Američki Senat spreman da blokira paket pomoći Izraelu i Ukrajini od 100 milijardi dolara

SAD Senat
18 komentara

Zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalno financiranje sigurnosti u iznosu od 106 milijardi dolara, uključujući pomoć Ukrajini i Izraelu, suočava se s “velikim problemima” jer senatori pripremaju blokiranje ili značajne promjene zakona, izvješćuje Politico u utorak.

Ovaj izvor napominje da mnogi u Senatu, uključujući republikanske pristaše Bideneove inicijative, neobično pesimistički gledaju na šanse ovog zakona. “Paket koji je Bijela kuća poslala stvarno je mrtav”, citiran je senator iz Južne Dakote Mike Rounds. “Senatski zaduženi za alokaciju sredstava mogu krenuti praktično iznova.”

Zakon je uveden od strane administracije Bidena prošle sedmice, tražeći zakonodavno odobrenje za dodatnih 61,4 milijardi dolara kako bi se podržala Ukrajina u njenom sukobu s Rusijom i 14,3 milijardi dolara pomoći Izraelu u njegovom sukobu s Hamasom. Biden također želi 9,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć u Izraelu, Gazi i Ukrajini, kao i 7,4 milijarde dolara za suprotstavljanje kineskom utjecaju. Administracija je uključila dodatnih 13,6 milijardi dolara za sigurnost granica.

Politico napominje da iako Demokrati drže većinu u Senatu, još uvijek im je potrebno devet ili više republikanskih glasova kako bi prošli zakon. Međutim, čini se da republikanski zakonodavci nisu zadovoljni trenutnom verzijom Bidinog prijedloga, pri čemu lider manjine Mitch McConnell tvrdi da brojni GOP senatori žele jače sigurnosne mjere na granicama, kao i “druge promjene”.

Politico dodaje da neki republikanci nisu sigurni u vezi povezivanja pomoći Izraelu s trajnom financijskom podrškom za Ukrajinu. Sve veći broj konzervativnih zakonodavaca žestoko se protivi slanju daljnje podrške Kijevu.

“Treba ih razdvojiti”, inzistira republikanski senator iz Floride Marco Rubio, napominjući da izraelski dio Bidinog zakona ima “gotovo ogromnu podršku” i brzo bi se mogao usvojiti.

S druge strane, Lindsey Graham iz Južne Karoline insistira da Biđin paket treba ići kao cjelina. “To su četiri pitanja nacionalne sigurnosti, i trebamo se baviti njima kao jednom cjelinom”, inzistira on.

Do sada je Washington odobrio najmanje 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prema nedavnim izračunima Državnog ureda za nadzor unutarnjih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, republikanci iz Zastupničkog doma sve više se protive dodatnoj pomoći, išli su toliko daleko da su prijetili obustavom rada vlade prošlog mjeseca zbog uključivanja Ukrajine u zakon o troškovima vlade.

Financiranje za Kijev je naposljetku izbačeno iz privremenog zakona o financiranju, ali je predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy izgubio svoju poziciju nakon što su “skeptici prema Ukrajini” optužili da je sklopio tajni dogovor s administracijom Bidena kako bi novac i dalje dolazio.

SADSenatukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Neće !!! Proći će im oba sad i VIŠE od toga !!! Zahvaljujući Trumpu i NJEGOVU izboru ova nikogoviča za Speaker of the House 🤬 🤮 !!! Goreg !!! Valjda nije mogao podržati !!! Zahvalan mu Joe Biden I ekipa – DO NEBA 😈 !!! Nakon ovoga … D.J. Trump može računati samo — NA ROBIJU !!! I povlačenje po blatu – do robije barem! Barem polovicu glasova Traditional Republicans je ovim jučer izgubio i sada sam siguran 101% !!! D.J. Trump NEĆE ponovno bit izabiran – D.J. Trump is HISTORY – by his own choice 🤷

sebastian
6 mjeseci prije

U čemu je problem?!Pa Fed će naštampati dolara koliko god treba.To je najmanji problem.Sve ostalo je najobičniji teatar za cijeli svijet.Tako već rade ravno stotinu godina.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Off topic, ali zanimljivo. Na web-stranicama Državnog zavoda za statistiku (DZS) u rubrici “Kalkulator inflacije” može se vidjeti kumulativna inflacija za bilo koje traženo razdoblje. Tražio sam kolika je ona bila od prvog slučaja Covid-19 u Hrvatskoj (veljača 2020.) do zadnjeg mjeseca za koji imaju statistiku (rujan 2023.) Covid mjere i energetske sankcije Rusiji iznjedrile su čak 24,8% inflacije za ovo razdoblje od 3 godine i 9 mjeseci! Što znači da za istu količinu proizvoda koju ste u siječnju 2020. morali platiti 10.000 kuna/eura, sada morate platiti 12.480 kuna/eura! Potražio sam statistiku inflacije za isto vremensko razdoblje prije toga (3 godine i 9 mjeseci), tj. od svibnja 2016. do siječnja 2020. Inflacija je u tom razdoblju ukupno bila 3.5%. Razlika od čak 21,3%! Sve zbog plandemijskih gospodarskih mjera i ‘Slave Ukrajini’. Za svo to vrijeme su banke nudile kamate na štednju od čak 0.02%, čime su smanjile obezvređivanje vrijednosti novca… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Kinezi Bajdenu kupe kucu na plazi i sad se stalno sunca:

Џо Бајден је платио скоро 2,75 милиона долара у готовини за своју кућу на плажи, недељама након што је његов син Хантер послао „претећу” поруку пословном партнеру Хенрију Жаоу, запосленом у кинеском нафтном гиганту ЦЕФЦ, захтевајући да се уговор од 10 милиона долара коначно закључи.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Od 58 komentara na javljanje Zelenskoga na Indexu, … samo 2 – 3 na strani Ukrajine.

Thik about that.

tihobl
6 mjeseci prije

Даглас Мекгрегор: Колико сам разумео, неколико америчких и израелских специјалаца отишло је у појас Газе да утврде могуће начине да ослободе затворенике, али су стрељани и исечени на комаде.

Max
6 mjeseci prije

Mislim da nisu moćniji od Hazara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI