Američki Kongres uvodi sankcije svima koji pomažu Damasku 

Američki kongres
36 komentara

U srijedu je u Zastupničkom domu američkog Kongresa usvojen nacrt zakona o uvođenju sankcija za potporu Siriji. Dosadašnje sankcije su se ograničavale na sirijske dužnosnike i strateške kompanije zemlje, kako bi se Sirija iscrpila u ekonomskom smislu.

Krajem travnja su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije i protiv stotina sirijskih znanstvenika iz Sirije, a kao razlog je navedeno da su bili “uključeni u proizvodnju kemijskog oružja”. Ranije u siječnju je Washington nametnuo sankcije protiv sirijske vojske. Osim toga, krajem prosinca prošle godine su nametnute sankcije protiv nekih članova sirijske vlade, a 9. svibnja je predsjednik Trump produžio sankcije protiv Sirije za još godinu dana.

Međutim, novi zakon je usmjeren protiv sirijskih saveznika i propisano je da se u roku od 30 dana od dana potpisivanja od strane američkog predsjednika sankcije moraju nametnuti svima onima “koji pomažu sirijskim vlastima da dobiju oružje za masovno uništenje, raketne tehnologije i pružaju im drugu pomoć”.

“Ovaj zakon je osmišljen kako bi povećao troškove Assada i njegovih vanjskih pristaša i cilja na sektore gospodarstva koji Assadu omogućavaju da ubija nekažnjeno. Pod sankcijama će se naći strane tvrtke i banke koje pomažu Siriji i bit će prisiljene birati da posluju ili s Assadovim režimom  ili sa Sjedinjenim Američkim Državama. Također će se uvesti sankcije protiv svih onih koje šalju oružje ili borce u Siriju kako bi podržali Assada”, rekao je voditelj Odbora za vanjske poslove Ed Royce.

Nakon odobrenja Zastupničkog doma će dokument će biti poslan u Senat, a zatim ga potpisuje predsjednik, prenose američki mediji.

Nije teško pretpostaviti da će se zakon, ako se bude doslovno primjenjivao, odnositi na ruske tvrtke i dužnosnike, kao i rusku vojsku koja pruža izravnu vojnu i drugu pomoć Damasku. Naravno, na popisu će se naći i Iran i Hezbollah, kao i iračka šiitska krovna organizacija sa svojom armijom od desetine tisuća boraca, Hashd Al-Shaabi, irački Hezbollah i drugi Assadovi saveznici. Hoće li ovaj zakon obuhvatiti i kineske banke i dužnosnike koji za sada šalju humanitarnu pomoć Assadovoj vladi?

U stvari, ako su ranije američke sankcije bile usmjerene isključivo na sirijske dužnosnike, ekonomiju i vojsku, one se sada šire na cijeli svijet. Među sankcioniranim dužnosnicima i tvrtkama bi se mogla naći i Češka, jedina zemlja Europske unije koja ima veleposlanstvo u Damasku i koja već duže vrijeme šalje humanitarnu pomoć ne islamističkim frakcijama na sjeveru zemlje preko Turske, nego izravno Damasku i Crvenom polumjesecu Sirije.

Najnoviji zakon američkog Kongresa je vrlo opasan korak, koji se u trenutnoj fazi hibridnog sukoba može smatrati izravnom objavom rata svim sirijskim saveznicima.

Budući da su sankcije protiv Irana i Hezbollaha i nekih šiitskih iračkih frakcija ionako na snazi, lako je pretpostaviti da se implementacija novih sankcija jedino može odnositi na Rusiju i ruski vojno-industrijski kompleks, koji sirijsku vojsku opskrbljuje velikim količinama oružja i vojne opreme za borbu protiv terorizma.

Ako ćemo doslovno tumačiti ovaj zakon, Washington je objavio rat Rusiji, tek onda Iranu i Hezbollahu, koji ionako imaju malo veze s američkim bankama ili kompanijama.

Jasno je da je krajnji cilj američkog zakona oslabiti sirijsku vojsku i saveznike i pokušati dobiti rat protiv Damaska. S druge strane je malo vjerojatno da će se itko od potencijalnih kandidata za “sankcioniranje” obratiti Edu Royceu i Bijeloj kući, kojima će reći “kako odustaju od slanja vojne u humanitarne pomoći Assadu, jer žele i dalje biti u dobrim odnosima s Amerikom i poslovati s američkim bankama i kompanijama”.

Da bi razumjeli ovaj nevjerojatan potez Kongresa, pokušajmo zamisliti da Moskva i Iran, prije svih, izglasaju zakon kojim sankcioniraju sve agresore na Sirijsku Arapsku Republiku? Početkom ovog mjeseca je turski predsjednika Erdogan u Sočiju slinio u pregovorima s Putinom, samo kako bi se rusko tržište otvorilo za turske rajčice. Možemo misliti da Rusije i Iran uvedu zakon koji će sankcionirati agresore na Siriju. Popis bi bio predugačak, a šteta neprocjenjiva, posebice ako bi se uvele sankcije poput onih koje je Washington uveo protiv Kube, Irana ili Sjeverne Koreje.

 „Kad topovi govore, Muze šute – čak i ako su to topovi hladnog rata”

Zamislimo, opet hipotetski, da Rusija i Iran uvedu sankcije takozvanim “Prijateljima Sirije”, koji bi vrlo lako mogli slijediti američki primjer.

Što bi bilo da protjeraju sve kompanije, prvo američke, a onda svih zemalja koje se odluče usvojiti isti zakon? Da uvedu sankcije osobama, političarima, dužnosnicima i tvrtkama koje vojno, financijski i humanitarno pomažu terorističke skupine koje devastiraju Siriju?

Bilo bi zanimljivo čuti odgovor američkih kongresmena i njihovih europskih trabanata, ako se odluče usvojiti slične ili iste mjere.

Nema sumnje da će NATO pakt podržati ovu inicijativu  i jasno je da ova odluka nije pitanje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Europska unija za sada šuti, jer uporno želi unosne ugovore s Iranom, dok joj ni dodatno zaoštravanje sukoba s Rusijom ne ide u prilog. No, prije ili kasnije, pogotovo nakon Trumpovog potpisa, morat će se izjasniti.

Međutim, već u ovo obliku je zakon nedvosmislena potvrda da SAD Rusiju i Iran, Hezbollah i druge skupine koje u Siriji u ovom trenutku na najmanje tri fronta bore isključivo protiv “kalifata”, vidi kao neprijatelje.

No, kad topovi grme, muze šute, čak i ako su to topovi Hladnog rata.

Hoće li saveznici Damaska odgovoriti istom mjerom? Naravno da neće. To je nemoguće, jer ni u ruskoj Državnoj Dumi, kao ni u iranskom parlamentu ne sjede idioti kao u američkom Kongresu, ali će sigurno biti “asimetričnog odgovora”.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

To ima za cilj deskreditirati americku drzavnu elitu u svijetu dá Trump zajedno sa globalisti má totálno unistí tu elitu.Sankcije nikakav efekat nece imati,ta drzavna americká elita nije svjesna dá sebi sjece granu na kojoj sjedi..

jale
6 godine prije

Da, potpuno ste u pravu. Ovo je javna i institucionalna objava rata protiv svih koji podržavaju slobodnu i demokratsku Siriju kakvu želi sirijski narod.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo nije bezazleno, ok neka prođe Kongres, a hoće, neka potpiše Trump, a hoće da ne ispadne “rusofil”, onda će lista sankcija ruskih pojedinaca i kompanija, kao i vojska , biti prilično dugačka.

Mesa
6 godine prije

Mada ne direktno, ovo je jos jedan prilog u zasttitu kalifata.
Kome to ide u prilog na Zapadu?

Srba
6 godine prije

vidi se da im ne ide i onda ajd da uvedemo sankcije svima…elita gubi kompas …

H\'ghar
6 godine prije

Sankcije poskupljuju usluge i robe za iznos mita koji treba platiti da bi se ipak koristila usluga i došlo do robe. Mito ide onima koji su sankcije uveli… Ovo legalizirano e naplaćivanje mita i financijsko iscrpljivanje protivnika. Što se Zapada tiče: business as usual….

Dundić
6 godine prije

Elita ne gubi kompas, elita igra na pobjedu…oni zaista žele uništiti i Siriju a onda i one koji im pomažu…potpuno u skladu s onim što već godinama pišu neocon propagandisti.
Prvi korak Rusije i ostalih bi trebao biti – donošenje zakona kojim bi se sankcioniralo ovakvo zakulisno pomaganje teroristima i terorizmu, pa bar na papiru, neka ostane za budućnost, kad se bude mjerilo, tko je i što radio.

Grdi
6 godine prije

Moralni zalazak americke imperije koja si misli da je Bogom dana ……………

Natovac za novac
6 godine prije

Uvoditi sankcije na onog tko se bori protiv terorizma znaci da taj podrzava terorizam.

gostgost
6 godine prije

globalisti stite svoje najbolje postrojbe tzv kalifat i ujedno guraju trampa u sukob s rusijom ne dozvoljavajuci mu da postigne dogovor trump ocito ne uspjeva doci na vlast bez obzira sto je predsjednik sad a te se njegova vlastita pozicija moze usporediti spozicijom predsjednika vazalnih evropskih ili drugih drzava koje mogu biti zbacene sarenom revolucijom ili na drugi nacin strukture moci koje stoje iza dovodjenja trumpa za predsjednika nisu uc

inile dovoljnoda zaustave suludu politiku globalisticke elite guranja u svjetski rat koja se nastavlja nesmiljenom zestinom te ukoliko ne udare u glavu globalisticke elie svim raspolozivim sredstvima a imaju ih nece biti dobro za sve nas

Sinisa
6 godine prije

Taman covjek pomisli da se nesto mijenja oni jos vise pritisnu.

mario
6 godine prije

Sad kad rusi posalju ostro upozorenje ima da ameri trenutno odustanu od ovog zakona.jer ipak kako kaze autor ovo je kao objava rata a kako rusi nisu budale ko ameri oni znaju da je najbolje na objavu rata odgovoriti ostrim upozorenjem

tuni
6 godine prije

Ne briga nas Američki Kongres !!!

glen
6 godine prije

@ mario, hiberu smiri zivce.

Andrej
6 godine prije

Ovo je “vijest” za one koji redovno i napeto iščekuju rezultate predsjedničkih izbora u USA. Stvari su jasne, USA kongres je upravo urbi et orbi poručio, da onaj tko ne misli kao oni zaslužuje kaznu. Danas je to sirijsko pitanje, a sutra, ..to prepuštam vašoj mašti. To vam se, dragi vi, zove još i fašizam. Fašizam vam nisu samo marševi crnokošuljaša preko korza ili vješanja neposlušnih na uličnu rasvjetu. Fašizam, dragi moji, ne najavljuje otvoreno svoj dolazak, kao što to čine dragi i kulturni gosti. Fašizam nisu samo zlokobne insignije na kapama ili zastavama. Fašizam živi i u misaonom konceptu “ili si sa nama ili si protiv nas”. Fašizam ne može umrijeti, jer mu život udahnjuje masa neosviještenih, spremnih na komandu stušiti se poput bujice preko onih koji su označeni kao uzrok svega zla, a time i kao legitimne mete. U starom Rimu, netko bi već vrištao “Hannibal ante portas!”.

svenne
6 godine prije

” … jer ni u ruskoj Državnoj Dumi, kao ni u iranskom parlamentu ne sjede idioti kao u američkom Kongresu, … ”
Idioti ?

Spektator
6 godine prije

Borg ide dalje (“Svaki otpor je uzaludan!”) sa željom da financijski isiše svu supstancu te preuzme resurse svoje žrtve i stavi je u vazalni odnos. Zemlje koje su nezavisne i nisu nikome dužne najveći su neprijatelji, prvenstveno zato što svojim primjerom drugima pokazuju da se može sačuvati identitet i samostalnost. Nije im preostalo puno da završe “posao” : Sirija, Iran, Sjeverna Koreja, Rusija, Kina …

barahmasa
6 godine prije

I eto imperija opet napadne SAA, ovaj put na istoku, i Rusi opet nista, znači pomirili su se da za izuzetne međunarodni zakoni ne vrijede…

Jupiter
6 godine prije

Kada ne znaš šta ćeš , ti uvedi sankcije da maltretiraš narod.Političarima ne mogu ništa ,njima je sve ionako dostupno.
Čudno da Brazil, Indija,Kina i slični nikom ne uvode sankcije? Uvek to rade iste države u ime demokratije????????

Georgij Žukov
6 godine prije

Mi danas zivimo u periodu radikalne modernosti, postmodernizam je mogucnost koja ce se eventualno, pojaviti u buducnosti i predstavlja, manje ili vise idealizovano, projekciju svijeta „postoskudice“, koja se u biti ne razlikuje mnogo od stanja u kakvom je svijet bio posle Drugog svijetskog rata.

Odlike tog nastupajuceg postmodernizma su kvazi viseslojna “demokratska participacija, demilitarizacija, humanizacija tehnike i postoskudicni sistem” cije su dimenzije koordinirane globalnim poredakom, transcendencijom rata, sistemom planetarne brige i podrustvljenja ekonomskih organizacija. Kao takav, postoskudicni sistem jest posljedica procesa globalizacije cije su dimenzije sistem ukidanja nacionalnih drzava , globalni vojni poredak, medjunarodna podjela rada i kapitalisticka ekonomija koja
podrazumjeva pretvaranje radne snage u robu.

Znaci radi se o procesu degradacije ljudskog bica u robu,i to bi trabalo biti taj znacajni civilizacijski pomak od holokausta i gomile posmrtnih ostataka nakon masovnih zlocina u povijesti civilizacije ???

davor
6 godine prije

Američki kongres nije američki već duže vrijeme…

davor
6 godine prije

Američki Kongres su AIPAC i JINSA, sa Goldman Sachs metodama, ovo što na televiziji prikazuje se kao američki kongres nema veze s mozgom. Sjetite se riječi ko kongresmena Dennisa Kucinicha “jeli ovo američki kongres ili nadzorni odbor Goldman Sachsa?”

odlab p
6 godine prije

američkifašistički kongres uvodi sankcije sam sebi toliko glupi da ne vide tko će trgovat sa fašistima pa kao uvode sankcije da nije tragikomično bilo bi smišno

čitatelj portala
6 godine prije

Ovaj članak neću niti čitati. 😉

Kandinski
6 godine prije

Smeća ucjenjivačko, superiorističko, mafijaška

H\'ghar
6 godine prije

Sankcije poskupljuju usluge i robe za iznos mita koji treba platiti da bi se ipak koristila usluga i došlo do robe. Mito ide onima koji su sankcije uveli… Ovo legalizirano e naplaćivanje mita i financijsko iscrpljivanje protivnika. Što se Zapada tiče: business as usual….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI