Američki ”saveznik” izražava želju da se pridruži BRICS-u

BRICS
16 komentara

Saudijska Arabija želi da se pridruži savezu BRICS-a, izjavio je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, signalizirajući dramatično potencijalno širenje bloka usred rastućih tenzija sa SAD-om zbog rusko-ukrajinske krize.

Ramaphosa je rekao novinarima o istrazi Rijada o BRICS-u, dok je u nedjelju završavao svoju dvodnevnu državnu posjetu pustinjskom kraljevstvu. Putovanje je uključivalo sastanke sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i drugim saudijskim liderima. “Prestolonasljednik je izrazio želju Saudijske Arabije da bude dio BRICS-a, a oni nisu jedina zemlja”, rekao je Ramaphosa.

Grupa, koja je nazvana po državama članicama Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, trebala bi se sastati sljedeće godine u Johanesburgu na svom godišnjem samitu. Izgledi za proširenje će vjerovatno biti visoko na dnevnom redu, jer se očekuje da će blok razmotriti dodavanje nacija kao što su Saudijska Arabija, Turska, Egipat i Alžir.

“Zemlje BRICS- a će se sastati na samitu sljedeće godine pod predsjedavanjem Južne Afrike i to će se pitanje razmatrati”, rekao je Ramaphosa. „I već su brojne zemlje ili nacije pristupile drugim zemljama članicama, a mi smo im dali isti odgovor – da kažu da će o tome razgovarati sami partneri iz BRICS-a, njih pet, a nakon toga odluka će biti donijeta.”

Saudijsko-južnoafrički pregovori došli su usred spora između Rijada i Vašingtona oko odluke OPEC-a da smanji proizvodne kvote za 2 miliona barela dnevno. Američki predsjednik Joe Biden je prošle sedmice zaprijetio Saudijskoj Arabiji neodređenim “posljedicama” i optužio dugogodišnjeg saveznika da je stao na stranu Rusije u ukrajinskoj krizi. Američki zakonodavci pozvali su na prekid saradnje sa Saudijskom Arabijom, kao što je zaustavljanje prodaje oružja ili povlačenje vojne podrške.

Saudijski princ Saud al-Shaalad ljutito je odgovorio u subotu, upozoravajući zapadne lidere da ne prijete kraljevstvu. “Svako ko osporava postojanje ove zemlje i ovog kraljevstva, svi mi, mi smo projekti džihada i mučeništva. To je moja poruka svima koji misle da nam može prijetiti.” Ministar odbrane Halid bin Salman rekao je da su saudijski lideri “začuđeni” lažnim američkim optužbama da Rijad stoji uz Rusiju protiv Ukrajine.

Rusija, Kina i druge članice BRICS-a navodno razvijaju novu globalnu rezervnu valutu, potencijalno potkopavajući dominaciju američkog dolara. Dodavanje Saudijske Arabije u blok bi imalo potencijalno dalekosežne implikacije, s obzirom na to da snaga dolara dijelom proizlazi iz njegovog statusa dominantne valute na međunarodnim tržištima nafte. Saudijska Arabija je navodno razmatrala prodaju sirove nafte u kineskim juanima.

Iako SAD i Saudijska Arabija nisu formalni saveznici, njihovo partnerstvo je jedno od najdugovječnijih i obostrano korisnih u regionu. Rijad je glavni kupac američkog oružja. SAD, kao najveći svjetski potrošač nafte, nastoje zadržati saudijsku proizvodnju sirove nafte koja teče na međunarodna tržišta po visokim stopama.

BRICSrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kolo
1 godina prije

Kad je Bolsonaro postao brazilski predsjednik on je molio Trumpa da ga Promi u NATO pakt. Trump je odbio. Bolsonaro je bio treniran kod Mossad . BRICKS je prezivio Bolsonaro samo zasto jer je to klub koji nema gazdu, nesto za Hrvate ne shvatljivo.

Skyteh
1 godina prije

Sada kada bijesni pas Amerika počne lajati i prijetiti, a ne vidi da je na samrti. Ne znam, čak mi je i žao tih Amerikanaca koliko su očajni i kako cvile i prijete i misle da se više ikome (osim zapadnih prirepaka) hebe za to što USranci misle.

tihobl
1 godina prije

Ima nesto jos bolje – Maroko ce uci u SOS. Rusi ce dobiti bazu na Atlantiku u zamjenu za bastione koje ce dati Maroku da postavi uz Gibratar.
Uz bazu u Egipru uz Suecki kanal (za koji rusi kazu da nije baza, vec bescarinska zona) bice zatvoren Mediteran za anglosaksonske brodove.

Obratite paznju kako kinezi preuzimaju Afriku – udju u jednu zemlju, susjednu prepuste rusima, pa u sledecu opet idu kinezi … Zapad je izgubio kontrolu nad Afrikom, ali ne hvali se sa tim po medijima.

Max
1 godina prije

Neočekivano ali logično.

tihobl
1 godina prije

OPEC je najavio smanjenje za milion barela. Bajden je poludio, ameri su prijetili danima.
Na sastanku OPEC+ saudijci su rekli da im je prosle godine trebala cijena goriva od 80$ da prehrane narod, ali da je hrana i sve ostalo poskupilo za 50%. I ostali su rekli da daleko manje robe mogu uvesti nego prosle godine i dogovorili su se da smanje za 2 miliona barela.

Ameri su poludili. Nema vise petrodolara, OPEC vise ne veze naftu za dolar, vec za robe koje mogu dobiti za izvezenu naftu. Dolar je prepusten sam sebi. Ameri prijete da ce OPEC proglasiti teroristickom organizacijom i tako ce natjerati clanice OPEC+ da zatraze hitan prijem u SOS i BRICS.

Dokurčilomi
1 godina prije

Zasrali su ameri cijeli svijet.

Boki
1 godina prije

Koja je svrha postojanja BRIKS-a? Verovatno Kina namerava zapadno tržište vredno 50 000 milijardi dolara zameniti ruskim tržištem vrednim 1500 milijardi dolara. Logičan zaključak. Koliko čujem i mi će da apliciramo za članstvo. Čujemo da su te države kratke s jabuke pa da uskočimo.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Američki zakonodavci pozvali su na prekid saradnje sa Saudijskom Arabijom, kao što je zaustavljanje prodaje oružja ili povlačenje vojne podrške.”

Saudijcima će stvarno biti teško naći drugog dobavljača vojne opreme.
Jedno je sigurno – dobiti će puno više za manje novaca.
Jadni nemaju love sa cijenom od 100 dolara po barelu.
A izuzetni će ovdje popušiti milijarde dolara koje im padaju sa neba.

Okreću leđa izuzetnima njihovi višedesetljetni suradnici.
Dosta im je pijanog nasilnika u kući.
Očekujemo buđenje Europe.
Valjda će doći prije financijskog i političkog sloma u režiji izuzetnih.

DEDA
1 godina prije

AKO SE DOGODI PREKID TE SURADNJE OTVARAM ŠAMPANJAC.

vrata
1 godina prije

Rusija ce u buducnosti kontrolisati energente u cijelom svijetu,za dolar se vise nista nece moci kupiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI