fbpx

Američki zakonodavci preporučuju financijsku pomoć od 22.8 milijarde USD kako bi se zaustavilo kinesko širenje dijelom tržišta zaduženim za proizvodnju poluvodiča

cip poluprovodnik

Najava dolazi uslijed porasta ”tehnološkog nacionalizma” u SAD-u i tekućeg trgovinskog rata s Kinom, koji je u svibnju doživio vrhunac napetosti, nakon što je Trumpova administracija proširila protekcionističke mjere zbog navodnih razloga Washingtona za zabrinutost zbog širenja i rasta kineskih tehnoloških kompanija.

Američki zakonodavci u srijedu su predstavili prijedlog zakona kako bi podržali domaće proizvođače poluvodiča s 22,8 milijardi dolara sredstava, uslijed tekućeg trgovinskog rata s Kinom, izvijestio je Reuters.

Prijedlog zakona dobio je dvostranačku podršku, a predložili su ga senatori John Cornyn [R-TX] i Mark Warner [D-VA].

Prijedlogom bi se osiguralo 40 posto povrata poreza na dobit za poluvodičku opremu, kao i 10 milijardi USD saveznih subvencija za tvornice.

Daljnjih 12 milijardi dolara financiranja bilo bi osigurano za istraživanje i razvoj, sukladno prijedlogu zakona.

Zakon bi također odobrilo Ministarstvu obrane korištenje sredstava prema Zakonu o obrambenoj proizvodnji iz 1950.-e radi “uspostavljanja i poboljšanja domaćih sposobnosti proizvodnje poluvodiča”.

No, Tvrtka za proizvodnju poluvodiča iz Tajvana sa sjedištem u Hsinchu, kao i drugi proizvođači čipova proizvode više od polovice od svih ugovorom-proizvedenih čipova za SAD i imaju veći tržišni udio za naprednije modele.

Tehnički divovi poput Applea, Qualcomm-a Inc. i Nvidia-e Corp. oslanjaju se, prema izvještajima, na TSMC i azijske proizvođače čipova.

Vijest dolazi nakon što je tajvanski proizvođač čipova prošlog mjeseca objavio da planira graditi podružnicu tvornice, za što će se trebati izdvojiti 12 milijardi dolara i koja će biti izgrađena u Arizoni. Ovo se dogodilo nakon što je Trumpova administracija u svibnju prošle godine produžila zabranu Huaweiju, ZTE-u i preko 70  drugih kineskih tehnoloških firmi, stavljenih na entitetski popis.

TSMC je reagirao zaustavljanjem svih novih narudžbi za Huawei Technologies prije nego što će zabrana stupiti na snagu, odnosno u rujnu ove godine. No ključni kineski proizvođač čipova počeo je masovno proizvoditi procesore za Huaweijevu podružnicu Honor, pojačavajući domaću kinesku industriju poluvodiča i smanjujući oslanjanje na tajvanske proizvođače čipova, zbog nastavljajućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Washington je ”rutinski” optuživao kineske tehnološke firme da su svoje proizvode koristili kao sredstva špijuniranja za Peking, ali bez navođenja dokaza ili pružanja izvještaja o tome, optužbe za koje su iz Huaweija i za koje su kineski državni dužnosnici izjavili da su lažne.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Bome, neće se ovo tako lako završiti.
Opet se dijele milijarde Dolara, nikakav problem čak i pohvalno međutim konstantno pitanje od kuda tolike pare i kako je moguće da je čitav svet još uvek talac FEDa.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Bilo je i vijeme, još treba izbaciti kineske studente iz usa.

Mikojan
Gost
Mikojan
4 mjeseci prije

Borik, ima ona naša narodna, kasno Marko na Kosovo stiže !
Jedini problem kod kineza, a to bi njihove vlasti trebale riješiti osim ako ne misle da je to vrlo mali postotak i ne predstavlja neku prijetnju njihovom izvoznom tržištu, je da mali proizvođači imaju postrojenja kojima doslovno rade sraXja, npr u kučište 2N3055 stave 2N2222 ili u kučište diode 1N4007 stave 1N913 a takvih slučajeva je jako puno. U žaru brze zarade prevarom zapravo rade ogromnu štetu kineskoj industriji poluvodića tako da amerima bi bilo jeftinije malo izreklamirati proizvodnju “fake elements” a svojim proizvođačima dati subvencije da budu cijenovno konkurentniji i time će zadati najteži udarac kineskoj industriji poluvodića.

3055
Gost
3055
4 mjeseci prije

2N3055 i ostala starudija koju si naveo, pripada proslosti ili za neke domace prckarije.

Mikojan
Gost
Mikojan
4 mjeseci prije

3055, ma znam, naveo sam to kao primjer njihove fake industrije, no ima neki amer (na youtube) koji kupuje isključivo kineske matične ploče, kineske procesore i na kraju je sasvim zadovoljan sa proizvodima, znači nije sve fake i smeće. Ali svejedno ga ima previše.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Mig
Jedini problem kod kineza će biti što neće imati kome prodavati ono što prozvedu.

zoran
Gost
zoran
4 mjeseci prije

Ko će da kupi proizvode bilo kog proizvođača, ako nema para

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x