Američke snage su izložene “indirektnom” raketnom napadu u blizini okupiranog plinskog polja u Siriji

Americka vojska
6 komentara

Najmanje jedna eksplozija potresla je plinsko polje Conoco u provinciji Deir ez-Zor, koju su okupirale snage SDF uz podršku Washingtona, a početni izvještaji sugerišu da nema žrtava među američkim trupama stacioniranim u tom području.

Lokalni izvori, na koje se poziva sirijska državna novinska agencija SANA, primijetili su „neobične pokrete okupacionih snaga“ nakon eksplozije, ali detalji su bili oskudni jer područje kontroliraju takozvane Sirijske demokratske snage(SDF). Američki zvaničnik odbrane potvrdio je napad, ali je rekao da je napad bio “posredan” i da očigledno nije rezultirao žrtvama ili štetom.

Ovo je posljednji u nizu napada na američke snage u Siriji. 28. juna američku bazu u blizini naftnog polja Omar u Deir Ez-Zoru pogodila je minobacačka vatra, a tokom prošle nedjelje bilo je nekoliko izvještaja o pokušajima napada dronovima koje je navodno osujetio SDF. Američke snage takođe uzrokuju napade preko granice u Iraku, a preko desetak raketa je samo ove nedjelje pogodilo iračku vazduhoplovnu bazu koja je domaćin američkim snagama, ranivši najmanje dva američka vojnika.

Procjenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi 900 ili više američkih vojnika – kako u južnoj enklavi At Tanf, tako i na sjeveroistoku, gdje „obezbjeđuju“ naftne bušotine i pomažu SDF kojim dominiraju Kurdi da upravlja faktički nezavisnom vladom. Njihovo prisustvo krši međunarodno pravo i vlada u Damasku se tome protivi, ali Washington insistira da su oni tamo da se bore protiv terorističke grupe Islamska država (IS, ranije ISIS) kao dio međunarodne koalicije.

SAD ostaju posvećene zadržavanju ovog „ograničenog vojnog prisustva“ na sjeveroistoku Sirije – „s jedinom svrhom“ da poraze IS i „stabiliziraju“ oslobođena područja, izjavio je prošlog mjeseca vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za bliskoistočne poslove Joey Hood.

Američke snageRaketni napadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crna vrana
2 godine prije

Nije mi jasno, zašto Ameri ustraju u okupaciji dijela sirijskog teritorija i trpe ponižavajuće napade, na koje jednostavno ne mogu efikasno uzvratiti!

Radar
2 godine prije

Indirektne suze mi naviru na oći, jadni oni.

Mentalist
2 godine prije

Zašto ameri jednostavno ne izbuše bušotinu sa svojeg teritorija direktno u podzemne bazene nafte od saudijske arabije, sirije itd, po noći naravno i sve im” posrču” kroz koju godinu. Siguran sam da se može izraditi posebna slamčica koja bi izdržala magmu

Max
2 godine prije

To je asimetrični rrat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI