Američka riznica uklonila je tri Iranca sa sankcijskog popisa

Americka riznica
2 komentara

Sjedinjene Države obnovile su snažne bankarske i energetske sankcije protiv Teherana, nakon jednostranog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. Bidenova administracija javno je izrazila namjeru da se vrati sporazumu, ali pregovori o tom pitanju još uvijek nisu postigli proboj.

Američko Ministarstvo financija uklonilo je u petak trojicu iranskih državljana sa svoje crne liste sankcija, ističući kako njihovo uklanjanje nije pokazatelj bilo kakve promjene u ukupnoj američkoj sankcijskoj politici prema Islamskoj Republici.

Glasnogovornik Ministarstva financija također je naglasio da uklanjanja nemaju nikakve veze s tekućim pregovorima u Beču između SAD-a i preostalih potpisnika Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije nuklearnog sporazuma.

Među sankcioniranim osobama nalaze se Behzad Daniel Ferdows, Mehrzad Manuel Ferdows i Mohammed Reza Dezfulian, a sve tri osobe stavljene su na popis “oznaka neširenja” zbog sumnji na “aktivnosti konvencionalnog naoružanja” od rujna 2020. Sva trojica bila su pod sekundarnim sankcijama, što je vrsta ograničenja koju američka vlada tradicionalno prijeti da će primijeniti protiv vlada, poduzeća i drugih subjekata koji posluju s predviđenim ciljem sankcija, u ovom slučaju Irana.

Iransko-američki pregovori o mogućem povratku Washingtona u JCPOA nastavljaju se, s ranim nadama za brzim probojem u prvim danima nakon što je inauguracija predsjednika Joea Bidena ustupila mjesto nesuglasicama oko toga koja strana treba prvo dati ustupke. Washington zahtijeva od Teherana da dramatično smanji svoje aktivnosti obogaćivanja urana i zalihe, u skladu s uvjetima nuklearnog sporazuma. Iran u međuvremenu kaže da američka strana mora smanjiti svoj pritisak i ilegalne sankcije protiv bliskoistočne zemlje kao demonstraciju dobre vjere.

Prošli su tjedan iranski pregovarači objavili da su se sudionici bečkih pregovora načelno složili s potrebom ukidanja preko 1.000 američkih sankcija uvedenih protiv Teherana tijekom Trumpove administracije.

Pregovore je zakomplicirao položaj američkih izraelskih saveznika, koji su zaprijetili izvođenjem vojnih udara na Iran i njegov navodni nuklearni program ako se ponovno aktivira JCPOA. U ponedjeljak je Biden uvjeravao izraelskog predsjednika ReuvenaRivlina da Sjedinjene Države neće dopustiti Iranu da “dobije nuklearno oružje”.

Iran je u više navrata negirao bilo kakvu namjeru bavljenja nuklearnim oružjem i pitao je međunarodnu zajednicu zašto su njegove mirne nuklearne aktivnosti stavljene pod toliko pozornosti, dok je navodni izraelski program nuklearnog naoružanja ostao bez rasprave.

Američka riznicaAmeričke sankcijeiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Prrijetvoran potez

Jomla
2 godine prije

… Daniel… hmmmm…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI