Američki veleposlanik u Skopju optužen za tajno plaćanje “Soroseve pješadije”

Soros financira udruge u Makedoniji
12 komentara

Vodeća američka organizacija koja se bori za transparentnost rada američkih vlasti, Judicial Watch, optužila je USAID i američkog veleposlanika u Makedoniji Jessa Baileya za financiranje takozvane “Šarene revolucije”.

Judicial Watch, jedna od najvećih američkih organizacija koje se bore za transparentnost rada američkih vlasti, pokrenula je istragu u State Departmentu i USAID-u, nakon objave da je američka vlada bila uključena i financirala pokušaj svrgavanja vlasti u Makedoniji.

Judicial Watch optužuje veleposlanika Jessa Baileya da se novcem američkih poreznih obveznika financirao takozvane ljevičarske nevladine organizacije u Makedoniji, prije svega one povezane s Institutom Otvoreno društvo Georga Sorosa, koje su sudjelovale u nasilnim prosvjedima.

Organizacija Judicial Watch je poznata po velikom broju uspješnih tužbi protiv raznih američkih državnih institucija, tražeći od njih da dostave dokumente koji potvrđuju zloupotrebu novca poreznih obveznika. U vezi Makedonije su to tražili ovom od State Departmenta i USAID-a.

Američka vlada je u suradnji s milijarderom Georgeom Sorosom tajno dala milijune dolara poreznih obveznika kako bi se destabilizirala demokratski izabranu konzervativnu vladu Makedonije. Dokumenti koji su nam dostupni pokazuju da je veleposlanik Baracka Obame u Makedoniji, Jess Bailey, tajno surađivao sa Zakladom Otvoreno društvo i proslijedio velike količine američkog javnog novca za ovu namjenu, čime se veleposlanika miješao u unutarnje političke poslove i prekršio Bečku konvenciju. Novac je tekao kroz agencije State Departmenta i USAID, koji je poznat po korupciji”, piše Judicial Watch u svojem priopćenju.

Organizacija raspolaže s više sporazuma koje su sklopili USAID i Zaklada Otvoreno društvo. Jedan od njih je vrijedan 9,5 milijuna dolara, a drugi 5 milijuna. Novac je korišten za uplitanje u unutarnje političke poslove Makedonije.

Organizacija sumnja da su javno dostupne informacije o radu Ministarstva vanjskih poslova i USAID-a nepotpune, te su im poslalo zahtjev da po američkom zakonu o pristupu informacijama od javnog interesa dostave sve tražene dokumente.

Zaklada Otvoreno društvo je stvorila desetke “ljevičarskih” nevladinih organizacija, kako bi se srušila konzervativnu vlada Makedonije. Makedonski službenik koji je govorio za Judicial Watch je ove organizacije opisao kao “pješadiju Sorosa”. Riječ je o organizacijama mladih i utjecajnim medijima, koji su organizirali nasilne prosvjede i potkopavali državne institucije i državnu politiku.

Jedna od tih organizacija je prevela knjigu “Pravila za radikaleSaula Alinskog, koja im je poslužila kao taktički udžbenik za subverzivne aktivnosti i radikalne ulične prosvjede.

Zahvaljujući Obaminom veleposlaniku Jessu Baileyu, koji još nije smijenjen od strane predsjednika Trumpa, američki novac se i dalje daje ovim skupinama za njihove aktivnosti, piše u priopćenju Judicial Watch.

Organizacija upozorava da jedan od razloga za plaćanje “ljevičarskih” skupina u Makedoniji vjerojatno leži u ključnom položaju balkanske rute za migrante, koje je Makedonija zatvorila postavljanjem ograde na granicu početkom 2016. godine.

Međutim, prosvjedi i kampanja rušenja Nikole Gruevkog su počeli početkom 2015. godine, a razloga za to je mnogo, od kojih je jedan i pristanak tadašnje vlade na suradnju u projektu plinovoda “Turski tok”.

Istina, Soros je veliki zagovornik otvorenih granica i za upravljanje svijetom putem globalnih institucija, tako da ovaj dio s “balkanskom rutom” može biti jedan od razloga prosvjeda i političke krize koja traje od početka 2015.

Judicial Watch je priopćio da je slične pozive za transparentnost uputio i članovima Kongresa, State Departmentu i američkom veleposlanstvu u Skopju, zahtijevajući odgovore o njihovom financiranju Sorosevih organizacija u Makedoniji.

“Vjerujemo da ćemo dobiti odgovore, pogotovo s obzirom da će Bailey očito otići. Ali ostaje činjenica da su milijuni dolara američkih poreznih obveznika potrošeni na ilegalne aktivnosti i vladine organizacije koje su to učinile moraju snositi odgovornost”, zaključuje Judicial Watch.

Organizacija je u prošlosti tužila administracije predsjednika Clintona, Busha i Obame, tražila pristup podacima raznih institucija koje se pokušavalo sakriti od javnosti, proglašavajući ih tajnima. Judicial Watch je bio među vodećim organizacijama koje su tužile State Department zbog razmjene elektroničke pošte Hillary Clinton putem svoje privatne internetske adrese.

Clinton i State Department su se našli na udaru organizacije i po pitanju terorističkog napada na konzulat u Bengaziju, a Judicial Watch je tada uspio dobiti i objaviti važne dokumente vezane za aktivnosti američkih vlasti za vrijeme napada. Organizacija je bila ključna i u otkrivanju dokaza da je američke porezna služba prekršila svoje ovlasti s ciljem progona političkih protivnika povezanih s Republikanskom strankom.

Za sada organizacija raspolaže s dokumentima koji dokazuju prijenos ukupno 14,5 milijuna dolara, koje su Obamina administracija i USAID dali veleposlaniku Jessu Baileyu u Skopju, a tim je novcem plaćena “Soroševa pješadija”. Ako ustraju u pritisku na Trumpovu administraciju, što novom predsjedniku sigurno neće teško pasti, pozivajući se na važeći zakon o pristupu informacijama od javnog interesa bi mogli doći do zanimljivih informacija, koje ćete moći pratiti na internetskoj stranici Judicial Watch.org.

USAIDzaklada otvoreno društvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

Parama možeš kupiti sve, političare, novinare, sudije… Ima trideset godina kako je čovjek lijepo opjevao civilizaciju novca.

Brainstorm
7 godine prije

i tko kaze da nema ljevicara? eno ih kod sorosa.
a da je istraziti 100 godina ranije sto se dogodilo. sumljive su one putesestvije vladimira iljica i drugova.
cini se da je i onda bio neki soros.
a da je malo u 1933. pa istraziti tko je financirao “kalifa” ondasnjeg doba.
kako mi sve vidimo sto nam se dogadja pred ocima a mozda moguce da su i prijasnja vremena imala igru kakva se danas odvija.
nije nam pred ocima pa vjerujemo usima.

dalmata
7 godine prije

Ljudi,ako ima ko koji zna to izvest,dajte mali kviz,napravite slike di su samo oci ovakvih zlodusnih zombija ka sta se vidi gori na slici(Sorosi.Obame,Rosdili,Merkel,Junkersi,Mogerini,Plenkovicii ostala zgadija)Nek se vidu samo oci(ne objavit ime) i dat da narod glasa.jesu li to oci 1.normalnih ljudu 2.ludaka 3podlaca ili 4 imbecila.Jesate za okladu oko rezultata?

subaru
7 godine prije

Ovo služi da naivni pomisle da je tamo netko pravedan i pošten. Ništa se neće promjeniti, biznis ez južl.

Ondina
7 godine prije

Uživa Soros u kreiranju nereda, financiranju pobunjeničkih skupina, taj čovjek samo želi kaos. Da li radi biznisa? tko zna…možda je samo zao, pa se zabavlja na račun ljudske vrste.

Jupiter
7 godine prije

USA su ozbiljna država gde se tokovi novca i donacije pedantno prate.Tačno se zna koji koperativni političar koliko i kada je dobio novac.Kako se polako otvaraju arhive sa imenima i donacijama istina polako izlazi na videlo.Doduše nema velikih iznenađenja lako ih je i sad prepoznati naj bogatiji i naj glasniji političari su ljudi otimača kapitala.

Bobi
7 godine prije

Gsp Babić, ima li novosti o Khadirovu i Čečenima u Siriji ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI