Američki zakonodavci preporučuju financijsku pomoć od 22.8 milijarde USD kako bi se zaustavilo kinesko širenje dijelom tržišta zaduženim za proizvodnju poluvodiča

cip poluprovodnik
7 komentara

Najava dolazi uslijed porasta ”tehnološkog nacionalizma” u SAD-u i tekućeg trgovinskog rata s Kinom, koji je u svibnju doživio vrhunac napetosti, nakon što je Trumpova administracija proširila protekcionističke mjere zbog navodnih razloga Washingtona za zabrinutost zbog širenja i rasta kineskih tehnoloških kompanija.

Američki zakonodavci u srijedu su predstavili prijedlog zakona kako bi podržali domaće proizvođače poluvodiča s 22,8 milijardi dolara sredstava, uslijed tekućeg trgovinskog rata s Kinom, izvijestio je Reuters.

Prijedlog zakona dobio je dvostranačku podršku, a predložili su ga senatori John Cornyn [R-TX] i Mark Warner [D-VA].

Prijedlogom bi se osiguralo 40 posto povrata poreza na dobit za poluvodičku opremu, kao i 10 milijardi USD saveznih subvencija za tvornice.

Daljnjih 12 milijardi dolara financiranja bilo bi osigurano za istraživanje i razvoj, sukladno prijedlogu zakona.

Zakon bi također odobrilo Ministarstvu obrane korištenje sredstava prema Zakonu o obrambenoj proizvodnji iz 1950.-e radi “uspostavljanja i poboljšanja domaćih sposobnosti proizvodnje poluvodiča”.

No, Tvrtka za proizvodnju poluvodiča iz Tajvana sa sjedištem u Hsinchu, kao i drugi proizvođači čipova proizvode više od polovice od svih ugovorom-proizvedenih čipova za SAD i imaju veći tržišni udio za naprednije modele.

Tehnički divovi poput Applea, Qualcomm-a Inc. i Nvidia-e Corp. oslanjaju se, prema izvještajima, na TSMC i azijske proizvođače čipova.

Vijest dolazi nakon što je tajvanski proizvođač čipova prošlog mjeseca objavio da planira graditi podružnicu tvornice, za što će se trebati izdvojiti 12 milijardi dolara i koja će biti izgrađena u Arizoni. Ovo se dogodilo nakon što je Trumpova administracija u svibnju prošle godine produžila zabranu Huaweiju, ZTE-u i preko 70  drugih kineskih tehnoloških firmi, stavljenih na entitetski popis.

TSMC je reagirao zaustavljanjem svih novih narudžbi za Huawei Technologies prije nego što će zabrana stupiti na snagu, odnosno u rujnu ove godine. No ključni kineski proizvođač čipova počeo je masovno proizvoditi procesore za Huaweijevu podružnicu Honor, pojačavajući domaću kinesku industriju poluvodiča i smanjujući oslanjanje na tajvanske proizvođače čipova, zbog nastavljajućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Washington je ”rutinski” optuživao kineske tehnološke firme da su svoje proizvode koristili kao sredstva špijuniranja za Peking, ali bez navođenja dokaza ili pružanja izvještaja o tome, optužbe za koje su iz Huaweija i za koje su kineski državni dužnosnici izjavili da su lažne.

ČipoviTaiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC)TSMC
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Bome, neće se ovo tako lako završiti.
Opet se dijele milijarde Dolara, nikakav problem čak i pohvalno međutim konstantno pitanje od kuda tolike pare i kako je moguće da je čitav svet još uvek talac FEDa.

Borik
3 godine prije

Bilo je i vijeme, još treba izbaciti kineske studente iz usa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI