Američka zabrana prodaje tehnologije i opreme kompaniji Huawei povukla se za 90 dana

Huawei android
2 komentara

Kineskom tehnološkom divu Huawei biće odobren 90-dnevni produžetak licence koji će mu omogućiti da nastavi da kupuje tehnologiju i opremu od američkih firmi, izjavio je u ponedeljak američki ministar trgovine Wilbur Ross.

“Privremena licenca” koja bi trebalo da istekne u ponedeljak biće produžena za Huawei na još 90 dana, rekao je zvaničnik u intervjuu kompaniji Fox Business Network. Tako novi rok omogućava Huawei-u da sarađuje sa američkim telekomunikacijskim kompanijama do 19. novembra.

„Neke od manjih kompanija su zavisne od poslovanja sa kompanijom Huawei. Zato im dajemo malo više vremena da se prilagode“, rekao je Ross.

Sekretar za trgovinu je dodao da će više od 40 podružnica Huawei-a biti stavljeno na „crnu listu“, što američkim firmama zabranjuje da posluju sa navedenim kompanijama. Huawei je dodat na listu još u maju, ali je američkim kompanijama privremeno dozvoljeno da prodaju neke proizvode kineskom tehnološkom gigantu, dok je zabrana načelno ostala na snazi.

“Sada imamo više od 100 podružnica na crnoj listi”, rekao je Ross. Napomenuo je da je ovaj potez usmjeren na to da kineskoj kompaniji “oteža” zaobilaženje sankcija. ”

Vijest dolazi ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da ne želi da SAD nastave poslovati s kineskom tehnološkim kompanijom, navodeći je kao “prijetnju nacionalnoj bezbjednosti”.

Prošle nedelje je na snagu stupilo posebno američko ograničenje usmereno na kinesku firmu. Ova mera zabranjuje američkim državnim agencijama, Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i da posebno kupuju proizvode ili usluge od kineske kompanije Huawei, osim ako im nije posebno odobreno. Pored Huawei-a, zabrana je ciljala i za druge kineske tehnološke kompanije, uključujući ZTE, Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company and Dahua Technology Company.

Najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže, Huawei, odavno se bori sa američkim sankcijama. Nedavno je lansirao sopstveni operativni sistem HarmoniOS koji se može koristiti na pametnim telefonima u slučaju da Huawei izgubi pristup Google-ovom operativnom sistemu Android. Kompanija se takođe obavezala da će predstaviti sopstvenu uslugu mapiranja koja može postati konkurent Google Maps-u.

HuaweiTelekomunikacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Dok ne ide, ne ide…. (2. dio). Ima li kokica za kupiti? 🙂

Zadranin
4 godine prije

Huawei je prošle godine potrošio 70 milijardi $ na kupovinu stranih komponenti.. a od toga je 11 milijardi otišlo amerokenjskim firmama.

Bit će su amerokenjske firme vidile da “zamjene” za takvog kupca nema na Zemlji.. pa su malo lobirale svoje idiotske vlasti i predsjednika. 😂

Budaletne..

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI