Američki hvalospjevi junačkoj Gruziji i Crnoj Gori

Penece-Crna-Gora
49 komentara

Prije dolaska u Crnu Goru, gdje je doputovao na summit ”Američko-jadranske povelje”, američki potpredsjednik Mike Pence je boravio u Gruziji, gdje je izjavio kako se slaže s američkim predsjednikom Trumpom i zajedno pozivaju Rusiju da ”prekine ugrožavati stabilnost u regiji”.

Tijekom posjete Gruziji, Pence se sastao s gruzijskim predsjednikom Giorgijem Mergvelašvilijem i zajedno su nadgledali međunarodnu vojnu vježbu ”Noble Partner 2017” na vojnom poligonu u blizini Tbilisija.

Pence je izjavio kako SAD podržava proces jačanja obrambenih kapaciteta Gruzije, što Washington čini još od gruzijske nezavisnosti.

”I administracija predsjednika Trumpa će u njenom nastojanju jačanja obrane i demokracije biti čvrsto uz Gruziju. Uvjeren sam da će i proces atlantskih integracija biti uspješan i da će Gruzija jednog dana biti naš saveznik i u NATO-u”, poručio je Pence.

Mike Pence je kritizirao Rusiju zbog ”okupacije” gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije i pozvao Moskvu da ”okonča agresivnu politiku destabilizacije u regiji”.

Predsjednik Gruzije Margvelašvili se zahvalio Penceu i na američkoj podršci Gruziji u obrani njenog suvereniteta, cjelovitosti i integracijama u euroatlantske institucije.

”Ljudi su ovdje žrtve samo zato što su Gruzijci. Okupirano je 20 posto teritorija samo zato što Gruzija želi biti nezavisna. Potezi međunarodne zajednice nisu bili dovoljni da zaustave Rusije da se u Gruziji ponaša kao na svom posjedu”, kazao je Margvelašvili.

Putinov odgovor – Posjeta Abhaziji

Nakon ovih izjava je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će 8. kolovoza službeno posjetiti Abhaziju.

Prema pisanju medija, Putinov posjet je zakazan za 8. Kolovoza, na devetu obljetnicu ”petodnevnog rata”, kada su 2008. gruzijske snage na nagovor američkih savjetnika napale Južnu Osetiju i mirovne snage koje su tamo bile raspoređene.

Pretpostavlja se da će u Abhaziji Putin razgovarati s predsjednikom Raulem Hadžhimbom. Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Abhaziji je dogovorena diplomatskim kanalima, potvrdio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, iako se ruski lider službeno nalazi na ”ljetnom odmoru”

”Mjesto i vrijeme za takav posjet trenutno dogovaraju diplomatski kanali”, rekao je Peskov.

Putin je Abhaziju zadnji put posjetio  u kolovozu 2013. Godine, ali je u studenom prošle godine potpisao dekret o stvaranju zajedničkih vojnih postrojbi koje će činiti vojnici Rusije i Abhazije.

Abhaziju je ove godine posjetio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je u Suhumiju nazočio otvaranju novog kompleksa ruskog veleposlanstva u nepriznatoj republici.

U stvari, hitni dogovor diplomata da se ugovori susret između Putina i lidera Abhazije, odmah nakon izjava američkog potpredsjednika i gruzijskog predsjednika Margvelašvilija je jasna poruka Tbilisiju i Washingtonu da mogu činiti što hoće, ali da će se Abhazija i Južna Osetija teško vratiti u gruzijske granice.

Sam datum posjete je više nego znakovit, 8. kolovoza kada je tadašnji gruzijski predsjednik Saakašvili napao Južnu Osetiju i tamo raspoređene mirovne snage, dok je isto pripremao učiniti u Abhaziji. No, brza intervencija ruskih snaga je odbila napad gruzijske vojske i kasnije su Južna Osetija i Abhazija proglasile neovisnost.

Bivši ministar obrane Gruzije Irakli Okriašvili je izjavio kako je za rat i gubitak teritorija kriv Saakašvili, a da su on i bivši predsjednik planove za invaziju na Južnu Osetiju i Abhaziju pripremali još 2005. godine.

“Abhazija je bila naš strateški prioritet, ali smo 2005. godine napravili planove za zauzimanje obje regije. Saakašvilijeva operacija je imala za cilj imala samo zauzimanje Chinvalija, jer je mislio da će SAD diplomatskim kanalima blokirati rusku reakciju. Međutim, kada se pokazalo da američke reakcije nema, Saakašvili je poslao trupe na Roki tunel, ali su ga Rusi već prošli”, rekao je Irakli Okriašvili u jednom o intervjua, te dodao ”kako je Saakašvili mogao braniti nekoliko ključnih gradova, ali ih je napustio kako bi izbjegao kritiku i ostavio utisak žrtve”.

Mike Pence je sigurno razumio poruku Kremlja s posjetom Abhaziji na obljetnicu gruzijskog napada na ove dvije pokrajine.

Mike Pence u Crnoj Gori

Zanimljivo je da je po dolasku u Crnu Goru američki potpredsjednik dao gotovo identičnu izjavu kojom je hvalio vlasti u Tbilisiju.

”Crna Gora  ima vodeću ulogu u obrani stabilnosti i sigurnosti regije Zapadnog Balkana i njezina hrabrost u vrijeme ruskog pritiska nadahnjuje svijet. Americi je čast da slaviti naše odnose sa snažnim i slobodnim građanima Crne Gore. Uvjeravam vas da sam ovdje da dokažem kako Amerika nema male partnere, već samo snažne partnere. Vjerujem da je moja prisutnost ovdje samo prvi korak”, rekao je Pence po dolasku u Crnu Goru u društvu predsjednika Filipa Vujanovića.

Tijekom sljedeća dva dana će Mike Pence sudjelovati u radu takozvane ”Američko-jadranske povelje”, kojoj su domaćini Crna Gora i Makedonija, a na summitu će sudjelovati i lideri Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, te Slovenije, Srbije i Kosova.

Odgovor Moskve u slučaju Južne Osetije i Abhazije je simboličan, ali više nego jasan, dok po pitanju regije Kremlj vjerojatno ima druge planove.

Giorgi MargvelašviliNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Dali se itko sjeća trenutka kad je luđak skoro pojeo vlastitu kravatu?

VeBi
6 godine prije

I Crnogorci imaju svoje “crvene mundire” 🙂

dalmata
6 godine prije

Jadnici,cin ih zlotvor fali,tasko njima.Nemaju Yenki toliko karte(papira)da nastancaju dolari da pokrije njihovu bijedu.A nek se oni mislu koliko su bjedno dopustili da padu.Knjaz Nikola je osudija dva pedera tako da ih je do brade potopija u bacvu(bure) puno izmeta i fekalija,a onda je vojnik sabljom maha prema njihovim glavama.Da in ne bi okinija glavu pederasi s morali svaki put zaronit u govna,Kad su bili toliko malaksali.izvadili su ih vanka.Knjaz je objasnija ovu kaznu i reka.”Nek ovi izrodi znaju kako je bilo k—u u usranoj guici”.A kako je tek navedenim marionetama u Yenki supku?Oce li narod isprobat isto?

NSU
6 godine prije

Svakom pravom Crnogorcu se povraća, kad vidi šta mu se sa zemljom dešava!

Milan
6 godine prije

08.08.08.godine… Junacka gruzijska vojska se raspala za 5 dana, najgore prosle formacije koje je NATA obucavala. O Cg ne treba trositi reci. Trenutno sam u Krasicima, pozar i dalje gase, pomoci ce NATA,al sutra.
S Putinom do slobode, pozdrav svim istomisljenicima sa dimnog Jadrana.

Damar Cro
6 godine prije

i hitler je veoma hvalio one dječake pred svojim bunkerom 45-e… svi znamo kako su hitler, dječaci i reich završili…

Istrijan
6 godine prije

Tragicno – smijesno! (Tragikomedija)

Garibaldi
6 godine prije

Vrag u nuždi i muhe jede…..

igi
6 godine prije

Rusija treba sjesti pored rijeke i sačekati leš svog neprijatelja da vidi kako ga voda nosi…najžalosnije od svega navedenog jeste kada ova američka imperija crkne stara europa će potonuti u moru krvi međusobnih nacionalnih razmirica koje se nisu rješavale dok su se mogle već su države bježale u neke EU i NATO saveze kao nacionalne garant sigurnosti…

Weteran
6 godine prije

Poznato je šta Bog čini sa onima koji pljunu na mater !

TKO ZNA
6 godine prije

što bi njegoš rekao na ovo?

Vlastimir
6 godine prije

Kada te Amerika hvali odmah uzmi pištolj pa se sam ubi, da te oni ne bi ubili.

Vlastimir
6 godine prije

Kada je Pens posetio Crnu Goru hrabri đetić premijer Marković se toliko uzbudio da je pomešao naziv hotela Hilton sa hotelom Klinton.Izgleda da mu je još bombardovanje Crne Gore od strane Klintona ostalo u sećanju,pa je rešio da brže bolje uđe u NATO.

dobagan rogić
6 godine prije

Ko bi reka prije 40 godina da će se USA pretvoriti u vaki bezvezni odvratni drek?

Đorđe
6 godine prije

Juče sam gledao ovu smejuriju i sprdnju sa Crnogorcima…tako su jadno i bedno izgledali, samo štu u dupe nisu poljubili ovog okupatora

Đorđe
6 godine prije

Crna Gora kao afrička kolonija…1870-ih godina

ivan
6 godine prije

redikul krstari balkanom a lideri kriminalnih udruga se natjeću u servilnosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI