Američki uslovi za Ukrajinu

SAD i Zelenski
8 komentara

Američki zvaničnici su distribuirali listu “prioritetnih reformi” namijenjenih za Ukrajinu, sugerirajući da bi buduća pomoć mogla zavisiti o tome da li vlada poštuje te reforme. Dokument, koji je stigao iz Bijele kuće, navodno je podijeljen i drugim potencijalnim podržavaocima ukrajinskog napora u ratu.

U saopćenju iz ponedjeljka, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kijevu potvrdila je da je “predstavila predloženu listu prioriteta za reforme” namijenjenu “diskusiji i povratnoj informaciji” među ukrajinskim zvaničnicima i drugim mogućim donatorima.

“Ambasada je navela da je ovaj dokument ponuđen kao osnova za konsultacije sa Vladom Ukrajine i ključnim partnerima u okviru naše trajne podrške Ukrajini i njenim naporima da se integriše u Evropu, cilj koji Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju”, dodala je ambasada. Također je citirala ranije izjave predsjednika Joea Bidena da njegova administracija “podržava reforme koje će se boriti protiv korupcije” u Ukrajini.

Saopćenje ambasade izdato je nakon što su ukrajinski medijski izvori dobili kopiju liste predloženih politika, pri čemu su neki agencije navele da će Kijev morati sprovesti te reforme “da bi dobili pomoć” u budućnosti.

Prema dokumentu, američki zvaničnici su kategorizirali reforme prema njihovoj hitnosti, pri čemu su neke označene kao “prioriteti za 0-3 mjeseca”, dok se očekuje da će se druge provesti u dužem vremenskom periodu, do 18 mjeseci u budućnosti. Najhitnije politike uključuju mjere za “jačanje” Specijalnog antikorupcijskog tužilaštva Ukrajine, kao i jačanje osoblja odvojenog Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine. Među dugoročnim ciljevima su niz pravosudnih i ekonomskih reformi, kao što je “liberalizacija” cijena plina i električne energije u zemlji.

U dokumentu se također poziva na preuređenje Ministarstva odbrane Ukrajine kako bi se uskladilo sa “NATO standardima transparentnosti”, kao i redizajniranje procesa nabavke vojne opreme.

Iako je odobrio milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, predsjednik Biden je na nekoliko prilika pozvao na suzbijanje “korupcije” u Ukrajini, pri čemu je Pentagon nedavno pokrenuo poseban tim za praćenje protoka oružja na terenu po prvi put od kada je sukob s Moskvom eskalirao prošle godine.

Republikanci u Kongresu traže detaljnije izvještavanje o američkoj pomoći Ukrajini od februara 2022. godine, a grupa zakonodavaca je ovog tjedna napisala pismo Bijeloj kući u kojem traže specifične brojke. Ukrajinska javnost također izražava slične zabrinutosti zbog zvanične korupcije, a nedavna anketa lokalnih organizacija pokazala je da 78% odraslih ispitanika smatra svog predsjednika, Volodimira Zelenskog, “direktno odgovornim” za korupciju u vladi.

PomoćrepublikanciSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Eto, stavljaju ih i medijski na kratki lanac da zna čitav svijet. Znaju da mogu pišati i srati po njima koliko god žele, jer su ovisni o njihovoj pomoći. Borba protiv korupcije, pravosudne i ekonomske reforme, a ova sa liberalizacijom cijene plina i električne energije u državi koja je bankrotirana i ima vrlo jadne plaće je najjače. Jesu li i nama u Hrvatskoj to bili uvjeti da uđemo u EU, i sada nakon punih 10 godina u EU vidi se da smo korupciju smanjili na zanemarivo🤣(ovi koji govore da su se koruptivno dijelili novci iz EU fondova lažu 😅), a pravosudna reforma je fantastično odrađena 😄 Zanimljivo, demokraciju i održavanje odgođenih izbora u Ukrajini izuzetni ne spominju. Da ne bi slučajno ukrajinski narod maknuo ovog lutka Zelenskog 😁 Nego, što nema ništa u tom dokumentu o rodnoj ravnopravnosti i LGBQT pravima? Ovo sa ukrajinskom integracijom u Europu (u kojoj već… Čitaj više »

Otok Mali
6 mjeseci prije

Ameri prijete ljudima koje su sami postavili u Ukrajini. Možda pošalju neke Ukrajnce na robiju ili na onaj svijet zbog korupcije, ali sve je to njima poznato i rade to sve zbog svog biračkog tijela. Izbori su iduće godine u USA, mora se okriviti nekog za neuspjeh.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa to samo znači – SVE PO STAROM 🤣 🍸, zaprav … Pokušavaju kupiti vrijeme i da odobrovolje Republikance da im otkoče financiranje Ukrainska rata , posebice ak u Studenom , uspiju preuzeti Congress što je vrlo vjerojatno sada , već … Po sistemu ” evo – i mi nešto radimo da bi spriječili korupciju 🤣 ” a ovi treba sada da se prave da je sve baš tako 🤗 😁 …. Teeepško će to sve tak ići … Vrlo teško 😉

Profesor Živago
6 mjeseci prije

Da, da… I onda kad prestanu slati pomoć to će biti jer nisu ispunili te uvjete…

Max
6 mjeseci prije

Postoje samo zapovjedi Ukrajini.

Alex Keller
6 mjeseci prije

A ako ne,ništa.🤔🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI