Američki raketni razarač USS Porter ulazi u Crno more usprkos prethodnim prigovorima Rusije

USS Porter
39 komentara

Kremlj je više puta pozvao zemlje NATO-a neka prestanu s vojnim aktivnostima u Crnom moru, tvrdeći da one imaju destabilizirajući učinak na okruženje. Moskva inzistira na tome da se samo lokalne zemlje trebaju baviti takvim aktivnostima na tom području.

Američki raketni razarač klase Arleigh Burke USS Porter ušao je u Crno more, izvijestila je Šesta flota američke mornarice na svojoj stranici na Twitteru. Prema američkoj mornarici, razarač je ušao na to područje s ciljem provođenja tamošnjih “operacija pomorske sigurnosti.” Američka vojska nije precizirala koliko će dugo ratni brod ostati u Crnom moru.

USS Porter se tako pridružio još jednom razaraču navođenih projektila, USS Donald Cook, koji je u to područje uplovio 23. siječnja. Opskrbni brod USNS Laramie pridružio se USS Donald Cooku dan nakon njegovog dolaska u Crno more. Brod je izveo zajedničke vježbe pomorske i zračne interoperabilnosti na tom području, s mornaričkim izviđačkim zrakoplovom P-8 i špijunskim zrakoplovom NATO-a E-3A AWACS.

Najavljujući dolazak USS Portera u Crno more, Šesta flota istaknula je kako američka mornarica i ratno zrakoplovstvo redovito provode operacije potpore NATO-ovim “saveznicima i partnerima” tog područja. Vojna prisutnost NATO-a i američke vojske na tom području pojačala se nakon državnog udara koji je izveden u Ukrajini 2014. i referenduma održanog na Krimu, nakon kojeg je poluotok anektirala Ruska Federacija. Ruski ratni brodovi, raspoređeni u Crnom moru, često prate snage saveza koje su razmještene na tom području, i promatraju njihova djelovanja.

“Snage i sredstva Crnomorske flote započele su nadzor djelovanja razarača američke mornarice Porter, koji je ušao u Crno more u 19:00 [16:00 GMT] 28. siječnja 2021.,” izvijestio je Nacionalni kontrolni centar ruskog Ministarstva obrane.

Moskva je više puta osudila vojne operacije NATO-a u Crnom moru, ističući da one ne služe sigurnosnim svrhama i da samo destabiliziraju situaciju na tom području. Prema stajalištu Kremlja, samo bi regionalne sile trebale tamo izvoditi takve operacije, premda prema međunarodnim ugovorima i oružane snage drugih država imaju pravo ulaziti u Crno more.

NATOrusijaUSS Porter
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Mogli bi Rusi i Kinezi izvesti združene vježbe u Meksičkom zaljevu, po istom zakonu.

Noman
3 godine prije

Sada će pola posade tražiti psihijatrijsku pomoć kad im iznad glave budu letali ruski prastari avioni i kad im pogase se radare.

Bosanac
3 godine prije

Haman da ne ide vakcinacija i maskiranje kako je planirano pa valja malo stare provjerene predstave odigrat.

Savonarola
3 godine prije

Prema međunarodnoj konvenciji o Crnom moru ,ratni brodovi trecih zemalja mogu ostati maksimalno 3 tjedna, a onda moraju isploviti i eventualno se vratiti.

JumpingJackFlash
3 godine prije

E, a da sad Rusi natovare i pošalju na Kubu neki brod (ne mora biti ratni) s nečim što ispod cerade liči na rakete, koja bi panika bila u najčuvenijem paktu (pune gaće s obe strane Atlantika)!

Ive
3 godine prije

Samo naslov clanka na portalu Logicno.

“Ruski „Cirkon“ potapa nade nepobjedive američke flote”

navijala
3 godine prije

Brzo će se vratiti kad im radari budu štrajkali.

vunfeiurnviuernogfvn
3 godine prije

Kremlj glumi zabrinutost dok dozvoljava da šeterokraki anakondin stisak oko nje bude sve jači, koga vi farbate tim varanskim umotvorinama za budale. Eno Nosferatu ko pravi varanikus napravio si dvorac, namjerno dao hrane onim siromašnim rusima (za koje jučer brine brigu eto kako se treba sve bolje rasporediti a on sam to ne radi) koji će sad poćeti dvojiti o njemu kao pravedniku. Kao da nije mogao napraviti nešto skromno da mu ne traže dlaku u jajetu.

Zvrk
3 godine prije

Neka pitaju posadu Donald Kuka kako braća Rusi znaju pripremiti dobrodošlicu.

nessy
3 godine prije

Da mi samo netko objasni sto trazi USA rakerni razarac u Crnom moru? Siri mir i demokraciju? Propagira slobodnu plovidbu? Ako ovo nije provokacija, sve u p.m. Kao sto je kolega rekao, da slicno naprave Kinezi ili Rusi, to bi bilo necuveno. Kako smo samo sretni sto USA svojim ratnim brodovima forsira ‘slobodnu plovidbu’, od Kine do Crnog mora, dabogda im se potopili svi ti brodovi.

Max
3 godine prije

Taj brod je pod nadzorom a uskoro možemo očekivati odgovor Rusije.

Ella
3 godine prije

DOSLA SE GAMAD cijepit SPUTNIKOM 5?

Reis
3 godine prije

Neka Rusija pošalje nekoliko podmornica na američku istočnu i zapadnu obalu,naoružanih Posejdonima.Pametnome dosta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI