da li je toliki problem njihova prekvalifikacija?

Konkurencija od strane Kine jeste pravi problem ali o njemu su morali da razmišljaju na vreme – ne samo Nemačka već ceo Zapad. Možda kineski elektromobili neće biti kvalitetniji ali će biti 2,3x jeftiniji. Zaista ne vidim šta Zapad može da učini osim da podigne novu “gvozdenu zavesu”. Voleo bih da čujem realnu alternativu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Svijet danas je nevjerojatno bogat u odnosu na doba od prije samo koje desetljeće. To je jednostavno činjenica. Iako nas ima nikad više u povijesti, siromaštvo je nikad manje. I to sve uz ‘pokvareni kapitalizam i 1 prema 99 posto. Tko ne vidi poveznicu između konkurencije i smanjenja siromaštva, mora pod hitno skinuti ideološku ignorantsku mrenu s oka.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Dobro Alerik, pusti statistiku – reci šta konkretno Nemačka može da uradi da bi bar preživela ako ne pobedila kinesku konkurenciju. Da smanji plate? Da smanji kvalitet? Da poveća proizvodnju? Da poveća reklamu, korupciju… šta da uradi a da joj stanovništo bar zadrži sadašnje bogatstvo?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ima na raspolaganju ono što druge zemlje baš i nemaju, a to je prostor za enormno zaduživanje. Kao jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, prije dvadesetak godina imala je i najbolju infrastrukturu. Ona je danas zastarjela, mostovi su dotrajali, kanalizacija, električna mreža..stanogradnja – ima dakle prostora za maksimalnu zaposlenost.

PPP
Gost
PPP
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Caka je u tome što više radi i više zarađuje, dug se povećava, a pritisak onih kojima izvozi je velik.

Malo tko razumije sustav: “što više radim, sve više dugujem, što više vraćam dug, još više dugujem”

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  PPP

@ PPP

Ne brini. Todorić nam je lijepo prikazao kako taj sustav funkcionira. I sustav enormnog zaduživanja kojim bi SoA pokretao ekonomiju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Mercury
Nisam ja uspostavio ovaj sustav. Funkcionira tako kako funkcionira. Dokad će, ne znamo ni ti, ni ja. Ali da funkcionira, to jest.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Pa pokazao je Todorić do kada funkcionira i kako funkcionira.
I 2008. je pokazala i isto tako tko deblji kraj dobije.
Hrvatska je isto lijepi primjer rezultata ogromnog zaduživanja.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Mercury
Da. Čudno. A Hrvatska još postoji. A u njoj nismo gladni ni ti, ni ja.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

A efekt ogromnog zaduživanja je? Jedna velika nula. To je alat kojim bi ti spašavao ekonomiju. Nemoj zaboraviti, i u Grčkoj su svi još uvijek živi.

Fascinantno je koliko ignoriraš najtrivijalniju matematiku. Živo me interesira zašto. Evo jedne vrlo banalne. Svjetski BDP je 88 trilijuna dolara, a svjetski dug je 250 trilijuna. Svjetski BDP raste po 3%, a cijena duga je? I razliku ćeš pokriti s? A sve krenulo ukidanjem Zlatnog standarda.

Do kuda možemo napuhavati taj balon je pitanje za milijun kuna. I auto se na gumama može voziti 10 godina. Pitanje je samo kada će guma puknuti i tko će ostati bez glave. Zapravo, znamo tko će ostati bez glave.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Ne, efekt zaduživanja (znamo da je sav novac dug i da je svaki rast bilo čega vezan za rast duga te da vrhnje kupe vlasnici valuta, središnje i komercijalne banke) nije nula, nego zaposlenost i ono što sam utvrdio na početku – nikad u povijesti manje siromaštva i gladi. Da će balon puknuti, nema sumnje. Kad? Ne znamo. Kad pukne, pukao je. Resetirat ćemo se.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Da Alerik, ima prostora za maksimalnu zaposlenost ali ima nešto što se zove slobodno tržište. U Srbiji most preko Save napravili Kinezi, autoputeve takođe stranci iako smo do skora gradili po celom Blistoku, severnoj Africi a i šire. Kako će Nemačka da spreči kineska preduzeća, koja su mnogo jeftinija, da preuzmu poslove – legalno?
Tebi posebno preporučujem da odgledaš “The Big Short” ako ga nisi odgledao. Privreda Zapada je dospela u corsokak iz koga se dosadašnjim metodama ne mogu izvući. Zato i tražim neki način koji previđam ali ne dobijam ništa konkretno već samo izlizane mantre kojima je odavno prošao rok trajanja. Jer ako nema normalnog izlaska ima jedan za koga znam a koji mi se to nikako ne sviđa.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Ima jedna stvar zbog koje prozivaju Trumpa, a zove se – reciprocitet. Ako ti kao Kina želiš graditi po svijetu, onda moraš otvoriti svoje tržište za rad tuđih firmi. Ako ti kao Njemačka imaš suficit u robnoj razmjeni sa Srbijom, onda Srbiji moraš omogućiti suficit u uslugama ili čemu god. Dakle, kontrolirana sloboda tržišnog natjecanja.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

hahah. Prodavač magle, odnosno zaduživanja do smrti kao modela razvoja, ponovno je našao žrtvu za obradu. Mercury, tom soa liku nećeš nikad ništa objasniti, sve on to zna ali gura svoju robu po hazbara metodi.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Dobar fazon Alerik. Nemci ne mogu Kinezima konkurisati u Nemačkoj a da mogu u Kini. Možda još uvek mogu u nekim visokim tehnologijama ali ne predugo. I šta onda?
Jedino da čekaju da kineske plate budu više od nemačkih (sarkazam? Možda i nije).

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, welcome to reality .. 🙂 🙂

Konobar
Gost
Konobar
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Kolega Alerik, sta se to desava sa nemackom privredom, imaju proizvodnju, tradiciju, trzista . . . nisu pod sankcijama, vec oni drugima uvode sankcije? Sta bi tek bilo s njima da im pola sveta uvede sankcije? Sta se to desava sa kapitalizmom koji tradicionalno beskrupulozno pljacka ceo svet za energente, sirovine, strucnjake, radnu snagu, koristi monopolski polozaj, koristi sankcije protiv konkurencije, koriste sve moguce pokvarene trikove i opet – PROPADAJU.
Ne radi se o mreni na nasim ocima nego tvom slepilu.
Drugo, zar ti jedini ne mozes da povezes SVE PROBLEME ovoga Sveta sa kapitalistickim drustvenim odnosima?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Recimo da je tako da će se spasiti gradovi od onečišćenja. Ali odakle dolaze svi ti Megawati? Iz zraka? Ne vjerujem, NE? Hidroelektrane , i tu imamo bune za svaku koja se gradi. Plin? Ugljen ne. Dizel? Vjetar i sunce ne bi mogli dati toliko struje da cijelu Njemačku “zasade” s propelerima i solarnim pločama? Dakle, opet imamo problem, što veli onaj na HRT.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Problem sa energijom imamo generalno, ne samo vezano za autoindustriju. Ali to je više političko i ekonomsko pitanje nego naučno. Rusi su u svom Tokamaku davno postizali stabilnu fuziju po nekoliko sekundi ali su projekat napustili. Da su ostvarili kontrolisanu fuziju danas bi po celom svetu bilo fuzionih reaktora a Rusi bi mogli da se slikaju sa naftom i gasom. Za Rusiju je najveća sreća što je naftni lobi na Zapadu veoma jak ali je svet po tom pitanju zaustavljen u prošlom veku.

Sunčeva energija je takođe perspektivna (iako je samo prelazno rešenje, možda će se i za našeg života koristiti bolji izvori). U našim krajevima snaga zračenja prelazi 1kW po kvadratmom metru ali za sada imamo malo iskorištenje. I ovde je naftni lobi umešao prste i zaustavlja razvoj kao i razvoj baterija. Pratim te oblasti i znam da se stalno javljaju nove ideje ali nema naknadnih vesti da ideja nije bila dobra – nema nikakvih vesti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Električna krava ,nepotrebna trava pa nemetani ?
Za oplodnju Vol vo ?

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpy
Samo ako ima Kur Vo azije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
U ”elitnim” krugovima to se piće finije piše :
Prostitkoazije !
Automobil sa najdužim radijusom za pogon koristi dug !

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, teško si zabrijao s’ izjavom da su el. auti budućnost. Nije valjda da si nasjeo na “eco” pričice. Proizvodnja akumulatora za takvu vrstu auta, rok trajanja, njihova reciklaža, težina i sigurnost auta, i CIJENA !!! Za proizvodnju, održavanje i korištenje el. auta potrebno je izdvojiti puno više love i “posjeći daleko više stabala” .. Nemoj mi sad samo CO2 bajku ..
Zapad i željezna zavjesa – neodrživo !! Upravo sve renomirane tvrtke (a posebno u auto industriji) imaju svoje poslovnice, tvornice, razvojne centre u Aziji ( ne samo u Kini). Europa je “prespavala” zadnjih petnaestak godina, fokusirana isključivo na profit . Vrijeme za naplatu ..

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  EU dismr

@EU dismr
Ponekad se ljutim kolega na one za koje znam da umeju da razmišljaju ali čak ni ne pročitaju napisano. Rekao sam da su BUDUĆNOST, da su na početku razvoja, da su mnoga dostignuća stopirana od strane naftnog lobija (što znači da je razvoj itekako moguć) a ti sve to pobijaš trenutnim stanjem… Da li tako ostati za 10, 20 100 godina?

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shuki, trenutno, el. auti su utopia. Od ideja se ne živi. Ni u narednih 10 godina (možda i više) neće biti isplativi i ekološki prihvatljivi.
P.S. Još uvijek dobro čitam .. 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  EU dismr

@EU dismr :
Stajem u odbranu shumya kompromisnim riješenjem za pogon i vozilo :
El.podmornice :
IRONIJA,URONIJA I IZRONIJA ?
SAMO DA NE BUDE UTOPIJA !

”Budućnost” će pokazati ”Vojvodini”?

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

UpumPah, 🙂 i ja “branim” shumia .. 🙂
P.S. 1:1 u gostima ..

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Ne vidim ni jedan razlog zašto bi kineski el auto bio nekvalitetniji od bilo kojeg eusranskog. Kineski el-auto indutrija je i sada razvijenija od europske uz normalne, fer cijene. A ne 2-3 puta nabildane.
Preko novih poreza/tzvCO2/ kojeg EU nameče svojim građanima, jedino proizvodi ljude manjih platežnih kapaciteta, od kojih, nekim čudom očekuju sposobnost kupovanje automobila po 50% večoj cijeni od aktualne. Netko su u toj projekciji EK hebeno zabunio. Realno, ako auto SUS vrijedi 20.000€, njegov el ekvivalent vrijedi ~10.000€, ne 30.000€.
Javni novac stvoren novo izmišljenim porezima pretvarati u privatni extra profit je zgodno zamišljeno.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  samo tako

Donekle si u pravu kolega ali ne potpuno.
Iako gledano po utrošenom materijalu i radu elektromobil ne može koštati toliko više od SUS-a računica se vidi kada se uporedi obim proizvodnje. Da bi bilo jasnije upopredi odnos cene-performansi računara sa početka 90tih i danas.
Zašto bi kineski elektromobili bili lošijeg kvaliteta? To ne mogu da tvrdim ali na osnovu dosadašnjeg iskustva Nemci puno polažu na luksuz dok je Kinezima cena na prvom mestu.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Zašto bi bilo što bilo lošije iz Kine u odnosu na Zapadni ekvivalent? Nemam pojma, možda im fali iskustvo ili im je kvantiteta važnija od kvalitete. E sad, autoindustriju ne pratim tako detaljno kao npr. audiofilsku elektroniku. Jednostavno me to zanima. I evo primjer. Negdje polovinom 90-ih godina počeo je veliki povratak cijevne tehnologije u HiFi svijet. Svi igrači koji su se nekada bavili proizvodnjom vakuum cijevi obnovili su proizvodnju. Prvenstveno oni iz Rusije, SAD-a, Njemačke i Nizozemske. I u to perspektivno tržište, jer cijevi su za razliku od tranzistora i čipova potrošna i kratkotrajna roba ali bitno skuplja, se uključila i Kina. I to vrlo masovnom i jeftinom alternativom. Danas nakon 25 godina njihove su cijevi ostale i dalje najjefinije a kvaliteta simbol za smeće. Bilo je uspješnih pokušaja, tzv. premijum proizvoda, ali im je i cijena bila ista kao i drugima. Interesantno da su Zapadni igrači koji su proizvodnju preselili u Kinu održali visoku kvalitetu a kineski nisu uhvatili korak s njima. Zašto je to tako ne znam, tim prije jer je i Japan prije Kine počeo isto ali je znao vremenom dići kvalitetu pa su njihovi proizvodi danas simbol dobrog proizvoda.

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Elektrifikaneri su nametnuta budučnost da ih mogu gasiti kad se netko pobuni protiv tame.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Na tronu nikad nije gužva, sjedi samo jedan. Zato je gužva uvijek oko trona, svi bi željeli zasjesti. Nekad nam se iz naše prespektive koja obuhvaća samo koje desetljeće čini da je nešto oduvijek tako i da će zauvijek ostati. Dosad smo morali naučiti kako pojmove ‘oduvijek’ i ‘zauvijek’ moramo štedljivo koristiti.
Niti je Njemačka nešto oduvijek, niti će Kina biti zauvijek.
Kao civilizacija smo otišli u smjeru razvoja tehnologija i kako će to završiti, ne znamo. Hoćemo li postati vrsta sposobna napraviti umjetnu inteligenciju sposobnu uništiti nas, niti to ne znamo.
Njemačka nam je pokazala u prošlom i ovom stoljeću da zna razvijati i održavati svoju snagu. Bez nafte, bez plina, bez milijarde i pol ljudi iza sebe, valja joj se držati pri svjetskom vrhu. Gubitak 50 000 radnih mjesta je vjerojatno unaprijed ukalkulirani gubitak na jednoj strani koji bi trebao rezultirati dobitkom na drugoj. Njihove kalkulacije ne znamo. Ali ne treba biti doktor ekonomije da bi znao da gomila nenjemačkih firmi živi od prodaje njemačkih automobila (hrvatska industrija dijelova za auto industriju ima godišnji promet od cca 600 milijuna eura) i da će njemačko odustajanje od klasičnih automobila dovesti do ekonomskog usporavanja u ostatku EU.
Očito je da strojevi, roboti sve više ulaze u proizvodnju i istiskuju ljude iz svijeta rada(kako bi rekli naši sindikalisti). Logično bi bilo zaključiti da više robota znači i manju zaposlenost. No, zbilja nas demantira. Što je država ekonomski jača, zaposlenost je veća i imaju više robota.
Južna Koreja 631 robot na 10 000 radnika, Singapur 488, Japan 309, Njemačka 303,….Kina 68….Hrvatska 6.
Možda Njemačka radi grešku koja će povijesno biti gora po nju od one koju učinili izazivanjem 2.svjetskog rata. Možda rade najpametniju moguću stvar, miljama bivajući daleko ispred drugih.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

A gonija na ispašu krave.
Zeleni se trava,
a na travi krava.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

A gonija mercedesa banderi (Stjepanu) ?

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Porast broja nezaposlenih, porast broja imigranata (željnih posla 🙂 ), autići na baterije… niđe veze!

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Mijenjat konja koji dobiva trke?Jako pametno,moram priznati.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije

Kada čitam ovakve novosti, a sve ih je više, mislim ili su Nijemci, inače tradicionalno razumni ljudi, pobenavili ili nešto ne štime s brojkama i prognozama. Kako Nijemce nemam doma da bi ih mogao promatrati analiziram brojeve. I ispadne da su prodali 57 500 el. automobila za 10 mjeseci. Istovremeno su prodali oko 3 milijuna i 200 000 “normalnih” automobila. Pa dođemo do skoro, gotovo nevjerojatnih, 2% novoprodanih električnih vozila. Bosanci bi rekli mašala. I onda nije baš najjasnije zašto u potencijalno jednoznamenkasti dio tržišta ulažu desetine i stotine milijardi €. Neće biti da baš nitko nije provalio da te skupe i besmislene igračke na baterije nemaju budućnost. Ili što je još gore spas traže makar i u nemogućem kad su u klasičnom debelo zakazali. A jesu, sustigao ih je i prestigao gotovo svatko. Koreanci, Francuzi, Japanci a ni Česi nisu daleko.
Zato s nestrpljenjem čekam još tih par godina, do ženine mirovine, pa da prodam tu hrpu lima, da prestanem plaćati cestarine, trošarine, namete na CO2, osiguranja, kazne, i konačni, bez žurbe i suvišnih troškova (a troškovi na auto su otprilike kao i troškovi na jedno školsko dijete) uživam u životu.
P.S. Moje gore izrečene primjedbe na njemačku auto indistriju treba uzeti s rezervom. Naime zadnjih 35 godina vozim samo njihove aute i sasvim sam zadovoljan. Tim mi više nisu jasni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Čast Nijemcima, ja se držim Francuza. I Japanaca. Moj slijedeći auto će opet biti francuski.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Pežo me zbilja fascinirao; Mercedes klasika ali kada odem u penziju ako je bide bilo…do tada VW je najjača mačka.

Mr.No
Gost
Mr.No
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Eh, sada i tekst i komentari sa dužnim poštovanjem,vrlo relativni.Nj prodala za bobu više auta od Nor.U biti je Nor makar 10 x plasirala više e auta od Nj.Zasto,zato što jedni imaju pet miliona i kusur stanovnika,a potonji oko 82.
Da Nj treba toliko radne snage je šarena laza,jer svi ozbiljni i ekonomi i sociolozi su nebrojeno puta dokazali,da u Nj od 70-vlada masovna nezaposlenost.JA, upravo tako,ali (tema za sebe)
Neko je napisao,zastarjela infrastuktura-vise nego tačno(ovo ih može malo vaditi),a auto industrija: hasta la Vista dušo. Moglo bi još,ali,,,,… Ugodni praznici.

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije
Reply to  Mr.No

@Mr. No uzmi u obzir da Norvežani daju manijakalne subvencije na kupovinu el. automobila. Neki su ih i prozvali zbog licemjerja, jer s tim subvencijama glume Ekologe ™ a novac za subvencije došao od prodaje nafte drugim državama.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

@Piretis Bravo za odličan komentar!

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

@Piretis
“… te skupe i besmislene igračke na baterije nemaju budućnost…”
.
NIKAKVU buducnost – ta govna nemaju!
SVE, ali bukvalno SVE – jeste obicna (cionisticka) prevara.
Potrebno im je da zgaze Nijemce, jer im nije dosta sto su ih okupirali jos daleke 1945.
Zato nam uvaljuju preko “institucija” i “strucnjaka” poput Elon Muska – to smece.
Znaci kompanija “Tesla” (uvijek se iznova gnusam kad vidim da su cionisti preuzeli Teslino ime!) – nema niti jedan jedini DAN – od samog nastanka, da moze prikazati DOBITAK!!!!
Niti jedan!
Odakle PARE????
(Rotschild i njegov pulen Soros – imaju tog smeca – u nedogled! A glupanima je lako izgleda to prodati kao “investiciju”)

Ipak “investitori” ulazu kao ludi u “elektricni automobil”, a Musk (cionisti) prave fabrike po cijelom svijetu!!!
Naravno “visoki menagement” u auto-industriji (isti streberi i govna kao i u bankarskoj “financijskoj industriji”) – slijede primjer “gurua elektricnog automobilizma”…
Gore tesko da moze biti u auto industriji.
Ocito je da je “zavrsna faza” u pitanju.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije

Postoji jedan jako malo poznati ekonomski faktor koji analitičari gledaju kod ekonomske aktivnosti. To je faktor ekonomske kompleksnosti ili složenosti gospodarstva gdje je Njemačka na trećem mjestu u svijetu. Japan je primjerice prvi na toj listi i neki optužuju taj indikator za probleme u japanskom gospodarstvu koji traju već nekih 20 godina. Zgodno za istraživanje koga interesira.

Dreamer
Gost
Dreamer
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Zgodno,nisam znao.

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

To sto place stagniraju na cijelom zapadu a srednja klasa nestaje cemo zanemariti. Potrosacka baza koja je mogla kupovati nove automobile nestaje. Zato je cijela autoindustrija na zapadu u krizi. U americi GM i Ford masovno zatvaraju pogone. Proizvode se jos samo luksuzna i gospodarska vozila. Marke za srednju klasu polako nestaju. Ali lakse je za sve okriviti elektricne aute i green new deal nego potpuno pogresnu ekonomsku i monetarnu politiku koja sasvim sigurno vodi u propast. Ah da, rusi i kinezi su isto krivi. Rusi pogotovo

Pera
Gost
Pera
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

Popravio si se u finisu.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije

Za sve mogu zahvaliti Merkelici,nema se šta tu filozofirati.. Porezi za ovo i ono, nameti za ovo i ono..itd.. još su im falili kvazi imigranti iz arapskih zemalja… Vidio dosta.

Starina
Gost
Starina
11 mjeseci prije

Njemačka autoindustrija neminovno mora opadati, zato jer su preskupi. Kvaliteta im nije ni blizu bolja u odnosu na cijenu. Ima puno više auta koji lakše ponesu titulu Best buy, gdje je odnos cijene i kvalitete puno bolji.
Npr. samo u Audiju radi 10.000 ljudi u razvoju!!??? Pa šta oni svaki mjesec izbacuju novi bolid, novi leteći auto?! Sve te debelo preplaćene ljude plaćaju ljudi koji kupuju marke. A marka ne znači ništa, jer jednako sam na šlep kamionima vidio njemačke aute kao i francuske, talijanske, koreanske, japanske, sve odreda. Nedavno sam čitao u automagazinu da BMW je u prvih par godina završio 180 puta u servisu, a pegueot duplo manje..
Njemački auti su uglavnom porez na pomodarstvo tj. ovisnost o markama. Baotić u Zagrebu prodaje Mercedes i Volvo, a majstori kažu da su Mercedesi nonstop kod njih.
Poznanika iz BMW razvoja pitam šta rade oni tamo, kaže da kupuju aute konkurencije pa ih rastavljaju do zadnjeg šarafića i onda ih važu… Neš ti razvoja.
BMW napravio liniju vozila sa oznakom I, koji su lakši zbog karbonskih dijelova, koje inače svi mogu napraviti ali tako da se svaki dio suši 3_4 dana. E BMWje napravio liniju u kojoj se dijelovi suše 3-4 sata, i sad dođe 2000 inženjera iz kompletne konkurencije vidjet tu liniju, samo da prošetaju tuda svaki platio po 2000 eura. I kaže da će BMW prodavati uskoro te linije za 3-4 milijarde eura i da se planira opariti od konkurencije. Bolesne cifre i bolesne šeme.
Ne može to dovijeka.
Njemačka prosperira samo zbog toga što se u nju filaju milijarde svaki mjesec, a nama su pipe zatvorili. I ima stabilan sudski sistem poduprijeti policijskom državom koja drži kontrolu koliko toliko. Inače nit su bolje organizirani nit pametniji nit pošteniji od nas Balkanaca.
Kakve sam prijevare doživio od njemačke firme stare 235 godina, sa 50 podružnica diljem Njemačke to nisam na Balkanu ni pomisliti mogao da bi bilo. Drek 10 put veći od balkanskog, samo umotan u celofan!
Ali probuši bato celofan samo malo, oči ispadaju od smrada.

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

@Starina Bravo!! I da se nadovežem gdje su ti novci koje ECB “printa” svaki mjesec, “ECB svaki mjesec otkupljivati državne i korporativne obveznice vrijedne 60 milijardi eura kako bi potaknuli rast i ublažili deflacijske pritiske.” , u Njemačkoj!

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

@starina
“… Inače nit su bolje organizirani nit pametniji nit pošteniji od nas Balkanaca….”
.
Apsolutno tacno!
Sta vise, nakon skoro 30 godina u razvoju autoindustrije – mogu jos dodati – da najveci broj nasih ljudi koje sam sreo tokom godina, jesu izvrsni inzenjeri. Obicno medju najboljim kako u Njemackoj, tako u Svedskoj a i u SAD…
Napomena: Moram dodati – situacija u SAD (recimo GM, gdje sam radio, ali isto je i u Fordu, a vjerujem da i u sranju zvanom “Tesla” nije drugacije – jeste bukvalno – srednji vijek evropske ili japanske kompanije… Mislim da su i Kinezi vec presisali debile iz SAD ili su tu negdje…
Dakle govorim iskljucivo o RAZVOJU proizvoda. (Razvoj dijelova automobila (motor, mjenjac, osovine, kontrolni sistemi…) ili cijelog automobila kao proizvoda)…
Generalno, na RAZVOJ proizvoda otpada manje od 10% (+-2% zavisno od modela) ukupnih troskova do proizvodnje prvog fabrickog modela.
.
Ne slazem se da BMW injzenjeri samo “vagaju i kopiraju” druge auto-kompanije. To je obicna besmislica.
Sa druge strane, bukvalno svaki (SVAKI!) proizvodjac – istrazuje i testira konkurenciju.
E sad, da sli su automobili preskupi.
Naravno da jesu!
Medjutim, to nije samo u slucaju auto-industrije.
Naprosto, rad se u Njemackoj (pa i u cijeloj Z. Evropi) placa vise nego recimo u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni… (cak i Madjarska i Ceska imaju jeftiniju radnu snagu u automobilskoj industriji)…. E sad, automobilska industrija je pokusavala sa “outsourcingom” smanjiti proizvone troskove.
Izuzetno vrijedni i obucani radnici po Evropi su ostajali bez posla, ali je “visoki menagement” ubirao %dobiti, jer je u kratkom roku (do 3 godine) uspio “ustedjeti” veliku kolicinu para – prenoseci fabrike u zemlje sa puno nizim prosjecnim primanjima.
Obicno uz to ide i pad kvaliteta.
Naravno, nakon 3 godine – “visoki menagement” – obicno promijeni firmu, nakon sto je staru upropastio sa padom kvaliteta.

Sad je prica ista.
Streberi iz “visokog mehagementa” – opet kopiraju ove smradove iz SAD poput Elon Muska i sranja od “Tesle”.
Na isti nacin kako su Deutsche Bank – kopirali “visoki menagement” – iz americkih (zidovskih) banaka poput Goldman Sacks ili JP Morgan…
Trenutna moderne rijeci “visokog managementa su:
– “elektrcni automobil”
– “autonomna voznja”
– AI i “big data”….
SVE BESMISLICA DO BESMISLICE!
.
“Elektricni automobil” – je sa trenutnom tehnologijom, ali i sa trenutnom strujnom mrezom (NE ZABORAVITI!) – totalno smece!!!
Na zalost, svaki streber “novinar” – smatra da je to “IN” – i onda blebece budalastine.
Onal Elon Musk – dakle balavac koji dolazi BUKVALNO ni od kuda, ali ga podrzava cionisticka bagra – predstavlja se kao “guru modernog automobilizma”!
Gnusam se da taj smrad (a i cionisticka bagra koja ga je izbacila) – koristi ime genijalca Nikole TESLE!
.
U glavnom stvari idu na to da ce PRIVATNI automobilizam – vjerovatno potpuno nestati.
Kada se spoji : “elektrcni automobil” + “autonomna voznja” + AI i “big data” : dobija se elektrizovani trolebus (bez vozaca) sa idiotizovanom gomilom koju se u velikim kolicinama vozi ka – rudnicima litijuma…
Kopanje po cijeli dan ra racun “couzen pipl” kojima pripada i ovo govno – Musk.

Ocito, blizi se ponovo 2008 – ali ovaj put jos zesce…

E sad, sto se tice nasih naroda – mislim da tu postoji odlicna sansa, da se rastosiljamo ovih cionistickh smradova, vratimo na svoj milenijumski zivotni prostor (Balkan), vratimo se starim Slovenski obicajima i vjeri – te da tu u miru iskoristimo sve nase potencijale, koji objektivno jesu daleko iznad prosjeka. Naravno, za takvo sto je potrebno je u potpunosti odbaciti cionisticku prevaru kojoj je ovaj Elon Musk i “elektricni automobil” jedan od glavnih aduta.

Starina
Gost
Starina
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Istražuj
Naravno da ne rade samo vaganje, ono što sam htio naglasiti, da špijuniranje konkurencije nikako ne može biti dio razvoja. Ako primaš plaću za razvijanje onda izmišljam stalno nešto novo. 10.000 ljudi treba svaki dan iznjedriti nešto novo a ne vagati šarafe, to može raditi i teta pred penziju sa 4 osnovne.
Ovo o elektro autima se potpuno slažem. .
Evo jedan prastari video gdje je čovjek davno izmislio elektro auto bez baterije, ali su ga vladari svijeta smaknuli
https://youtu.be/vFfsEfnsA4I

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

@starina
Video je FANTASTICAN!
Hvala!
Nisam nikad vidio ovog covjeka, premda znam za mnoge izumitelje koji su dosli do slicnih stvari.
Cak je i Tesla navodno napravio jednog Forda na slican pogon.
Fantasticno je da na VISE mijesta, i VISE ljudi i istrazivaca dolazi do slicnih zakljucaka!
Naime, ovaj svijet nije “elektro-magnetske” prirode, nego magneto-elektricne.
Sve pocinje vibracijom iliti zvukom.
Na zalost, pojedini pripadnici sekte, a mocni su jer kontrolisu i skrivaju informaciju, cine sve da se istina o ljuskoj rasi i napredak – ugusi u krvi.
Ocito je da su zato ubili i ovog genijalca!
(Naslov je pogresan po mom misljenju. Nije njega ubila “vlada”. Tzv “vlada” su samo obicne marionete u sluzbi cionistivcke sekte. I to je vec postalo odvratno)

Malo sam pogledao komente, te skontah da je govnjivo cionisticko smece tzv YouTube – IZBRISALO video!!!!!!!!!!!
Video je imao preko 1 milion pregleda, ali cionisticko CENZORSKO govno YT – cini sve:
– da se informacija sakrije,
– da ljudi ostanu zaglupljeni,
– da se ljudi medjusobno svadjaju i u konacnici ubijaju.
… a sve za racun one iste sekte koja tlaci svijet vec stotinama godina!
You Tube je vec postalo kedno kriminalno fasisticko smece, jer cenzurisanje je gore nego za vrijeme Gestapoa.
(Ne treba se niti pitati kojoj sekti pripada vlasnik YT)

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

@starina

Kolega,
Evo jos jedne fantasticne prezentacije sa univerziteta u Holandiji:
https://www.youtube.com/watch?v=mHW6b1aFPfU

Naravno…to se sve snimalo jos daleke 2010!!!!!!!!!!!
A mi danas, na zalost, imamo SMRADA Elon Muska – kojeg su Rotschildovi cionisti postavili da nam bude “guru elektricnih auta” – i to NA BATERIJE!!! (Prica za ekstremne idiote!)
Uz smrada Muska – imamo i gomilo govnjivih “visokih menadzera” (sve streberske gnjide poput onih bankara) – koji i dalje guraju “zelenu alternativu” zajedno sa onom ludom djevojcicom iz Svedske (tj Rotschildovo/Sorosevo smece)

Starina
Gost
Starina
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Istražuj
Vidiš koliki je to pritisak kad se ovakvi izumi odbacuju desetljećima i gura se neki žutokljunac koji izmišlja internetske banke (PayPal) kao najveći inventor.
Japanci su čak napravili i magnete bez neodimijuma tj rijetkih metala, i motor funkcionira savršeno.
Čovječanstvo može i treba imati besplatan i beskonačan izvor energije, svaki čovjek, svaka obitelj. Jer tako je Zemlja opremljena, darovana čovječanstvu. Zli vladari to guše u krvi, ne dozvoljavajući ljudima slobodu za druge bitnije stvari od golog preživljavanja.

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

da… retko dobro…kako god taknes taj teret tu mesinu nad nama curi pesak…znaci amorfno bezlicno, nulto…..kako privest sve to kraju njihovom, ne znam uprkos godinama koje imam a osma sam decenija,
nadam se samo da ce oni sami sebe pojesti…jer vise nismo u evoluciji nego u involuciji narocito mozga a o procesu misljenja da i ne pominjem…

management
Gost
management
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

menadžment se bavi time uglavnom da naući nekakve floskule, baljezga oko 2-4 godine ..pobere sve premije i zbriše a sve ostavi otprilike na istom ako ne i gorem stanju .. taj AI, elektro-idijotizacija i ostale histerije su trenutne tri riječi koje treba znati za takvo radno mjesto … jedna stvar je previđena u svemu .. nitko jebeno ne želi te elektro-aute … ljudi to ne žele , to je čista politička svinjarija

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

Sječam se prije 45 godina došao švabo da montira Fortuna stroj za virkanje tijesta, dao je doživotno jamstvo. Kasnije prijatelj mi imao neki biznis sa tijestom pitam ga sa čime virkaš veli neka talijanska marka. Pitam ga što nisi uzeo Fortunu, veli preskupo. Njemaču autoindustriju uništava isti koji ju je i kreditirao i kupovao njene proizvode. Razlog leži u tome da se njemački monopol na aute mora uništiti isto kao što su uništili Nokiju da bi se rodio Fujfon tačskrin. VW-u izmišljaju dizel kao gejt a Pasat troši 6 litara a čemeriki Ševroleji šestaci 15 litara po gradu i sad Pasat ne valja a ono smeće može voziti. Iz škriljevac nafte se ne može proizvesti dizel, može ako se pomješa ona sa venecuelanskom teškom naftom, i tako tama zabranjuje dizele po gradovima jewrope i uništava ih iako su novi dizeli kud i kamo ekološkiji od benzinaca jer imaju svu sili prečistaća i nije to više sumporna nafta. Da bi prodavali benzin iz škriljevaca ciokauboji moraju u jewropi zabranitj dizele, njemački izum i monopol na kvalitetu. To ide kao prvo a kao drugo treba uništiti perjanice njemačke autoindustrije da bi se sutra rodio Tesla, Fujfon ljudovoz, gugl ljudovoz četvorokotačni samovozeći koji će zasjeti gore na tron kao što je Fujfon zasjeo pošto je Elop iz Mikrociosofta uništio Nokiju. Sad treba uništiti VW, Mečku, BMW da bi se rodio kralj novi a on će kao i Fujfon uzimati 95% svog profita od izrade elektro ljudovoza samovozečih a ostali će se boriti za preostale mrvice kao što se i danas bore proizvođači mobitela.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Neka zabrane dizel. Bas me zanima ko ce im kupiti el. traktor. Eto gladi za godinu dana.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
Gost
eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
11 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Napravili su električni vatrogasni kamion u Kaliforniji i mogao je preći 30 km i raditi pola sata a koštao bi preko miljun dolara.

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  Starina

mislim da si ih DOBRO okrpio…..samo ima lñi ko to naBalkanu da cuje…?

super
Gost
super
10 mjeseci prije
Reply to  Starina

odličan komentar .. to su glumatala nevjerojatna i lopovi najlicemjerniji koji postoje … bolesno pokvareno društvo a o tome kako posluju sve najgore, samo na tuđu štetu i to od samog početka i prema svema, iskorištavanja, makjavelizmi, điberenje i ciganjenje … nema gorih iskustava nego s njima, to jednostavno nebi radilo više ništa osim perfidnih trikova i glumatanja .. operativa im praktički ne postoji .. sve je bazirano na fejk kreditima i muljažama s vrha .. umjetno napumpana privreda i baš kao što si ti rekao bolesno govno u celofanu .. ništa normalno kod njih .. EZB otkupljuje obveznice od istog Daimlera koji zombira pa mu onda još šalje negativne kamatne stope .. po kojima zapošljavaju tih 10 000 ljudi u razvoju ..razvoju čega pobogu ?? .. ma katastrofa ! Tko god da s njima tikve sadi gadno će se opeći ..na svim razinama

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Da su njemački auti dobri, dobri su.
Da im je industrija razvijena i standard bolji od okolnih zemalja, jeste.
Da bi im se taj standard znatno srozao da okolne zemlje uvedu zaštitne carine za svoje proizvode ,onako kako to rade ameri, srozao bi se.
Da je u Jugoslaviji daleko veći postotak građana imao vlastiti stan ili kuću negoli u Njemačkoj, apsolutno točno.
Da je Njemačka kroz EU ekonomski i politički porobila ostatak europe puno efikasnije negoli ratom, apsolutno je točno.

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo, ajd ‘ izbaci prvu rečenicu. Sve ostalo 5. Ulazimo u 2020-u a ne vidiš dobro odnos cijena-kvalitet .. 🙂

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije
Reply to  EU dismr

@ EU >>>> 🙂 prva rečenica je jedina nužno istinita ostale … tako/tako.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo@ otkrio si toplu vodu 🙂

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

“Električna zamka gasi minimum 50.000 radnih mjesta samo u 2020.”
Da mi je znati iz kojeg je to čarobnjakovog šešira izvučena ta brojka ? I čemu služe te i takve podle manipulacije?

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije
Reply to  samo tako

Rijec je o njemackoj autoindustriji,sami njemacki proizvodjaci su u zadnja dva mjeseca izbacili ove brojke.Logicna posljedica monopoliziranja trzista od strane Francuske,Njemacke i GB.Izvan ove tri drzave ne postoji ni jedan samostalan vlasnik autoindustrije u Europi (Izuzetak koji potvrdjuje pravilo je Rusija)

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Dojče banka se raspada , preustroj je vjerovatno vezan za ekonomski udar koji se očekuje..

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alen @ Deutsche Bank će preuzeti “netko” drugi i sve će opet doći na svoje.
Mislim da se više trebamo brinuti za problematiku vlastitih država u kojima živimo.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

Čini mi se da je bilo par pokušaja spašavanja te zombi banke , koja je usput odlicno politicko oruzje za obuzdavanje njemacke.. Živimo u vremenima gdje savezništva stara više ne vrijede , gdje saveznici lako postaju konkurenti..

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

O tome i brinemo, đeki neznalice. Jel ne znaš od koga RH posuđuje vlastite kune, uz kamatu? Probudi se, đeki.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo@ moraš još jaaako puno učiti i nadograđivati znanje unatoč tome da ,koliko primjećujem imaš opsesiju drugima pametovati,no ja ti to neću zamjeriti, jer ti je to očito jedan od jačih kompleksa.

Deutsche Bank ima u rezervi jaaako puno njemačkih maraka i zlata ,tako da nemaš straha, za razliku od vlastite kune iliti HR.
NEŠTO O TOME VIŠE OVDJE : https://www.tportal.hr/biznis/clanak/nevjerojatno-je-koliko-maraka-jos-cuvaju-nijemci-18-godina-nakon-uvodenja-eura-20191215

Kada je u pitanju zatezna kamata ne smije biti veća od 50% od propisane kamate.
Trenutno je npr.u Deutsche Bank na kredit od 10.000 eur u Deutsche Bank kamata godišnja 3,33%, što bi bilo oko 222,58 eur na 48 rata, to znači da se vrati oko 10.684,00 eur..,ali ima i niže od toga npr. 2%
Ako te interesiraju krediti i kamate u njemačkoj pogledaj https://www.financescout24.de/kredit
ili na ovaj link bez straha da ćeš završiti na crnu listu ili schufa-u
https://fiedler-finanz-gmbh.com/?https://griffininfosolutions.com/

A kako vjerujem da ti sve možeš razumjeti ,ovdje je direktan link sa svim njemačkim propisima:
https://www.gesetze-im-internet.de/index.html

A OVDJE MOŽEŠ PRONAĆI ŠTO TE INTERESIRA OD SAMOG GUVERNERA HNB 🙂 pošt.gosp.Borisa Vujičića
https://www.hnb.hr/documents/20182/2842124/h-gi-2018.pdf/bf2860e3-91d3-90d8-5ba8-f9630c156310

Ne brini se ti za kreditni sustav Njemačke, već za kreditni sustav Hrvatske, koja zarađuje na tome 200 % više nego Njemačka. Naše kamate su lihvarske a Njemačke nisu!
Btw.Njemačka uvodi kredite sa negativnom kamatnom stopom…
O tome više ovdje: http://www.poslovni.hr/trzista/njemacki-guverner-zatoplio-odnose-s-europskom-bankom-360242

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije

… čije će se štetne posljedice kasnije „sanirati“. A kajmak će pokupiti sirotinja :p

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

Ova Njemačka je od početka 1948. stvorena kao vazalska država SAD-a, Britanije i Izraela i faktički je do danas okupirana država, što je više puta i rekao Xavier Naidoo, jedna od najvećih njemačkih pop-zvijezda, inače lagano tamnoputi sin indijskih useljenika iz Južne Afrike. Zbog čega su ga mainstream mediji u službi duboke države napali i proglasili teoretičarom zavjera i čak desnim ekstremistom i zato su mu oduzeli da 2017. za Njemačku nastupi na eurosnogu. Ranije je bilo odlučeno da on 2017. predstavlja Njemačku, sa svojom novom pjesmom, jer nakon loših rezultata većinom anonimnih polu-amaterskih pjevača, koji su zadnjih godina predstavljali Njemačku, odlučili su konačno poslati jednu pravu veliku zvijezdu, ali na pritisak debilnih ljevičara, Antife, i gej organizacija, Naidoou je u posljednijem trenutku oduzeto pravo nastupa na eurosongu i opet je poslana neka anonimna poluamaterska pjevačica, koja je zauzela jedno od zadnjih mjesta.

Njemačka ustvari, kao ni SAD, nije država, već korporacija, firma, “GmBH” (njemačka kratica za firme), ili na engleski “Inc.”- što je i Naidoo više puta rekao.
Merkelica i ostali njemački vodeći političari su samo namjesnici vlasnika firme Njemačka (Deutschland GmBH), koja je registriraa u Washingtonu D.C. Vlasnici su naravno cio-kabala iz duboke države. Odmah nakon završetka 2. sv. rata, tadašnji američki ministar vanjskih poslova Henry Morgenthau (židov) bio je predložio plan konačnog i potpunog uništenja Njemačke, za kaznu zbog 2. svjestkog rata. Prema tom planu, porušenu Njemačku nije trebalo ponovo obnavljati, već ju je trebalo pretvoriti u totalnu ruralnu, agrarnu zaostalu državu, kao neku siromašnu afričku državu. Međutim od toga se plana ipak odustalo, jer je Njemačka kao središnja država Europe bila važna za gospodare iz Washingtona i Londona i Tel Aviva, jer je i pored ratnih razaranja, ipak bio sačuvan temelj jake njemačke industrije, koju je trebalo obnoviti i jer je buduća jaka ekonomska (Zapadna) Njemačka naravno strateški bila važna kao predziđe protiv SSSR-a i Varšavskog pakta u novom insceniranom hladnom ratu. I naravno, jer su se gazde iz duboke države, bojale, da ako se Njemačka pretvori u totalno zaostalu ruralnu siromašnu državu, da će to izazvati pobunu stanovništva, kad tad. Zato su odustali od te namjere, već su na ekonomskom planu, stvorili Maršalov plan za obnovu Njemačke, a na političko-društvenom planu, polagano i postepeno ispiranje mozga Njemcima, procesom “soft powera”, totalne amerikanizacije i anglosaksonizacije stanovništva. Naravno gazde su, na ekonomskokm planu, računali na poslovičnu njemačku marljivost, disciplinu, strpljenje i poduzetničli duh. I to je upalilo. Nakon uspostavljanja SR Njemačke 1948. i nakon što su gospodari Njemačke tada napisali ustav, zakone i sve ostalo, paralelno je započeo proces takozvane “denacifikacije” i ekonomskog uspona. Međutim, ono što se naziva “denacifikacija”, bilo je ustvari “soft power”, kako rekoh tipični proces pranja mozga i polaganog preodgoja i amerikanizacije njemačkog stanovništva. Jer stvarnih nacista, koji su činili svjesno zločine, je među Njemcima, gledajući na postotak stanovništva, bilo ipak relativno malo. Veliki broj Nijemaca uopće nisu bili nacisti, već su jednostavno bili, ono što se na njemačkom kaže “mitläufer” doslovce prevedeno: sutrkači, suhodači, pratitelji, hoće reći oni koji su jednostavno živjeli svoj život u tom nacističkom režimu i nisu mu se suprostvaljali.

Paraleno sa Maršalovim planom i ekonomskim oporavkom, išao je dakle i proces “denacifikacije” (čitaj preodgoja i amerikanizacije). Njemacima su se tu od početka stavilo pod nos holokaust i zločni i to im se predočavalo, međutim, sa tim se ne prestaje ni dan danas, 74 godine nakon završetka rata. Ujedno su odmah nakon 1945., tadašnji američki i britanski namjesnici osnivali svoje radio stanice, na kojima se svirala američka i engleska glazba, u to vrijeme popularni swing , koji će biti prethodnica rok en rolu koji se pojavljuje par godina kasnije. Tako je jedan od pionira rok-en-rola, Bill Healey, odmah 1954/55 gostovao u Njemačkoj. A tadašnji pioniri zabave na tek osnovanoj njemačkoj TV, bili su Chris Howland i Bill Ramsey. Prvi je bio britanski vojnik, koji je nakon rata, po nalogu ostao u Njemačkoj, i postao radijski i tv voditelj, a drugi je bio američki vojnik, i pjevač i svirać jazza, koji onda počinje pjevati šlagere i na njemačkom jeziku. Nije slučajno, da je Elvis Presley, koji je u SAD-u tek postao velika zvijezda, na služenje vojnog roka, poslan baš u Njemačku kasnih 50-ih godina. Presley je naravno brzo postao idol njemačkih tinejdžera i omladine, onih kojih su rođeni uoči ili za vrijeme rata, oni koji rat i nacizam nisu upamtili i od njih je trebalo stvoriti prve generacije, poslušniha američkih podanika. Malo kasnije, početkom 60-ih, Njemačka je također bila prva država izvan SAD-a i Britanije, koju su posjetile nove rok zvijezde. Beatlesi i Stonesi, za kojima je ludovala njemačka omladina. Ustvari su Beatlesi započeli svoju veliku karijeru u Njemačkoj, u Hamburgu 1961. svirajući po malim klubovima.
Na taj način; paralelnim procesom ekonomskog razvoja i “soft powera”-pranja mozga i preodgoja Njemaca, postigao se bolji uspjeh, nego da se išlo na totalno osiromašnenje i uništenje Njemačke, što je bio predlagao Morgenthau. Njemačke firme su brzo postale jake i moćne i sve te danas poznate i velike firme, koji mi smatramo “njemačkima”, ustvari su od početka bile umrežene u SAD-u u centrima moći duboke države. (FED, CFR…itd..)
Međutim, stvarni cilj gospodara i vlasnika korporacije Njemačka (Deutschland GmBH) oduvijek je bio potpuno uništenje Njemačke jednoga dana, kada zato dođe vrijeme. Prije toga, 50-ih i 60-ih godina, Njemačka kao vazalska država, naravno je vezana na lance NATO-a, EU, itd… a uvjet za ponovo ujedinjenje 2 njemačke države 1990. bio je da se Njemačka postepeno mora potpuno tako reći, razdržaviti i utopiti u novoformiranu EU (koja je mastrihtskim ugovorom nastala 1992. kada je dotada čisti ekonomski savez EEZ pretvoren u političku uniju EU). Zato je malo kasnije ukinuta i jaka njemačka marka i silom uveden euro, protivno volji ogromne većine stanovnika Njemačke, ne samo diomicilnih Nijemaca, već i većine stranca u Njemačkoj, koji su svi radije voljeli staru dobru marku. ali se bez refernduma i bez pitanja stanovništva, naprosto ukinula marka i uveo euro.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  puki

@puki,vrhunska analiza, svaka čast.
Dodao bih samo da se hazarskom planu za uništenje švabije žestoko usprotivi nitko drugi nego Staljin. S jedne strane je kao Slaven bio protiv genocida (onih istih koji su nastojali istrijebiti ruski narod), a s druge strane je shvaćao potencijal prijateljski nastrojene jake zemlje kao što je njemačka. Budući su rusi rekli da će oni istočni dio koji im je pripao obnoviti, i neće izgladnjivati nijemce do smrti, i hazari su morali postupiti jednako.
A onda su u svom poznatom stilu razglasi li da su rusi silovali svaku Njemicu od 7-77, vršili maskare nad Nijemcima i sl.
Mada je dobro poznato da su tzv. Saveznici odgovorni za smrt 95% njemačkih civila, dok je Rusija odgovorna za smrt 95% Wehrmachta.

Starina
Gost
Starina
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo
Izvinjavam se ali istine radi Staljin je bio Gruzijac, koji nisu slavenski narod.

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  puki

10,5 !!!

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  puki

@puki.
Kolega odlicna analiza!
Sve podpisujem, sa tim da bih samo dodao par stvari.
1.
Biblija tj Torah (posto je tzv “Biblija” tj Stari Zavjet – prepisana Torah) jeste jedna od najgrozomornijih knjiga ipak napisanih!
I pored toga, sto ta knjiga NE GOVORI o Bogu (gdje god imate prevod “Bog” – radi se o pogresnom prevodu) – izuzetno je vazna – upravo zato sto se kroz nju vidi da cionisticka prevara – ima hiljadugodinje korjene!!!
Upravo to iskonsko ZLO (koje je predstavljeno u zidovskom “elohimu” JHV) se kroz zidovsku sektu jos ucvrstilo u 17tom vijeku – kroz satanisticku podsektu “sabateniance” tj sljedbenike rabina Sabateniana Zvija koji je sebe proglasio “mesijom”.
Cioniszam jeste – direktni potomak – sabatenijanaca.
2.
Licno mislim da cionisti ne zele unistiti samo Nijemce.
Oni zele unistiti SVE OSTALE narode!!!
Naprosto koristeci jedne protiv drugih!
Dakle – preuzeli su prvo FRANCUSKU – prvo uz pomoc Napoleona (zidovski potrcko) a onda preko “revolucija”.
(Mi idioti – smo ucili o “francuskim revolucijama” – kao o “izvornim” pobunama naroda” – medjutim, nakom IOLE ozbiljnijeg istrazivanja, lako se zakljucuje da je cijelu stvar sa “francuskim revolucijama” upravo pokrenula zidovska/satanisticka kabala!
Danas je zidovski (cionisticki) CRIF – jeste bukvalno alfa i omega u Francuskoj!
Americki zidovski AIPAC (za kojeg svi znaju) i koji bukvalno odabira idiotizovanim Ameriama “predsjednike” – jeste djeciji vrtic u poredjenju sa francuskim CRIF!
3.
Cionistima je oduvijek bio CILJ – Rusija, tj Sloveni kao narod!
Naprosto zato sto im je Ruski knez Svetislav – razvalio prvu satanistiku drzavu zvanu Hazarski Kaganat!
Toliko to dugo traje…
Uspjeli su da im 1917 – kao i Francuzima – podmetnu “radnicku revoluciju”!!!
(To je naravno bila zidovska/cionisticka revolucija!!! Prosto je ODVRATNO citati, cak i na Wikipediji, koliki je procenat zidova bio na komandnim pozicijama “zidovske revolucije”!!! PREKO 90%!!!! Grozomorno!)
Medjuti, zidovi imaju peh. Staljin im kvari pricu, a onog ljigavog cionistiu Trockog proganja dok ga nije utukao u Latinskoj Americi!
Na taj cudan nacin, Rusi su se spasili (privremeno) zidovskog/cionistickog zla.
4.
Ipak…
Ista prica koju su zidovi/cionisti spremili za Francuze – sa napadom na Rusiju….
… dogadja se i Nijemcima!
Prvo su im Zidovi postavli Hitlera (Hitler je neupitno(!) Rotschildov nezakoniti sin)…
Onda su organizovali “revoluciju” koja dovodi Hitlera na vlast (APSOLUTNO FINANCIRANO SVE od americkih zidova/cionista!)
On prvo sto mu pada na pamet – odlucuje da (kao i Napoleon) – napadne Rusiju!!!

Sve isto se desava i danas!
Ovaj put pokusavaju da idiotizuju ne samo Nijemca ili Francuze – nego SVE EVROPLJANE + idiotizovane Amere – u borbi za unistenje i Rusije i Evrope.
Takvo iskonsko zlo je tesko i zamisliti, a sto je jos i gore – i dans postoje budalasi koji se pozivaju na tu zidovsku sektu i zamjenili su SLOVENSKU vjeru/religiju za zidovsku pricu o “bogu” Jehovi…
Dno….

Starina
Gost
Starina
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Istražuj
Izvinjavam se ali ovaj dio pod 1.ne drži vodu.
Torah ili stari zavjet ili hebrejska pisma ima 39 različitih knjiga i sve govore o Bogu i načinu na koji će riješiti problem koji je prouzročio Sotona sa svojom pobunom kojoj su se pridružili Adam i Eva.
JHVH je Božje ime Jehova/Jahve koje si je dao sam Bog, a ne Židovi niti Mojsije i poznato je odvajkada a i prije potopa ga je objavljivao Enoh. Židovi su odabrani za Božji narod zbog izuzetne vjere njihovog praoca Abrahama, i njegovih potomaka Izaka i Jakova. Međutim, oni tu svoju ulogu baš i nisu cijenili pa su vrlo često bili kažnjavani direktno od samog Boga JHVH ili su bili ostavljani bez zaštite, na milost i nemilost svojim neprijateljima.
Poznat je slučaj kad su Izraelci odmah nakon izbavljenja iz Crvenog mora nagovorili Arona da napravi zlatno tele (2. Mojsijeva 32:1-4).
Taj ih je dernek koštao 3000 života. Knjiga Suci je prepuna izvještaja o njihovim grijesi ma i o tome kako su trpili teror okolnih naroda zbog svoje nevjernosti Bogu JHVH. Sam ulazak u Obećanu zemlju im je odgođen 40 godina koje su prolutali pustinjom samo zbog njihove nevjernosti i ponižavanja Boga JHVH.
Sjeverno kraljevstvo je odvedeno 740.p.n.e u Asirsko ropstvo i raseljeno, a južno 607 p.n.e.kad je pobijeno milijun Židova a ostatak odveden u Babilonsko ropstvo. Zemlja je ostavljena pusta 70 godina upravo prema onome kako je odredio Bog JHVH.
Finalno odbacivanje Židovske nacije kao odabranog naroda uslijedilo je nakon što su odbacili samog Božjeg sina, Mesiju Isusa, i organizirali njegovo mučko ubojstvo. Sam kraj im je uslijedio 70 godine kad su ih Rimljani pobili preko milijun a ostatak odveli u ropstvo. O tome svjedoči i Titov slavoluk koji i danas možete vidjeti u Rimu. To je bilo ispunjenje Isusovog proročanstva koje jasno ukazuje na uništenje Jeruzalema i židovskog religioznog sustava a opisano je u Mateju 23:37-39. Isus jasno osuđuje Jeruzalem zbog ubijanja Božjih proroka. Posljedica tog oholog odbacivanja Božjih proroka i samog Mesije je da se od 36.godine za Božji narod prikupljaju ljudi iz svih naroda a ne samo od Izraelaca. Krvna pripadnost je zamijenjena duhovnim obrezanjem simboličkih srca kako je prorekao Jeremiji u Tori.
Način prikupljanja je prorekao jedan od najvećih proroka Tore.
“Izaija 2:1
Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu:
2Dogodit će se na kraju danâ:
Gora doma Jahvina
bit će postavljena vrh svih gora,
uzvišena iznad svih bregova.
K njoj će se stjecati svi narodi,
3nagrnut će mnoga plemena i reći:
»Hajde, uziđimo na goru Jahvinu,
pođimo u dom Boga Jakovljeva!
On će nas naučiti svojim putovima,
hodit ćemo stazama njegovim.
Jer će iz Siona zakon doći,
iz Jeruzalema riječ Jahvina.«
4On će biti sudac narodima,
mnogim će sudit’ plemenima,
koji će mačeve prekovati u plugove,
a koplja u srpove.
Neće više narod dizat’ mača protiv naroda
nit’ se više učit’ ratovanju.”
Ove riječi inače su uklesane na zidu ispred zgrade UN-a u New Yorku kao ideal svake organizacije.
Dakle, to što neki pričaju da su sveti narod nije utemeljeno na Tori ni na Grčkim pismima nego na njihovoj krivoj interpretaciji tih knjiga.
Isto to rade i KKK koji svoje ubijanje i ropski sistem nad crnom rasom pravdaju Biblijom.
To niti može umanjiti vrijednost tih knjiga niti baciti na njih mračnu zavjesu. Svatko tko je ljubitelj istine, može saznati što je doista istina iz Tore I o Tori.
Da li ti želiš istraživati dublje i saznati tu istinu?!

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  puki

puki@ Xavier Naidoo stvarno ima super tekstove iako ih navodno piše najbolje kad je malo napušen .. Ona stvar 20.000 Meilen mu je super, iako ima još puno drugih super da ne nabrajam… A ima još drugih super njemačkih pjevaća :))) kao i auta 😉

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

…2) To vrijeme za konačno i potpuno uništenje Njemačke, došlo je sada. Zato je plaćenica duboke države, Merkelica dovukla 2 milijuna migranta u zadnjih 4 godine a i ovaj pokrenuti proces, sada, polaganog uništenja njemačke automobilske industrije–okosnice njemačke ekonomije, treba posmtrati u tom svjetlu. Većini Nijemaca u zapadnom dijelu Njemačke, u zadnjih 70-ak godina, od rata naovamo, je propagandnom i amerikanizacijokm ispran mozak, tako je njima faktički već slomljena kičma i bez nekog većeg otpora (u zapadnom dijelu Njemačke), na silu je za par godina ugurano 2 milijuna afričkih i azijskih migranta. bez ikakve kontrole, među njima i mnogi kriminalci i zločinci (koji su bili po zatvorima u državama iz kojih dolaze), te mnogi teroristi, ratni zločinci, i simpatizeri ISIL-a iz Sirije i Iraka, Sve je to bilo namjerno i taj ološ treba poslužiti, da se Nijemci još više zastraše, za konačno potpuno uništenje Njemačke i njeno otimanje domicilnom narodu. Računica gospodara i vlasnika Njemačke je jasna: Već sada, migranti čine 25% stanovništva Njemačke, dakle jednu četvrtinu. Domicilni Nijemci slabo i nikako rađaju djecu i već sada, u onom najmlađem stanovništvu – djeca od 0 do 15 godina, migrantska djeca imaju većinu od preko 70%, dakle, djece domicilnih Nijemaca je manje od 30%. Što znači da su Nijemci za 2 generacije već poraženi. I to, među tom, migrantskom djecom, većina su djeca ne-europskih, dakle azijskih i afričkih migranta. Domicilne Nijemce elita tako zadovoljava, tako da oni većinom, ne rade teške i slabo plaćen poslove. Oni obrazovaniji Nijemci imaju svi dobre plaće i blagostanje, onaj niži sloj neobrazovanih, koji ne želi raditi te teške poslove, te se Nijemce zadovoljava visokim socijalnim primanjima- da se ne bi bunili… i tako dakle gospodari trebaju samo još malo strpljenja, koju godinu, da ove sada još malo mlađe generacije Nijemaca (između 30 i 50 godina) da i one ostare i stvar je rješena. Njemačka je gotova i uništena. Od nekadašnje bogate države, postati će država lumpen-proletarijata, širokih obespravljenih narodnih masa, robova, jeftine radne snage iz svih kutaka svijeta, odnosno svih vukojebina, država nasilja kriminala i stalnih nereda. Kakva situacija očekuje cijelu Njemačku, najkasnije za 30-40 godina, možemo vidjeti već danas u pojedinim gradskim četvrtima Frankfurta, Berlina, Hamburga, Dortmunda, Duisburga, itd.. gdje migranti čine 70% stanovništva, gdje su stalni socijalni nemiri, problemi, kriminal zločini, mafijaške strukture, trgovina drogom, itd.. i njemačka policija rijetko ili nikako zalazi tamo. Situacija u tim četvrtima je slična kao u četvrti Bronx u New Yorku, što svi poznajemo iz američkih filmova, eto takva će za koju godinu biti cijela Njemačka i cijela ostala sjeverozapadana Europa. Za gospodare Njemačke i EU to i jeste cilj. Njima nikad nije bio cilj, da se siromašnije države EU iz istočne Europe razviju i izjednače sa bogatijim zapadnim, članicama EU. Ne, već obrnuto: da se bogate zapadne članice, prije svih Njemačka, totalno ruiniraju i unazade, tako da će ustvari Njemačka ličiti Rumunjskoj i Bugarskoj, a ne obrnuto, da Rumunjska i Bugarska liče Njemačkoj, taj film nećemo nikada gledati. Jer gazde iz duboke države posmatraju široke narodne mase, svakog naroda i države, kao niža bića, potencijalne robove, beskorisne izjelice, kojima ne trebaju ni automobili ni nikakv drugi luksuz. Zato će biti polako uništena i njemačka automobilska industrija za velike narodne mase, dok će gazde naravno za sebe uvijek imati najbolje aute i to naravnio na gorivo. Ono po onoj narodnoj: hvali more, ali drž se kraja. Tojest oni će preko svojih medija i dalje seruckati, kako prijeti klimatska katastrofa i treba ograničiti zagađenje i slično, ali će se i dalje vozati najskupljim autima (na gorivo) i avionima. To uništenje dosadašnje auto-industrije na gorivo, omogućava gazdama, eliti, da vrše razne eksperimente na pokušajima razvoja novih tehnologija.. kao ovo sa električnim autima. Međutim ti električni auti, također žderu puno, jer se onda povećava potrošnja električne energije. Zato mislim da od tih elektro-auta, na koncu neće biti ništa, da će to sve propasti.
Problem u tom planu uništenja NJemačke, predstavljaju još samo istočni Njemci u bivšem DDR-u. Tamo ima malo migranata (jer je istočni dio, i 30 godina nakon ujedinenja Njemačke, naprosto još uvijek slabije razvijen). I tamo AFD dobiva najviše glasova i zato Merkelični propagandni mediji stanovništvo istoćne Njemačke stalno napadaju da su ekstremisti i nacisti, jer ne žele primati migrante i da su Putinovi i ruski pijuni, jer im mozak nije ispran i jer nisu amerikanizirani kao većina zapadnih Nijemaca., Zato Merkeličina vlada na silu pokušava naseliti što više migranata i izbjeglica na istoku Njemačke, da se i tamo što brže promjeni etnička slika i da se poveća broj migranata.

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
11 mjeseci prije
Reply to  puki

Forde kompletan napis ti je briljantan.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  puki

Respect

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  puki

10 !………samo malo pluseva …imas…

ČudnaTeorija
Gost
ČudnaTeorija
10 mjeseci prije
Reply to  puki

većina Nijemaca podržava ovakvo retardirano stanje i dapače ti liberalni talibani su večina, stoga se ne može reći da oni u tome predstavljaju nekakve pijune ili žrtve .. oni su to potpuno prihvatili sve i mijenjaju karakter u to što si opisao. Nije nikakav plan izvana njih uništio.. oni 20 godina biraju tu istu Merkel i podržavaju sve što ona radi bez pogovora .. i isti ti liberali mrze sve susjedne zemlje i više nego bilo kakva desnica … naginju tim aktivističkim diktaturama i divljačkim manifestacijama moći .. možda ćak i više nego sami amerikanci…

Slučajno komentar
Gost
Slučajno komentar
11 mjeseci prije

Ovdje se radi samo vrsti pogona u automobilu. Ne ulazim sada u analizu koliko stvarno doprinosi ili ne doprinosi elektro pogon u nekakvoj eko priči. Ista stvar je sa troškovima proizvodnje, kvaliteti itd. Dakle BMW na primjer ne čini samo vrsta pogona koji pokreće ova vozila nego čitav niz objektivnih karakteristika zbog čega je BMW – BMW. To je ipak stotinu i više godina iskustva u proizvodnji vozila. Ferrari sa elektro pogonom će opet biti “puno krvni” konjić. Takvo što da ponudi KINA je skoro pa nemoguće. Naravno kinezi mogu kupiti jedan Volvo, dio Peugeota itd. ali ni blizu nešto više od toga iz više razloga. Kriza u auto industriji je “normalna” stvar i po mom mišljenju nema veze sa uvođenjem elektro pogona. Više puno više nereda će napraviti 5g mreža u kontekstu autoindustrija.

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije

Ovo je samo jos jedna od fiks ideja europskih liberala koja ce zavrsiti u krvi i suzama.Ono sto se moze primjetiti u auto industriji zadnjih 15-ak godina je drasticno srozavanje kvalitete novih i najnovijih modela automobila i usporedno sa time krcanje kvintalima opreme dvojbene funkcionalnosti istih uz istovremeno neopravdano rapidno podizanje osnovne cijene vozila i nevjerovatno bildanje poreza na ista.Rezultat?
Klasicni automobili su se priblizili cijenama elektroautima sto je bio osnovni uvjet da netko uopce kupi elektroauto.
Poznata je cinjenica da niti kinezi niti rusi niti ameri(a izgleda i englezi) nece slijediti EU u njihovim zamislima o “klimatskim promjenama” pa mi nije jasno kako EU to misli nametnuti cijelom svijetu ako se zna da gore pobrojanim velikim igracima nije ni na kraj pameti odreci se upotrebe ugljikovodika ni u koje dogledno vrijeme.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije
Reply to  Mucke

@mucke
EU bez ugljikovodika 2050.!
Nikome drugome na kugli ni ne padaju na pamet takve idotsko -utopističke riječi. Koji su to bolesnici smislili, po čijem nalogu i zašto je pitanje bez odgovora.
EU nama načina kojim bi to nametnula ostalom svijetu, niti ostali žele slijediti put u propast.
Normalno bi bilo da prvo objasne na koji če način ostvariti zadani cilj, kojim tehnologijama ….?
Pretvaranjem novih poreza u energiju možda ?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Ovo je točno. Uzeo sam ove godine novi Qashqai benzinac za polovinu cijene rabljene bembare s pređenih 150-200.000 km. Kvaliteta ista, garancija 5 godina. Da se naši mufljuzi ne pale na audije, mečke i bembare zbog statusnog dokazivanja, ne bi prodali ništa u ovim krajevima, ili bi morali prepolovi ti cijene.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik