Američki senator negira da je smrt Rusa nazvao “dobrom investicijom”

Lindsey Graham
30 komentara

Američki senator Lindsey Graham osporio je ruske kritike komentara koje je navodno dao tokom nedavnog putovanja u Kijev. Činilo se da video koji je objavio ured ukrajinskog predsjednika prikazuje Grahama kako aplaudira ruskim smrtima, ali senator je sada sugerirao da je za kontroverzu kriva   “ruska propaganda” .

Video, koji je Kijev objavio u nedjelju, prikazuje kako se Graham sastaje s predsjednikom Vladimirom Zelenskim i razgovara o vojnoj pomoći SAD Ukrajini. U jednom trenutku na snimku, Graham se može čuti kako kaže: „Rusi umiru. To je najbolji novac koji smo ikada potrošili.” Fraze su odvojene rezom za uređivanje.

Citat je brzo izazvao snažnu reakciju Moskve, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je „teško zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore“. Bivši predsednik Dmitrij Medvedev nazvao je 67-godišnjeg republikanca “starom budalom”.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je nalog za hapšenje Grahama, dok je šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrykin takođe pozvao na pokretanje krivičnog postupka zbog senatorove primjedbe.

Međutim, u pisanoj izjavi za Reuters, Graham je odbacio kritike i obrušio se na ono što je nazvao “ruskom propagandnom mašinom”. Senator je objasnio da je Zelenskom rekao da je “Sjedinjene Države bile dobro ulaganje da pomognu u oslobađanju Ukrajine”.

Kako je naveo Reuters, originalni video snimak, koji je montirao i objavio ured ukrajinskog predsjednika, nije sadržavao jasne naznake da su primjedbe o umiranju Rusa i dobrom trošenju američkog novca dolazile iz različitih dijelova sastanka. Potpuna, neobrađena verzija Grahamovog sastanka sa Zelenskim navodno pokazuje da nije bilo direktne veze između te dvije izjave, navodi se u izdanju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je, međutim, odbacilo “cinične pokušaje” da se opravdaju Grahamove “degutantne” izjave. Odgovarajući na Reutersov članak, ministarstvo je sugeriralo da je ta medijska kuća provodila “upravljanje krizom” u ime senatora i pružala “smiješne i sramotne izgovore” nakon što su njegove “rusofobične” izjave izazvale val reakcije.

“Pokušaji da se opravdaju takve izjave osuđeni su na propast. Takve riječi je već nemoguće zabijeliti, čak i da su izgovorene odvojeno”, navodi se u saopštenju ministarstva, uz napomenu da ovo nije prvi put da Graham iznosi takve primjedbe. Slične komentare dali su i drugi američki i ukrajinski zvaničnici.

Ministarstvo je optužilo Reuters da narušava njegovu reputaciju svojim “kukavičnim izgovorima i smiješnim pokušajima da zaštiti Lindsey Graham” i sugerira da se ta kuća ne bavi novinarstvom, već djeluje kao PR agencija koja izvršava naloge “kolektivnog Zapada”.

Lindsey GrahamrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
10 mjeseci prije

reko mu neko da se zasro ,pa se sad brise

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Nisam ja, majke mi! 😁

Nego, sporni snimak objavio ured ukrajinskog predsjednika, a Graham krivi rusku propagandnu mašinu.

Dobro, kako nam je to promaklo da Zelenski širi rusku propagandu? 😃

tihobl
10 mjeseci prije

Eno svi su se na zapadu uskomesali sto je stavljen na rusku potjernicu.

Medo
10 mjeseci prije

Zašto brišete? Koji dio je uvredljiv? U mojoj objavi s poveznicom na t portal. Fašizam i u vašim uredima?

Neveb
10 mjeseci prije

Dakle izdata je potjernicu za kriminalcem Graham

nekoime
10 mjeseci prije

Graham je dobio pozivnicu: Upoznajte Rusiju, od kazačoka do novičoka.

Ivan
10 mjeseci prije

U americkom senatu sve svinja do svinje, tamo se ne zna samo koja je veca..

Mrčikola
10 mjeseci prije

…čok, čok novičok…zna ovaj da je trovanje novičokom konstrukcija i izvedba MI6 ološi ali…ne lezi vraže.😁

Max
10 mjeseci prije

Nije uvjerljiv.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“…ono sto je izajvio americki senator Lindsey Graham ovih dana, kada je rekao da ” cinjenica da Rusi umiru je najbolje ulozen novac”.

I izazvao BIJES JAVNOSTI U AMERICI, i sada su RUSI poslali CRVENU POTJERNICU za njim i naredili njegovo uhicenje.

– Ovo su fasisticke izjave, spustanje na niske grane, na etnicko ciscenje jednoga naroda. Ne ides u rat da zakoljes komsiju, svaki rat je ekonomsko/politickog karaktera, prelazi se iz jednog ekonomskog i politickog sistema u drugi.”

Eskalacija. Neminovna.

gigi pinna
10 mjeseci prije

Seratoru iz Kalifornije bitnija je Ukrajina od činjenice da nastaju cijela naselja beskućnika po toj istoj Kaliforniji kao gljive poslije kiše.

Zoran
10 mjeseci prije

Genocidni smrdljivi amerikEnjski genetski mutant

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. usrala se gospođa pedofilka? ha, ha…. Pregazite govno džipom, ali u trećoj brzini, neka krepava polako…………

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

… usrala se gospođa pedofilka? ha, ha, ha, ha… Pregazite govno džipom u drugoj brzini, neka krepava polako…………

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ovo se dogodilo: nije to rekao izravno, ali nije ni puno dalje od toga.

Znamo tko voli koristiti i po potrebi ‘uvaliti’ Amere: 🙃

“Grejemove reči kasnije su preneli zapadni mediji. Konkretno, BRITANSKI list Indipendent objavio je naslov vesti „Lindzi Grejem naziva „umiruće Ruse“, „najboljim novcem koji su Sjedinjene Države potrošile“ na sastanku sa Zelenskim.

„Iz početniһ izvoda razgovora koje je objavila KANCELARIJA ZELENSKOG nije bilo jasno da su te DVE primedbe iznete u različitim delovima razgovora“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je, kako navodi agencija, pres služba Zelenskog objavila potpune Grejemove komentare, koji ukazuju na to da nema veze između njegove dve izjave.”, webtribune

goran
10 mjeseci prije

majku vam vašu anglosaksonsku dobit če te vi svoje prije ili poslije,neće biti mjesta u americi gdje če te moći sakrit svoje guzice

Zoran
10 mjeseci prije

Sta se pravdas picko od covjeka, ako si rekao rekao si, budi barem dosljedan do kraja a ne kao picka opravdavati se u stilu “ciko nisam ja, majke mi”

zubenelakrab
10 mjeseci prije

Idiotizam američkih senatora prikazan je u filmu Air America. Scena dolaska neobrazovanog glupsona (akronim za američke senatore) u Laos te njegov stav prema generalu armije je za Oscara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI