Američki tenkovi su “apsolutno na stolu” za Ukrajinu

M1A2 Abrams
12 komentara

Sjedinjene Države mogu ukrajinskoj vojsci obezbijediti tenkove “kompatibilne s NATO-om” za zamjenu zastarjele opreme iz sovjetske ere, rekao je visoki dužnosnik Pentagona, dok Kijev i dalje traži stalan dotok zapadnog oružja usred žestokih borbi s ruskim trupama.

Obraćajući se novinarima na anonimnom brifingu u ponedjeljak, službenik odbrane je upitan da li Bijela kuća razmatra teške oklope u budućim paketima pomoći Ukrajini, napominjući da su ukrajinski zakonodavci nedavno posjetili američku prijestolnicu kako bi posebno zalagali za tenkove.

“Tenkovi su apsolutno na stolu”, rekao je zvaničnik, napominjući da iako su ukrajinske trupe bolje upoznate sa “tenkovima sovjetskog tipa” , Pentagon priznaje “da će doći dan kada će možda željeti da prijeđu i možda je potrebno prijeći na NATO kompatibilne modele.”

Pod pritiskom da li će zapadni tenkovi biti uključeni u predstojeće isporuke oružja, zvaničnik je rekao da će to zavisiti od toga koliko brzo će ukrajinske snage biti obučene da koriste i održavaju vozila, ali je dodao da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena “svakako otvorena” za ideje.

Najnoviji sigurnosni paket Bijele kuće za Kijev objavljen je prošle sedmice, vrijedan oko 600 miliona dolara, što je Bajdenovo 21. povlačenje predsjedničkog oružja za Ukrajinu. Pomoć je uključivala dodatne metke za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), 36.000 artiljerijskih granata, 1.000 precizno navođene municije, brojna transportna vozila i malokalibarsko oružje

Washington je pojačao isporuke oružja tokom cijelog rata, na kraju je pristao da obezbijedi višestruke raketne sisteme kao što je HIMARS, kao i artiljerijske platforme dugog dometa, nekoliko mjeseci nakon sukoba. Međutim, Pentagon se do sada suzdržavao od slanja nekih od najsofisticiranijih oružja američke vojske, poput teškog oklopa ili borbenih aviona, umjesto toga pristao je da olakša prijenos opreme iz sovjetskog doba iz trećih zemalja kao što su Poljska i Češka.

Iako je Bajden odobrio više od 15 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija poslala trupe u zemlju krajem februara, ukrajinski zvaničnici nastavljaju da se zalažu za teže naoružanje. Osim američkih oklopa, Kijev je od Njemačke posljednjih sedmica zatražio i borbene tenkove Leopard, borbena vozila pješadije Marder i protivavionske tenkove Gepard, ali Berlin nije bio voljan da ispuni te zahtjeve.

“Nijedna zemlja do sada nije isporučila borbena vozila pješaštva ili glavne borbene tenkove zapadne proizvodnje”, rekla je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht na događaju prošle sedmice, dodajući “Složili smo se sa našim partnerima da Njemačka neće jednostrano poduzimati takvu akciju.”

Zvaničnik američke odbrane nije precizirao kakve tenkove Pentagon razmatra za Ukrajinu, pozivajući se samo na “modele kompatibilne s NATO-om”. M1 Abrams je trenutno glavni borbeni tenk Washingtona, čiji je nekoliko konfiguracija spremno za izvoz, navodi Drive.

SADTenkoviukrajinaZapadni Tenkovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ra Tutankhamon
1 godina prije

Ameri su znalci ali i prvaci PR-a.Oni bi prodali najgore g o v n o ali dobro upakirano.
Svojevremeno su hvalili i razvikali pušku M16, koja je osjetljivija na zrnce prašine od staklenog zvona.
Puška je jednostavno loša, imao sam je priliku upotrebljavati tj. neupotrebljavati.

eks
1 godina prije

USA-NATO najdirektnije učestvuje u ratu protiv Rusije. Nije reč samo o oružju i logistici (satelitima, avaksima,…) , na frontu su i oficiri i vojnici iz njihovih redova, modernim oružjem upravljaju njihovi vojnici skriveni pod maskom “strani plaćenici” , komandni štabovi su u rukama njihovih oficira . Zahuktao se rat USA-NATO protiv Rusije. Mnogo ima žrtava . Neki zapadni analitičari (poput Skot Ritera) procenjuju da u redovima DNR-LNR-RF ima približno 18.000 poginulih , dok u redovima Ukrajine (uključujući i strane vojnike) ima približno 120.000 poginulih. Ostvaruje se : USA-NATO će ratovati protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Sada će biti sve više ubijenih NATO vojnika.

Joe
1 godina prije

Biće železa za cigiće

Max
1 godina prije

Zasad šalju samo Sovjetske ostatke a neće ni trebati sudeći po našim medijima Ukrajinci su već pred Moskvom 🙂

Nekoime
1 godina prije

Mogli bi Rusi isporučiti Iranu nešto Kinjala, uz pionirsku časnu riječ Iranaca kako neće gađati Izrael.

Pera Detlic
1 godina prije

Mete nisu nepostojeće države nego populacija točnije onih preostalih 50% koji se nisu naboli i nikad neće u normalnim okolnostima. Proxy stanovništvo je pred vratima gladi, neimaštine, smrzavanja i boleština. Glupsoni nikako shvatit bit 4 Industrijske revolucije: humani resurs je neisplativ. To se ne može shvatiti bez jedne spoznaje – “besplatna” neograničena količina električne energije nije mit nego stvarnost. Ako se goje dokopaju slobodne energije nema više jebene elite. Slobodna energija i slobodni svijet idu ruku pod ruku. Što mislite da napaja 2 Megavatno haarp postrojenje u vukojebini? Eto otkrih vam slatku tajnu. Robot pogonjen s AI radi besplatno 24/7! Zato elita mora depopulirati planetu i pomoću tehnologije porobiti zlatnu milijardicu ili pola milijarde, svejedno. Ostatak mora izumrijeti na bilo koji način. Izbor je tu: Zlatno ili mračno doba. Nema između. Psihopate neće odustati. Pogledajte samo kraljevsku ekipu. Na što vam oni liče? Na elitu? Lp.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI