Američki naftaši uvelike smanjuju proizvodnju: „Nije to zbog drugih, već zbog nas“

Spremnici petrokemijskih proizvoda
11 komentara

Imamo prve „tvrdolinijaše“ u naftnom ratu koji su bacili ručnik u ring. Najveće američke naftne korporacije najavile su smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u. One to čine ne u sklopu dogovora sa skupinom OPEC +, već kako bi smanjile troškove, ali će to odgovarati svim sudionicima na tržištu. Ovo je poruka kojom se opravdao ovaj korak, nužan da ne bi propala američka naftna industrija, koja je najizloženija niskim cijenama crnog zlata i već tjednima sektor škriljca posluje s negativnim cijenama.

ExxonMobil, najveća svjetska naftna i plinska kompanija priprema se za smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u. Korporacija je ove godine najavila 30% smanjenja kapitalnih rashoda od 23 milijarde dolara, a najveći dio smanjenja bit će u razvoju imovine u Permskom slivu Teksasa i Novog Meksika. Ovo će biti drugo najveće smanjenje proračuna u povijesti tvrtke, precizirao je Bloomberg.

Tvrtka također planira donijeti konačnu odluku o ulaganju u postrojenje za LNG u Mozambiku, te „prilagoditi posao“ u Gvineji.

Agencija napominje da su smanjenja troškova premašila očekivanja analitičara, a dionice ExxonMobila porasle su za 5,8%.

“Exxon je naviknut na uspone i padove cijena, ali moram reći da nismo vidjeli situaciju kao sada. Ovo je uistinu izazov za sve nas”, rekao je izvršni direktor  Darren Woods.

Zajedno s ExxonMobilom, smanjenje kapitalnih troškova i smanjenje američke proizvodnje je najavio i Chevron. Tvrtka je rekla da smanjuje troškove za 20% i, na primjer, neće uložiti dvije milijarde dolara za podršku proizvodnji u bazenu u Perm i 500 milijuna dolara za razvoj proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Jedan od najvećih američkih igrača škriljca, Continental Resources, nije ostao po strani. Tvrtka je najavila smanjenje proizvodnje u travnju i svibnju za čak 30%.

„Globalna potražnja za naftom i naftnim proizvodima pala je za 30% zbog Covida-19. Prema tome, smanjujemo našu proizvodnju u travnju i svibnju za isti iznos”, rekao je Bill Berry, izvršni direktor kompanije.

„Američka naftna industrija počinje smanjivati proizvodnju na zahtjeve Saudijske Arabije, Rusije i drugih zemalja skupine OPEC+. To se, naravno, prikazuje pod krinkom smanjenja proizvodnje zbog utjecaja niskih cijena na kapitalne izdatke. Ali očito će to biti dovoljno za OPEC+ “, napisao je na Twitteru vodeći dopisnik Bloomberga za energiju Javier Blas .

OPEC+ odavno prihvaća redukcije od svojih članova, Meksika, na primjer, koja nisu bila ništa drugo do prirodni pad, koji je bio opravda dobrovoljnim smanjenjem. Ako ovo djeluje unutar skupine OPEC+, tada će funkcionirati i u slučaju SAD-a.

Podsjetimo, sam Washington još uvijek ne daje jasan odgovor o sudjelovanju Sjedinjenih Država u mogućem sporazumu. Prema Donaldu Trumpu , smanjenje proizvodnje u zemlji dogodit će se automatski.

„Oni već smanjuju. To su tržišta: ponuda i potražnja”, rekao je Trump u komentaru na najave američkih naftaša, koji su još prošlog četvrtka u razgovoru s predsjednikom raspravljali sve načine da očuvaju proizvodnju, čak i da se Rusiji ukinu sankcije, ako bi ruske naftne kompanije napravile veliki rez proizvodnje nafte i na sebe preuzele teret vraćanja cijena na profitabilne razine.

Glavna prepreka pregovorima o novom sporazumu OPEC +, osim sudjelovanja SAD-a, bilo je pitanje raspodjele kvota za smanjenje količine od 10 milijuna barela dnevno, što je 10% svjetske proizvodnje. Bloombergovi izvori rekli su da Saudijska Arabija zahtijeva najveća smanjenja od Rusije. Rijad inzistira na tome da Rusija, UAE i Irak smanje proizvodnju po 1,5 milijuna barela dnevno svaki, a Saudi Aramco 3 milijuna barela. Ovakva smanjenja mogu izgledati dovoljno pošteno ako ne uzmete u obzir da je Rijad u travnju povećao proizvodnju nafte za 2,5 milijuna barela, čime se praktično odriče o,5 milijuna barela od trenutne količine.

UAE su uvećali proizvodnju 1. travnja za milijun barela, Irak za 200 tisuća barela, a Rusija uopće nije povećala proizvodnju.

Dakle, ako bi Rusija pristala na prijedlog Rijada, tada bi se ruske tvrtke morale odreći proizvodnje 1,5 milijuna barela, dok bi Saudi Aramco smanjio za samo 0,5 milijuna barela. Svi ostali sudionici sporazuma OPEC+ imali bi 3,8 milijuna barela umanjenja od planiranih 10 milijuna.

Jučer, 7. travnja, stranke se opet nisu uspjele dogovoriti o određenoj shemi, pa će vjerojatno sve biti odlučeno izravno na sastanku OPEC + u četvrtak, 9. travnja, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na izvor upoznat s pregovorima. Napomenuo je da je već 6. travnja, kada je planiran prvi sastanak, nacrt sporazuma bio spreman, a neki su se sudionici oko njega čak i složili.

“Sve je propalo zbog stava Saudijske Arabije koja se nije složila s kvotama”, rekao je izvor.

Sada treba vidjeti  kakav je bio dogovor između američkih proizvođača i eventualno Saudijske Arabije, jer Washington i Moskva o ovom službeno nisu razgovarali.

COVID-19LNGOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
4 godine prije

Nije više jevtina ni oteta nafta.

čitalac
4 godine prije

Joj, što boli…

ботовање
4 godine prije

Један коментар ван теме овог чланка – текстове логичног сам пронашо 2 пута у 3 дана на Београдским Новостима . Наравно са наводима одакле су преузети.
Полако се ширите и на МСМ медије.

Bosanac
4 godine prije

…..trebamo mi svako sebi po jednog konja kupit..i da postanemo energetsko neovisni

❤️ 🇺🇸
4 godine prije

Sto ga neko zavuko rujama i veabijama.

Max
4 godine prije

Manipulacije tržištem.

Psihijatar
4 godine prije

Nova vijest
Rusija pristala smanjiti proizvodNJU
Ispunila ono sto su Arapi trazili pred Mjesec dana…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI