Američki Kongres reagira na napade u Jemenu

SAD - Biden
13 komentara

Bombaški napadi zapadnih zemalja uslijedili su nakon niza napada jemenskih militanata na trgovačka plovila

Zakonodavci u Washingtonu dali su mješovite reakcije na niz američkih i britanskih osvetničkih napada na mete Hutija u Jemenu, a neki su postavljali pitanje je li predsjednik Joe Biden imao puno ovlaštenje za taj potez.

Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Bliski istok priopćilo je da je u četvrtak navečer gađalo više od 60 ciljeva na 16 lokacija u Jemenu, uključujući “čvorove zapovijedanja i kontrole, skladišta streljiva, lansirne sustave, proizvodna postrojenja i radarske sustave protuzračne obrane”.

Predsjednik Joe Biden rekao je da su napadi – koji uključuju projektile Tomahawk i borbene zrakoplove – imali za cilj pokazati da SAD i njegovi saveznici “neće tolerirati” napade Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru i naglasio da je odluka donesena nakon pokušaja pregovora. Jemenska skupina tvrdi da je ciljala brodove povezane s Izraelom zbog sukoba u Gazi.

Dok je niz republikanaca bio kritičan prema operaciji – među njima libertarijanski nastrojeni zastupnik Thomas Massie – nekoliko članova Bidenove vlastite stranke također je oštro osudilo odluku.

Demokratska zastupnica iz Michigana Rashida Tlaib ustvrdila je da Biden nije imao ovlasti da odobri vojnu akciju, rekavši da “krši članak I. Ustava” i da su Amerikanci “umorni od beskrajnog rata”.

Drugi demokrati, uključujući Ro Khanna, Val Hoyle i Mark Pocan, iznijeli su sličan slučaj, a Khanna je napisao poduži post na X (bivši Twitter) tvrdeći da Biden “treba doći u Kongres prije pokretanja napada na Hutije u Jemenu i uključivanja nas u još jednom bliskoistočnom sukobu.” “To je članak I. Ustava. Zalagat ću se za to bez obzira je li demokrat ili republikanac u Bijeloj kući”, dodao je.

Republikanski senator Mike Lee kasnije je komentirao štrajkove, rekavši: “Potpuno se slažem s [Ro Khannom]. Ustav je bitan, bez obzira na stranačku pripadnost.”

Republikanci Matt Gaetz i Marjorie Taylor Greene također su kritizirali vojnu akciju. “Biden ne može sam odlučiti bombardirati Jemen”, rekao je Greene.

Zastupnica Demokratske stranke Sara Jacobs rekla je da Bidenova administracija ima “svečanu odgovornost zaštititi naše pripadnike od opasnosti, te slobodne i otvorene pomorske zakone”. Jacobs je rekao da je “vodstvo Kongresa bilo obaviješteno” prije napada i naglasio da “samo Kongres odobrava rat”.

Racije u četvrtak navečer slijede niz napada na komercijalne brodove u Crvenom moru od strane militanata Hutija, koji kontroliraju dijelove Jemena. Naoružana skupina obećala je napasti plovila povezana s Izraelom usred sukoba između Izraela i Gaze, koji je izbio nakon terorističkog napada Hamasa prošlog listopada.

BidenJemenKongresSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

U studenom ove godine bira se američki predsjednik, a ovime si je Biden zapečatio sudbinu da opet bude izabran – ovo je samo ‘točka na i’ njegove velike nepopularnosti u narodu.

Ili se krenulo na to da izbora neće biti kao ni u Ukrajini, jer će proglasiti ratno stanje.

Ako je ovo prvo, onda Dementnom nije pojašnjeno kakvo srce imaju Huti što su pokazali u ratu na svom tlu sa jednom od najvećih vojnih sila u svijetu – Saudijskom Arabijom.

Ranjena zvijer je najopasnija, a ova se sama ozljeđuje.

tihobl
3 mjeseci prije

Pentagon u bolnici, kongres niko nista nije pitao, a Bajden vec zabotavio da je izdao naredjenje za napad.
Rasulo kao u doba Andropova i Cernjenka.

3 mjeseci prije

Kakav efekat izazivaju Huti: prisilili su SA da kupi patriote i ko zna kakvu sve pomoć od Amerike, sada će biti izgovor za uključenje Amerike i Britanije u vojne operacije na BI… koje neće biti ograničene na udar na Hute…

Ne znam, mnogo mi liči na varijantu Hamas-Izrael.

Ante
3 mjeseci prije

Sada ću vam ja dati neki svoj zaključak na ovu vijest. Zapravo pozadinu ove vijesti.

Prvo je izašla vijest prije koji mjesec dana da Jemenci imaju dovoljno dronova da mogu iscrpiti municiju Američki ratnih broda u crvenom moru i tako mogu ugroziti brodove. Prije nekoliko dana izlazi vijest da su Jeneci napali Američke brodove sa 21 dronom. Tako su Jemenci otkrili da nemaju dovoljan broj dronova kako su obavještajne službe mislile. Sada dolazi vijest o masovnom napadu na Jemen. . Obavještajne službe su odradile svoj posao. Tko je pametan izvući će poantu što sam mislio sa ovim postom.

Max
3 mjeseci prije

Nelegalan zločinački pothvat ravan gusarskom plijačkaškom pohodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI