Dva posto BDP-a nije točan podatak, tvrdi Njemačka u vezi s američkom tvrdnjom za novac koji se izdvaja za oružane snage

Vojska NATO
36 komentara

U novom zaokretu Berlin je sugerirao da se predanost zemlje u NATO-u mjeri omjerom oružanih snaga raspoređenih za potrebe saveza, a ne po pravilu trošenjem u odnosu od dva posto BDP-a na obranu.

Uobičajeno pravilo, kojeg se Trumpova administracija žestoko drži, više nije točan način za procjenu pojedinačnog doprinosa svake zemlje NATO-u, izjavila je u petak njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Odbacila je dvopostotnu referentnu vrijednost kao “šifru” koja gubi na važnosti, s obzirom na štetu koju je kriza Covid-19 nanijela bruto domaćem proizvodu (BDP) članicama NATO-a i umjesto toga je predložila korištenje drugih metoda mjerenja.

Zapravo, “veći postotak se može postići bez ulaganja de facto više novca u obranu”, rekla je Kramp-Karrenbauer, što prenosi Der Spiegel. Obećala je da će do 2030. njemačka vojska biti spremna dati na raspolaganje oko 10 posto svoje snage za NATO operacije. Međutim, ministar je prestao objašnjavati koliko bi postrojba ili oružja činilo tih deset posto.

Ono što stvari čini nejasnim jest rečenica u kojoj se tvrdi “da ćemo imati koristi i od 90 posto mogućnosti koje drugi čine dostupnima”.

Ostali vladini dužnosnici pojasnili su koncept kasnije tijekom dana. Prag od dva posto „nije dovoljan pokazatelj, s obzirom na pad BDP-a vezanog za Covid-19“, objasnio je lokalnim medijima državni parlamentarni tajnik Peter Tauber.

“Savezni ministar obrane naglašava ulaganje do 10 posto vojnih sposobnosti  Njemačke unutar NATO saveza”, objasnio je. Alternativni pokazatelj, rekao je, “čini vojne sposobnosti više mjerljivima i učinkovitijima”.

Međutim, odstupanje od dvopostotnog standarda možda ne ”sjeda dobro” američkom predsjednikom Donaldu Trumpu, koji je više puta inzistirao na tome da privilegija slanja američkih vojnika u zemlje EU ima cijenu koju treba platiti. Pritiskao je članice NATO-a da ispune cilj, posebno izdvajajući Njemačku.

Ta je nacija, prema njegovom mišljenju, imala koristi od nazočnosti američkih postrojbi dok je u isto vrijeme trošila vrlo malo na zajedničke NATO ciljeve. Berlin je konačno pristao povećati svoj vojni proračun i ispuniti cilj potrošnje do 2031. godine, no kritike su stvorile velike pukotine u odnosu između Washingtona i Berlina.

Ranije su SAD potvrdile povlačenje otprilike 10.000 vojnika iz Njemačke, a sam Trump je najavio da će se neki pripadnici preusmjeriti u susjednu Poljsku i druge lokacije diljem istočne Europe, dok će se ostali vratiti kući.

BundeswehrNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
protiv NATO - za Mir
3 godine prije

Za Mir ne treba vojske, ne treba novac za oruzje …

alex
3 godine prije

Pa i da uloži i 5%, ali u nabavu ruskog i proizvodnju vlastitog naoružanja, uskoro bi Njemačka postala velesila…u eutopskim okvirima svakako.

alterego
3 godine prije

Ratovi su neminovnost u ovako strukturiranom kapitalizmu.
I kriminal i korupcija i prevare i obmane…..
Rijesenje: prihvatiti demokratski socijalizam.

JuraS
3 godine prije

Ovo je još jedan loš vic levoliberalne njemačke kamarile! Po toj logici bi mogli imati i samo tisuću vojnika i reći, evo 10 posto je za nato što bi bilo nula.
2% bdpa i je postavljeno zato da se raspolaže sa svotom kojom se može organizirati vojska.
I da pojasnimo, jer ovima logika i nije očito jaka. Ovdje se ne radi o 2 % za NATO već 2 % za obranu svake pojedine zemlje u savezu. Znači, svaka izdvaja 2% za sebe, za svoju vojsku a to onda u slučaju napada na bilo koju nato zemlju je zajednički faktor snage. Ovo u Njemačkoj što se radi od strane Merkelice i levoliberalne bagre je veleizdaja.

Max
3 godine prije

Toliko novca za vojsku , Da bi se borili protiv koga?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI