Hiljade zahtjevaju povlačenje francuskih trupa iz Nigera

Prosvjed u Nigeru
11 komentara

Hiljade demonstranata okupilo se ispred francuske vojne baze u glavnom gradu Nigera, Niameyu, ponovo tražeći povlačenje francuskih snaga iz zemlje. Skup je potaknut pozivom nekoliko građanskih organizacija, koje se protive vojnom prisustvu bivše kolonijalne sile u regionu.

Niz manjih protesta koji su prethodili skupu za vikend protekli su “relativno mirno i organizirano”, navodi Al Jazeera. Međutim, u subotu su neki od aktivista viđeni kako “ruše barijere koje su postavile snage sigurnosti, policije i vojske” i pokušavaju nasilno da uđu u bazu u kojoj je smješteno oko 1.500 vojnika.

„Francuska vojska, napusti našu zemlju“, pisalo je na transparentima koje su držali demonstranti u Niameju.

Uprkos upozorenju francuske vojske da će odgovoriti, ako se njihovi vojni i diplomatski objekti nađu na meti novih tenzija, demonstranti su odbili da odu.

“Želimo se boriti da iz naše zemlje uklonimo sve vojne baze”, rekao je demonstrant za Al Jazeeru. “Ne želimo to. Jer terorizam je tu već više od 13 godina. Njima nije stalo da se bore protiv terorizma”, naglasio je.

Vojna vlada Nigera optužila je Pariz za “očigledno miješanje” podržavajući svrgnutog predsjednika Bazouma, koji je u pritvoru od 26. jula.

Predsjednik Emmanuel Macron je u petak rekao da je razgovarao sa svrgnutim liderom Nigerije “svaki dan” i uvjeravao njegovu podršku Bazoumovom režimu. Primjedbe su izazvale reakciju vojnih čelnika Nigera, koji su optužili francuskog predsjednika da koristi “retoriku podjele i nastoji uspostaviti neokolonijalne odnose”.

Glasnogovornik vojne vlade Nigera, pukovnik Amadou Abdramane, odgovorio je na Macronove komentare rekavši da oni “predstavljaju daljnje očito miješanje u unutrašnje poslove Nigera”, dodajući da se “razlike” Nigera sa Francuskom “ne dotiču odnosa između naših naroda ili pojedinaca , već o važnosti francuskog vojnog prisustva u Nigeru.”

Prošlog mjeseca, vojni vladari su najavili otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom i pozvali na “hitno protjerivanje” francuskog ambasadora Sylvaina Ittea. Izaslaniku je ukinut diplomatski imunitet na osnovu toga što njegovo prisustvo predstavlja prijetnju javnom redu.

Francuska je odbila da povuče diplomatu iz svoje bivše kolonije, navodeći da će, uprkos pritiscima “nelegitimnih vlasti”, ambasador ostati u Niameyu.

francuskamacronNigerprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Eno ih poredanih po stropu Francuzka Veleposlanstva , mjesta više nema za žigicu bacit 😁 … Gdje im sad ta ” slavna ” Légion étrangèr ???!!! Što ??? Žvače bupe armaturu 😁 ?! Lako bilo dok je bilo Bob Denard i crnci naoružani motkama ?! Hajmo merde !!! Prighozina ste unaprijed sahranili 😁 .. Hajmo pi*kini dimovi 😎 da ne bude , ponovno ko kad su Adolfovi udarili pa Francuzi odmah podigli ruke a Francuzkinje – noge 👍 … Uspjeli ste se kraće branit no Kraljevina Jugoslavija ! Vi ste bjeda Europe 🤮 !!!

vanja
7 mjeseci prije

Rusi su dali ruke Francuzima skinuvši im sa vrata neugodnog Prigožina.Sad su malo samouvereniji u toj bazi.

Mahatma
7 mjeseci prije

Ako misle išta postići Nigerčani, morat će eskalirat nasilje. Nema druge opcije.

Max
7 mjeseci prije

Narodu,dosadili,pužožderi.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Puč u Gabonu.

“Nguema je aludirao na “postojanje korupcije” među članovima bivše vlasti i predsjednika Bonga, čija obitelj ovom malenom naftom bogatom srednjoafričkom državom vlada već više od 55 godina.
Puč u Gabonu osmi je državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. Prevrati u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu i Nigeru potkopali su demokratske procese u proteklih nekoliko godina. (😄😄)

Vojska je u srpnju preuzela vlast u Nigeru, čime je destabilizirala regiju Sahel i u situaciju uvukla svjetske sile, čiji su strateški interesi ugroženi.”

He, he. Kako čiji.

Zbljuvvvv
7 mjeseci prije

osloboditi ce se kolonizatora tek kad budu imali svoju vojsku i svoju valutu i prestanu placati francuzima kolonizatorski danak.

Amater
7 mjeseci prije

Promjena svjetskog poretka u toku …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI