Američke tajne laboratorije za biološko oružje

Tajna laboratorija
15 komentara

Analitičari kažu da bi SAD, prije zahtijevanja prava pristupa u Wuhanu, trebale podignuti veo u vezi svojih tajnih laboratorija za biološka oružja.

Optužbe SAD-a protiv Pekinga zbog takozvanog “zataškavanja” pretpostavljenog podrijetla COVID-a u Wuhanu, postavile su pitanja u vezi američke mreže tajnih bio-laboratorija, smještenih blizu granica Rusije i Kine, kao i desetljećima dug otpor Washingtona na stvaranje međunarodnog mehanizma transparentnosti za istraživanje biološkog oružja.

Institut za virologiju Wuhana (WIV) prvo je primio klinički uzorak nepoznatog virusa, koji je kasnije postao poznat kao SARS-CoV-2, što se dogodilo 30. prosinca 2019., rekla je Wang Yanyi, imunolog i direktoricq instituta, 23. svibnja, negirajući tvrdnje Trumpove administracije da je novi koronavirus pobjegao iz bio-laboratorija iz Wuhana,  naglasivši da je to “čista izmišljotina”.

SAD se desetljećima opire mehanizmima transparentnosti u vezi bioloških istraživanja

Trumpova administracija više je puta zatražila od Pekinga da američkim i drugim stranim inspektorima odobri pristup laboratorijima za virologiju, koji se nalaze u Wuhanu. Međutim, Kina negira tvrdnje Washingtona o podrijetlu virusa i izražava sumnju da će takozvana “neovisna” istraga za koju se SAD zalažu biti nepristrana i objektivna. Verbalni napadi Washingtona protiv Kine i navodna netransparentnost kineskih bioloških istraživanja, usmjerili su svjetlo na američki program biološkog oružja.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov 13. svibnja pokrenuo je pitanje u vezi američkih bioloških laboratorija koji su osnovani u inozemstvu, ponajviše u zemljama Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i bivšim sovjetskim republikama.

“Na rubovima Ruske Federacije i blizu kineskih granica postoji prilično gusta mreža ovih laboratorija”, rekao je Lavrov novinarima, otkrivajući da je Moskva potpisala memorandum o biološkoj sigurnosti s Tadžikistanom te kako vodi slične razgovore s Uzbekistanom, Kazahstanom, Armenijom i ostalim susjedima, koji se nalaze na takozvanom ”post-sovjetskom” prostoru.

Od 2001. godine, Rusija, Kina i mnoge druge zemlje zalagale su se za stvaranje mehanizma za provjeru u okviru Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja, kao i za njihovo uništavanje radi osiguranja biološke sigurnosti i transparentnosti, s obzirom na biološka istraživanja širom svijeta. Ipak, SAD ostaje ” takoreći jedina zemlja” koja se kategorički protivi ovom prijedlogu i to već 20 godina, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova.

“To je još jedan pokazatelj američke izuzetnosti”, kaže Petri Krohn, finski politički analitičar i stručnjak za kibernetičku sigurnost. “Može se sigurno pretpostaviti da američki program biološke obrane razvija patogene uzročnike”. To je dopušteno Konvencijom o biološkom oružju sve dok je u obrambene, a ne napadačke svrhe. Slična (GOF) istraživanja ili ”istraživanja funkcija” vrlo su otvoreno i transparentno činili civilni znanstvenici”.

Analitičar tvrdi da “ni u jednoj drugoj zemlji ne postoji program istraživanja biološkog oružja sličan programu kakav postoji u SAD-u”.

Sredinom travnja, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, nije isključila da Amerikanci koriste takve bio-laboratorije u trećim zemljama “kako bi razvili i modificirali razne patogene uzročnike, uključujući i one za vojne svrhe”. Ranije je o tom pitanju govorio tajnik Vijeća sigurnosti Rusije, Nikolaj Patrushev u svom izboru za Rossijsku Gazetu u studenom 2019. godine; ruski šef sigurnosti ukazao je na zabrinutosti zbog Pentagonove mreže prekooceanskih bioloških laboratorija “koji provode istraživanja zaraznih bolesti i vrše ispitivanja gdje se biološko oružje može napraviti”.

Domaća i inozemna bio-istraživanja SAD-a dovode do novih pitanja

Kinezi su zabrinuti zbog američkih domaćih i prekomorskih bio-pokusa, koji ostaju ništa manje zaklonjeni tajnošću i netransparentnosti za međunarodnu zajednicu od onih koje provode njihovi ruski kolege.

Početkom svibnja, internetska stranica ”Narodne oslobodilačke vojske” na engleskom jeziku objavila je “Deset pitanja na koje SAD moraju ponuditi jasne odgovore svijetu”. Jedno od ovih pitanja odnosi se na američki eksperiment modifikacije virusa ptičje gripe, koji je u veljači 2019. godine opisao Science Magazine, akademski časopis Američkog udruženja za napredak znanosti (AAAS).

Časopis je izvijestio da je 2018. godine američka vlada preispitala “tiho odobrenje” eksperimenata s ptičjim virusom, gripom H5N1 koji su se prije “smatrali toliko opasnim da su federalni dužnosnici nametnuli neobičan moratorij na takva istraživanja”, jer bi ona potencijalno mogla omogućiti prijenos patogena na ljude”.

Još jedno pitanje na popisu PLA odnosi se na biološka istraživanja provedena na Američkom medicinskom istraživačkom institutu zaraznih bolesti (USAMRIID), smještenom u Fort Detrick, u Marylandu, prije i nakon travnja 2020. Prema New York Timesu u kolovozu 2019. izvješće, “pitanja sigurnosti važnog laboratorija za istraživanje virusa navela su na to da vlada zatvori istraživanje koje uključuje opasne mikrobe poput virusa ebole”. 1. travnja 2020. centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) obnovili su punu operativnu sposobnost USAMRIID-a, dok su detalji gašenja ostali su nejasni. “Što se istina krije iza?” stoji kao upit na stranici PLA.

Slično, kineska internetska stranica postavlja pitanja u vezi cilja i svrhe američkih bio-istraživanja koja se obavljaju preko oceana: „U vezi čega to SAD šuti“?

“Mislim da je legitimno postavljati ta pitanja”, kaže Rob Kajiwara, havajski aktivist za ljudska prava. “Ne kažem da mislim da je COVID-19 oružje, ali dobro smo svjesni da SAD ima dugu povijest biološkog i kemijskog ratovanja”.

Na konferenciji za novinare održanoj 8. svibnja, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying istaknuo je da iako Kina ima samo dva laboratorija P4 (razina biološke sigurnosti 4) koji se bave opasnim virusima, SAD ima 13 takvih bio-laboratorija koji su “ili u radu ili se šire ili su u planiranju”. Napomenuo je da pored toga, SAD ima 1.495 objekata za srednju zaštitu (P3), “ne uključujući mnoge druge laboratorije koji su izgrađeni na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Ukrajine i Kazahstana, ali i na mnogim drugim mjestima širom svijeta”.

Hoće li SAD biti u mogućnosti suzbiti širenje opasnog virusa, u slučaju da ne uspije obuzdati Covid-19?

Prema Petru Krohnu, USAMRIID “vjerojatno ima najveću zbirku virusa koji se javljaju u prirodi, kao i njihovih genoma”. Pretpostavio je da je “jedna od glavnih funkcija satelitskih laboratorija u bivšem Sovjetskom Savezu i širom svijeta prikupljanje ovih virusa”.

Što se tiče američkih pokusa ptičje gripe, finski analitičar ističe da se smatra kako su studije o ”dobivanju funkcija” (GOF) vrlo kontroverzne. “SAD su uvele četverogodišnji moratorij na financiranje rada GOF-a, ali nova istraživanja, poput studije gripe H5N1, sada su nastavljena. Nemoguće je znati jesu li slične studije provedene u programu biološke obrane”, kaže on.

Ono što još više zabrinjava je to da, s obzirom na neuspjeh SAD-a da zadrži COVID-19 “zbog raznolike kulture, individualističke ideologije i ogromne ekonomske nejednakosti”, postavlja se pitanje hoće li SAD moći učinkovito riješiti potencijalno širenje virusa, ako bi on ”pobjegao” iz domaćih ili inozemnih laboratorija, napominje analitičar.

Kineski dnevni list Global Times sugerirao je da bi izgradnjom bio-laboratorija u inozemstvu SAD nastojale izbjeći potencijalnu nesreću propuštanja, kao i pravne probleme i pritiske od strane američkih medija i antiratnih skupina. Citirajući kineske vojne stručnjake, mediji su iznijeli pretpostavku da bi Peking i Moskva mogli pokrenuti istragu američkih bio-laboratorija širom svijeta pri UN-u, ne bi li pritisnuli da SAD daju, sada već dobro zakašnjele odgovore na pitanja u vezi njihovih tajnih istraživanja.

Biološki ratG8-SCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dr. mafija
3 godine prije

amazon.com/Mad-Medical-Mafia-Exposing-Scientific-ebook/dp/B083C3B3TT

Kkk
3 godine prije

A sta ako iscuri iz laboratorija virus , recimo, s okusom viagre.To bi bila komedija.Pa bacish virus na front.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Vama koji čitate …… Live and let live !! Peace out!!!

cro crv
3 godine prije

DA IZGLEDA DA JE VIRUS UBACEN U VUHan PA IZGLEDA DA JESTE .NARAVNO UZ PRETPOSTAVKU DA SE VIRUS NEKAKO NIKAKO NIJE MOGAO SAMO ZADRZATI U KINI . EJ KO DA JE TO TEGLA PA CES TI ZAKLOPITI TO POKLOPCEM I GOTOVO.AMERIKANCI SU SMESNI U TOM SVOM NEKOM NEDODIRLJIVOM STAVU DA SAMO ONI MOGU IMATI SVE A DRUGI NISTA. KUKavni li su zakukala im majka ko sto i kuka. Svagdje JE AMERIKA ILI USA POSADILA SVOJE CVJECE ZLA.NIKAKO DOBRA .PRIJATELJI SE MORAJU CUVATI OD USA A NEPRIJATELJI IONAKO ZNAJU DA NJIMA POMOCI VISE NEMA PA JE I NE TRAZE OD USA .

Draguljće
3 godine prije

Svakom normalnom s 2 gr mozga je jasno da su ovaj tzv. virus (u biti bakteriju) kreirali amer0-cionisti iz čistog razloga šta su prvi izbacili cjepivo a sve tobože financira veliki filantrop bill gates opet amerikanac.
Istina će izači na vidjelo, uskoro.

widfviqwfrviqrwfbqrwfqrw
3 godine prije

A ima li tko pristup njihovim labosima biooružja oko Rusije? Nosferatu ima prst na nuks otponcu a dozvoljava da zgotove biooružje samo protiv rusa?

Lucija
3 godine prije

“…Kina ima samo dva laboratorija P4 (razina biološke sigurnosti 4) koji se bave opasnim virusima, SAD ima 13 takvih bio-laboratorija koji su “ili u radu ili se šire ili su u planiranju”. Napomenuo je da pored toga, SAD ima 1.495 objekata za srednju zaštitu (P3),…”

Prema nekima, Usa ima 400 laboratorija s virusima…sa zabilježenih preko 1000 bjegova kojekakvih mikroorganizama (!) u par godina…članak na fakti.org

Dakle, ne radi se samo o 27 lab ova kakav je onaj u Gruziji o kome je često bilo riječi…
A ima i dugu povjest ispitivanja boleština i lijekova na vlastitom stanovništvu…poduža lista, ne samo oni poznati slučajevi kad su sifilisom zarazili crno stanovništvo ili isprobavali halucinogena sredstva na vojnicima…

Ovo je dakle, osnova za razmšljanje, a ne samo Fort Detric ili lab u Wuhanu sa 4stupnja zaštite.

alex
3 godine prije

Ako je točno da Ameri imaju toliki broj biokemijskih laboratorija, onda je, slijedeći zakonitost velikih brojeva, corona virus pobjegao njima. Tim više što laboratoriji smješteni u zemljama sumnjivih sigurnisnih potencijala, uz to i islamske provenijencije, predstavljaju sigurnosni rizik na n-tu. Temperature okoliša u zemljama Centralne Azije variraju od – 45 do + 55 unutar jedne godine i tko bi mogao povjerovat da su Ameri ulupali ogroman novac u klimatizaciju baš svakog laba. A poznato je da se komore i prostorije u kojima se nalaze kulture moraju držati na točno određenoj temperaturi.

Max
3 godine prije

Naravno DA SAD imaju takve potencijale vjerojatno su ih i upotrijebili . A laboratoriji u Wuhanu je javno poznt i nije tajan ni vojni što ne znači da se ne može upotrijebiti u iste svrhe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI