Albanci protiv izgradnje hidrocentrala i uvoza otpada

Albanija
0
0

Mnogi albanski pjevači i umjetnici pridružili su se protestima aktivista u Tirani i Valboni protiv uvoza otpada i planirane izgradnje hidrocentrala u nacionalnom parku Valbona.

Uzvikujući “Ne dirajte Valbonu” i “Ne uvozu smeća u Albaniju“, nekoliko hiljada građana je u nedjelju prisustvovalo koncertu koji je posvećen problemima sa životnim sredinom, a organizovali su ga istaknuti albanski umjetnici.

Umjetnički maraton organizovale su Eda Zari, albanska džez-pjevačica koja živi u Njemačkoj i Elina Duni, takođe džez-pjevačica sa adresom stanovanja u Švicarskoj.

Koncerti su održani 29. i 30. oktobra u Valboni i Tirani, a ulaz je bio besplatan. Vodeći mediji u Albaniji nisu pratili ove događaje.

Protest građana i umjetnika usmjeren je protiv vladinog plana o izgradnji nekoliko hidrocentrala na rijeci Valbona i njenim planinskim pritokama, a što znači da bi 80 % rijeka bilo preusmjereno u podzemne tunele radi proizvodnje električne energije.

Neki vladini zvaničnici su, uoči protesta, govorili o mogućem odustajanju od projekta, ali konkretna odluka o tome nije donijeta. Neki od protestanata su kazali da je to dezinformacija.

Kozara Kati, jedna od učesnica protesta, izjavila je da je albanskom narodu dojadilo da bude evropski “kontejner”.

“Borili smo se 12 godina protiv državnih političara svih boja koji su, čim se dokopaju vlasti, pokušavali da legalizuju uvoz otpada. Ovo je pokušao Fatos Nano 2004., Sali Berisha 2001. i Edi Rama pokušava danas”, kazala je ona. “Nećemo dozvoliti da ova zemlja, sa svim svojim prirodnim bogatstvima, postane evropska kanta za smeće.”

Umjetnici i aktivisti su kazali kako planiraju nastaviti svoju borbu za potpuno odustajanje od plana za izgradnju hidrocentrala u nacionalnom parku i protiv uvoza otpada koji bi bio recikliran u Albaniji, dodajući da nedostatak medijske pažnje neće ušutkati njihov glas.

protestuvoz otpada
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI