Američke žrtve i navodno povlačenje iz Sirije

sad sirija
26 komentara

Američko vojno zapovjedništvo je potvrdilo smrt vojnika koalicije koja navodno sudjeluje u borbi protiv Islamske države u sjevernoj Siriji.

Incident se dogodio u području koje drže pod kontrolom kurdske YPG snage. U službenom priopćenju nije navedeno radi li se o američkim vojnicima ili neke druge zemlje koja je dio američke koalicije, navodi agencija Associated Press.

Prethodno je neslužbeno navedeno kako su u eksploziji u sjevernoj Siriji dva vojnika koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ubijena, a petorica su ranjena.

Incident se dogodio u blizini grada Manbija u sjeveroistočnom dijelu sirijske provincije Aleppo koji je pod kontrolom kurdskih YPG snaga i gdje se nalazi ograničeni kontingent američkih vojnika.

Zapovjednik Vojnog vijeća Manbija, Mohamed Abu Adel, rekao je da je eksplozivna naprava postavljena na cesti nekoliko stotina metara od sjedišta YPG snaga. Eksplozija se dogodila u noći u petak, 30. ožujka.

amerika zrtve u siriji
FOTO – Potvrda američkog zapovjedništva o žrtvama u sjevernoj Siriji

Uz nedavni ustanak arapskog plemena u Raqqi, koje se nakon pritvaranja njihovog plemenskog vođe sukobilo s kurdskim  milicijama u tom području i stalnih prijetnji Turske da će pokrenuti vojnu kampanju protiv Kurda u području Manbija, ovo je područje postalo izrazito nestabilno. Sigurnost oko ograničenog kontingenta američkih vojnika u tom području je vrlo upitna.

Možda je to razlog zbog kojeg je Donald Trump jučer izjavio “kako će se američke trupe vrlo brzo povući iz Sirije”. Trump je ovu izjavu dao samo nekoliko sati nakon što je Pentagon naglasio potrebu da američki vojnici u neposrednoj budućnosti ostanu u zemlji.

“Poslali smo i pakao ISIL i iz Sirije ćemo izići što je prije moguće. Neka se drugi sada brinu o tome”, rekao je Trump na skupu u saveznoj državi Ohio.

“Zauzet ćemo 100% kalifata, kako ga zovu,  i to brzo. No, vrlo brzo ćemo otići. Vratit ćemo se u našu zemlju, tamo gdje pripadamo i gdje želimo biti”, dodao je Trump.

Američki vojni dužnosnik koji je upoznat s kampanjom protiv ISIL-a je za CNN rekao kako nije jasno što je predsjednik mislio reći ovim komentarom. Trenutna procjena Pentagona je da sada nije vrijeme za povlačenje, navodeći brojne izazove u Siriji.

Dužnosnik je ukazao na nekoliko izazova, uključujući otkrivanje oko 400 stranih boraca “Islamske države” protiv kojih se bore takozvane “Sirijske demokratske snage” koje podupire Washington.

“To je samo jedan od primjera prepreka američkom povlačenju iz Sirije”, rekao je dužnosnik Pentagona.

Također je istaknuo da SAD još uvijek trebaju donijeti konačnu odluku o politici glede budućnosti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i ruske vojne prisutnosti u zemlji, te dodatne čimbenike koji utječu na to.

Viši dužnosnici u vrhu vlasti raspravljaju neko vrijeme o povlačenju iz Sirije i koji bi uvjeti trebali biti ispunjeni za  američko povlačenje, rekao je dužnosnik, dodajući kako Trump u svakom trenutku može odlučiti da se povuče, ali vojni zapovjednici u ovom trenutku ne preporučuju takvu akciju.

Drugi dužnosnik Pentagona je za CNN  ranije priopćio da su visoki dužnosnici imali sastanke na kojima su razgovarali o američkoj ulozi u Siriji i izazovima s kojima se SAD suočava zbog vojne prisutnosti u toj zemlji.

Trumpova izjava o povlačenju iz Sirije dolazi samo nekoliko sati nakon što je Pentagona priopćio “kako se važan posao nastavlja, kako bi se jamčio trajni poraz nasilnih ekstremista u Siriji”.

Unatoč tome što se Trump usredotočio na smanjenje kontrole teritorija kojeg kontrolira ISIL, za Pentagon je američka vojska bila usredotočena na više od pukog teritorija uništenog “kalifata”.

“Naša predanost pobjedi mora nadmašiti takozvani fizički kalifat i izobličene ideje koje su se vidjele u okrutnosti ISIL-a. Ne smijemo dopustiti ISIL-u i tim teroristima da se oporave na bojištu”, rekla je predstavnica Pentagona Dana White, ističući kako ova skupina i dalje predstavlja prijetnju.

I dok je Trump govorio kako će SAD uskoro ostvariti potpunu pobjedu nad ISIL-om, američki obrambeni dužnosnici su nedavno javno priznali kako je napredak protiv ISIL-a uglavnom zaustavljen zbog nedavne turske invazije na Afrin, operacije u Siriji koja je kurdske borce koje podržavaju SAD odvukla u to područje i zaboravili su na ISIL.

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
FOTO: Erdogan – Assad

“Turske akcije u sjevernoj Siriji, dopustite mi da budem konkretan ovdje,  omele su Sirijske demokratske snage od borbe protiv ostataka ISIL-a”, izjavio je novinarima u utorak američki ministar obrane James Mattis.

“Nismo više u ofenzivi na terenu protiv terorista, jer je turska kampanja odvukla pozornost SDF snaga”, dodao je Mattis.

Na pitanje o izjavi Trumpa, glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je rekla kako je nije čula, ali da nema saznanja o bilo kakvom planu za povlačenje američkih snaga iz Sirije.

“Općenito, ova administracija smatra da će nam i druge zemlje pomoći u tome”, rekla je Nauert.

“Očigledna želja Trumpa za povlačenjem iz Sirije što je prije moguće vjerojatno će izazvati zabrinutost među američkim saveznicima u regiji, posebice među Sirijskim demokratskim snagama i mogla bi potaknuti snage sirijskog režima, Iran i Tursku da napadnu američke saveznike u Siriji”, piše Laura Koran za CNN.

“Trumpova izjava kako bi SAD “trebale drugima prepustiti da se brinu o tome” također izgleda kao da dovodi u pitanje nastojanja Sjedinjenih Američkih Država da se postigne primirje, osudi režim za bombardiranja civilnih područja ili da se pomogne različitim stranama u sirijskom ratu u pomirenju”, zaključila je Laura Koran, uz uobičajenu iskrivljenu sliku američkih medija kada izvještavaju o Siriji.

CNN se nije dotaknuo drugog dijela izjave u kojoj Trump pojašnjava ključni razlog povlačenja, a to je novac.

U svom govoru pred industrijskim radnicima u Ohiu je američki predsjednik izrazio ogorčenje zbog činjenice da je Washington, prema njegovim riječima, potrošio 7 000 milijardi dolara na ratove na Bliskom istoku.

Donald Trump - raširene ruke
FOTO: Donald Trump

Prema Trumpu, američke snage su blizu potpunog uništenja ISIL-a na cjelokupnom teritoriju kojeg je nekoć držala ova teroristička skupina. Danas, kada se uglavnom znaju svi detalji o ratu protiv terorizma u Iraku i Siriji, bespredmetno je govoriti o doprinosu američke koalicije u uništenju takozvane “Islamske države” i koliko su posla, uz stalna ometanja američkih snaga, odradili sirijska i iračka vojska, Rusija, Iran i Hezbollah. U usporedbi s potonjima, američki doprinos u borbi protiv terorizma je doslovno zanemariv. Međutim, ako treba veličati ulogu američkih snaga s ciljem stvaranja privida da su SAD porazile ISIL i da se kao pobjednici vraćaju kući, takvu priči svakako treba poduprijeti. Povlačenje američkih snaga s Bliskog istoka bi bio najveći doprinos miru u toj regiji i  “mala laž” koja bi pomogla Trumpu u ovoj nakani se može i oprostiti. Ipak, američki predsjednik je ovu izjavu najvjerojatnije dao u cilju promidžbe pred industrijskim radnicima i po povratku u Bijelu kuću će je sam zaboraviti ili će mu biti naređeno da odustane od takvih ideja.

 

Mohamed Abu AdelNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KADRO2
6 godine prije

Prema Trumpu su američke snage blizu potpunog uništenja ISIL-a, svijet pa već dugo zna, da su u ISIL -u ustvari preobučeni američki, engleski, izraelski, francuski…oficiri i vojnici.

Adriana
6 godine prije

Kako ostati u Siriji, a otkažu ti gostoprimstvo u Iraku ? Preko Turske? A Jordan zna biti vrlo pragmatična zemlja.

Mölltaler
6 godine prije

Navodno je poginuo jedan američki i jedan britanski vojnik.

Laki Topalović
6 godine prije

Osobno mislim da će ubrzo promijeniti ploču. Čim se vrati u Washington, dobit će po ušima.

tuf
6 godine prije

Ma kakvo povlačenje, Trump laže čim zine i ako ga pratite duže vremena i pročitate njegove knjige vidjeti ćete da je ta njegova osobina u kroničnoj fazi. Govori jedno, radi drugo. Misli da time zavarava protivnika, ali nisu Rusi vesla sisali da bi ga uzeli za ozbiljno.

Alen
6 godine prije

Bolja i mudrja odluka im je da se povuku uz pricu da su porazili isil i da kao “pobjednici ” se vrate kuci…
Druga opcija je ostanak u okruzenju izmedju drzava koje ne prihvataju njihovo prisustvo i krajnji ishod ce biti njihovo povlacenje uz imidz gubitnika…
Treca opcija je zapoceti veliki rat na BI..

HEKPCT
6 godine prije

Brljanje nedostojno jedne velesile.

davor
6 godine prije

Jedno 200 Nürnberga ne bi bilo dovoljno za američke laži.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Simboli Isila Mosul i Raka su *oslobodjeni*. Simbol *herojskog*otpora Isilu Kobane je * odbranjen*. Sada mogu pustiti buvu i otici kao pobjednici. ALI ne, i njihova mud… su procjepu. Stisak iz Telaviva postaje sve jaci.

Weteran
6 godine prije

Imperija Licemerja i Dvostrukih Standarda ne smatra da mora da drži do svoje reči?
Sve ostale smatraju manje vrednim, te s toga sebe ne obavezuju na poštovanje reči, čak ni u pisanom obliku!
“Ja reko, ja poreko” govorio je moj nekadašnji Generalni direktor! A i ovaj naš zet tako se ponaša.

Piretis
6 godine prije

Amerikanci su jako osjetljivi na smrt. Upravi im ovakvi napadi, a tako su ih i Iračani pomalo učili pameti, najviše bole. Nepredvidivi, učinkoviti i nemoguće ih je spriječiti. Neće Trump ni Pentagon vratiti vojnike doma nego pritisak javnosti.

MilanCZ
6 godine prije

Što nenapisu ameri istinu, samo u Guti što američkih,izraelskih,britanskih plaćenika poginulo preko 2000, dobili su tamburi a sada pišu gluparije.Popusili su Siriji, sada treba sve to opravdati

Baba Vanga
6 godine prije

Dodao bih nesto sto je procurilo u javnost,Plan je bio da Ameri napadnu Damask sa udarom od 1000 raketa u prvom naletu,Tada su tri covjeka iz Rusije otisla u Wasingtom i Pentagonu rekli nemozemo srusiti sve 1000 raketa ali ce mo gadjati mjesta lansiranja i mozda vam potopimo nosac aviona,a to je i Gerasimov rekao,i to je izgleda jedini razlog zasto nema napada otrovima na Gutu i raketnog napada i sada prica o povlacenju iz Sirije.

Tomica
6 godine prije

Već duže vremena iz SAD, za sva bitnija dešavanja i odluke, stižu kontradiktorne izjave sa raznih nivoa. Ne znam da li je to nekakva taktika zbunjivanja javnosti ili su se totalno pogubili pa se ne zna ko pije a ko plaća. Meni je izglednija prva verzija, ali sa negativnim učincima, jer ispadaju totalno neozbiljno i više nalik na drugu verziju.
Kako god, dobrovoljnog povlačenja neće biti ali vremenom biće prisiljeni ,osim ako ne pronađu način da preokrenu situaciju u Siriji.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Saudijski kralj Salman je izjavio da misli da američka vojska treba ostati u Siriji.To je znak da su spremni plaćati njihove usluge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI