Američki špijuni objašnjavaju ukrajinske „biolaboratorije“

Američka obavještajna zajednica saslusanje
19 komentara

Američka obavještajna zajednica odbacuje ruske navode o laboratorijama za biološko oružje koje funkcionišu u Ukrajini.

Šefovi američkih obavještajnih agencija odbacili su optužbe da se istraživanje i razvoj biološkog oružja odvija u Ukrajini uz saradnju sa Washingtonom tokom saslušanja u Senatu u četvrtak.

Direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je Komitetu za obavještajne poslove Senata da Ukrajina „rukovodi sa nešto više od desetine“, priznajući da su SAD „pružale pomoć“ objektima barem u prošlosti. Pomenuta „pomoć“ je došla samo „u kontekstu biološke bezbjednosti“, rekla je ona, dodajući da je to „nešto što smo uradili u različitim zemljama“.

„Ne procjenjujemo da Ukrajina teži ni biološkom ni nuklearnom oružju“, rekao je Haines, odbacujući nove optužbe „u skladu sa dugogodišnjim ruskim naporima da optuže Sjedinjene Države za sponzorisanje biološkog oružja“ i „klasičnim potezom Rusa“.

Sličnu izjavu dao je tokom saslušanja direktor CIA i bivši američki ambasador u Moskvi William Burns. Šef CIA je jasno optužio Rusiju da sama posjeduje biološko i hemijsko oružje, sugerišući da su nove optužbe došle kao uvod za „operacije pod lažnom zastavom“ sa nedozvoljenim oružjem.

„Za razliku od Rusije, koja ima hemikalije i oružje i koristi ih, i bavi se istraživanjem biološkog oružja i to već godinama, Ukrajina nema ni jedno ni drugo“, rekao je on, dodajući da je ruska „propaganda“ zadala američkim špijunima „prilično ozbiljne brige“.

Optužbe o istraživanjima biološkog oružja koje sponzorišu SAD koja se odvijaju u tajnim laboratorijama raštrkanim širom Ukrajine podignute su kada je Moskva napala svog susjeda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska, i konačnog priznanja republike Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države. Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

U ponedjeljak je komandant ruskih snaga radiološke, hemijske i biološke odbrane, general-potpukovnik Igor Kirilov, rekao da su, zbog ofanzive, tajne ukrajinske laboratorije počele na brzinu da uništavaju dokumente i materijale na kojima su radili, uključujući visoko patogene bakterijske i virusne agense. Ipak, Moskva je uspjela da dobije neke dokumente u vezi sa tajnim istraživanjem, tvrdi on.

Zvaničnik je dalje elaborirao ovo pitanje u četvrtak, navodeći da su SAD direktno uključene u istraživanje. Laboratorije locirane u Kijevu, Odesi i Harkovu navodno su radile na projektu nazvanom UP-4, koji je istraživao izglede za korištenje ptica selica za širenje patogena, uključujući veoma zarazni virus H5N1, tvrdi Kirilov. U okviru projekta proučavano je oko 145 vrsta ptica, a dvije od njih su dobile posebnu pažnju jer su njihove rute prvenstveno išle preko teritorije Rusije.

Tokom proteklih nekoliko dana, više najviših američkih zvaničnika komentarisalo je optužbe Moskve, izazivajući različite stepene poricanja. Podsekretar američkog državnog sekretara Victorija Nuland, na primjer, potvrdila je da je Washington bio uključen u napore da osigura da nijedan „materijal“ iz biolaboratorija ne padne u ruke Rusije.

Ona, međutim, nije elaborirala prirodu „bioloških istraživačkih objekata“ niti stepen uključenosti SAD u njihov rad. Drugi, uključujući portparola američkog State departmenta Ned Pricea i portparola Bijele kuće Jen Psaki, odlučili su se za jednostrano poricanje. Potonji je takođe optužio Moskvu da je pripremila scenu za potencijalni napad pod „lažnom zastavom“, dodajući da „svi trebamo da pazimo da Rusija eventualno ne upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili da napravi operaciju pod lažnom zastavom koristeći ga“.

američki špijunbio laboratorijeBio oružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Koja je to “zajednica”.Ona koje je nadzirala i finansirala laboratorije?
Koji bi morali reči: ” mi nismo radili to?”. Za masnu platu?
Kao što svi sluge rade? Washington post: How much EVERY country gets for development of democracy? U milijardnim iznosima. I tvoja zemlja, kao i moja, ima svoj iznos…

MKD
2 godine prije

НАПРЕД РОССИА

Dragačevac
2 godine prije

Od prilike da, motali smo se tu, finansirali smo, i naši eksperti su bili tu, ali da bi osigurali bezbednost biološkog oružja i da ne bi palo u ruske ruke, naravno optužbe su lažne, imamo časnu reč direktorke NSA to potvrdjuje i bivši direktor CIA i bivši ambasador SAD u Rusiji, tu su i neimenovani direktori drugih obaveštajnih agencija koji su za sada nepoznati javnosti.
I šta onda vi iz logično hoćete više, što pišete ovakve članke i rušite Američki ugled, da ne radite vi za Ruse a?

tihobl
2 godine prije

Nije to jeftin sport. Kostalo ih je: 6,5 милиона долара у Грузији, Јерменији, Азебејџану, Турској и Јордану, док је 3,7 милиона долара издвојено за истраживања у Кини.

A pazite ovo: Пројекат истраживања слепих мишева и инфекције изазване вирусом корона у лабораторији „Лугар” у Тбилисију, који финансира Министарство одбране САД је у току, а предвиђено је да ће у потпуности бити спроведен до 1. октобра 2022. године.

Svi koji su na jesen najavili novi sij u pravu su, Stize gruzijski soj.

zoki
2 godine prije

I sve ove laboratorije načičkane oko Rusije: od Gruzije, Kazahstana, Jermenija, Azerbejdžan, itd…mora da je slučanost!?

bruegel the elder
2 godine prije

Biološki labosi koji se brinu za bolje doprinose u poljoprivredi 🙂

Max
2 godine prije

Medijski spinovo Cie.

Krle
2 godine prije

Zanimljivo je da SZO poziva Ukrajinu da uništi sve patogene u tim laboratorijima. Nekako sam očekivao da traže da ih obezbjede kako bi se mogla sprovesti istraga, ali otkud ja znam kako se to inače radi.

Гавран
2 godine prije

Lažovi pozvali na saslušanje prevarante. Naravno , samo se simbolično izražavam.

Olovka
2 godine prije

Jel bitno uopce tko je vlasnik portala? Vrhovnik je ionako, posredno ili neposredno svima isti. Bio ti u Zambiji ili u Brckom. svejedno ti je.

Bosanac
2 godine prije

Ruski špijuni drže Hrvatsku a Engleski Srbiju, BiH bi mogla u ovom svemu postat nova Švica samo da je ovdje (u BiH) malo više pameti.

ogo
2 godine prije

Ukrcali smo na dron sve moguce viruse i bakterije i eto neplanirano se srusio u Zagrebu.
Zagrepcani ce poceti ozbiljno oboljevati od nepoznatih bolesti.
Zbog sigurnosti vlada mora svoje urede preseliti u Beograd.

ogo
2 godine prije

Na Indexu se moze procitati vijest da je neimenovana voditeljica Ukrajinskog laboratorija priznala
da su odgajali neke vrste virusa i da su se sa vremenom postali bliski sa njima.
Kada je dosla naredba da ih se unisti da nebi pali u ruke mrskog okupatora mi to nismo mogli uraditi.
Previse smo gajili simpatije prema njima narocito prema Davimiru i Smrtomiru.
Ukcali smo ih na dron mrskog neprijatelja i poslali u nepoznatom pravcu.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ja bih nju pitao zašto te labose sponzorira “Department of Defense”, a ne, recimo “Health Department”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI