fbpx

Američko liječničko udruženje proglašava rasizam ”prijetnjom javnom zdravstvu”, što je izazvalo pohvale i podsmijeh

Rasizam

Američko liječničko udruženje (AMA) izglasalo je prepoznavanje rasizma kao “prijetnju javnom zdravstvu” i obvezalo se da će “aktivno raditi na razbijanju rasističkih politika”. Neki su na ovu poruku gledali s oduševljenjem, dok je druge taj potez zaprepastio.

Nova pravila politike, usvojena u ponedjeljak, usmjerena su na borbu protiv rasističkih politika i praksi u cjelokupnoj američkoj zdravstvenoj zaštiti, navodi se u priopćenju za tisak internetske stranice AMA-e.

“AMA prepoznaje da rasizam negativno utječe i da pogoršava nejednakosti u zdravlju među povijesno marginaliziranim zajednicama”, rekla je članica odbora dr. Willarda V. Edwards tijekom sastanka AMA-ovog Doma delegata, dodajući da će, bez sustavnih promjena ”patiti cjelokupno zdravstvo nacije.”

Između ostalog, udruga je obećala priznati “štetu koju uzrokuju rasizam i nesvjesne pristranosti u medicinskim istraživanjima”, poticati kurikulume medicinskog obrazovanja kako bi oni “promicali veće razumijevanje” teme i da će raditi na sprečavanju utjecaja rasizma i pristranosti u “inovacijama tehnologije za zaštite zdravlja.” AMA je također istaknula tri oblika rasizma u zdravstvenoj zaštiti: „sustavni“, „kulturni“ i „međuljudski“.

Reakcija na AMA-inu odluku naišla je na podijeljena mišljenja na društvenim mrežama; neki su pozdravili ovaj potez, dok su se drugi zbunjeno pitali zbog čega je ovo potrebno.

Neki komentatori žalili su se na ono što su vidjeli kao politizaciju znanosti.

„Trebam li ići na godišnji, sistematski pregled u vezi s rasizmom? Postoji li i cjepivo za ovo?“ Pitao se, s podsmijehom, jedan od kritičara.

Drugi su bili uznemireni potezom AMA-e, nagađajući da bi moglo izravno narušiti zdravstvenu zaštitu, jer bi svaki liječnik pojam ”rasizma” tumačio na različit način.

Jedan je komentator postavio pitanje hoće li AMA riješiti rasne razlike u zdravlju, tvrdeći da bijelci imaju kraći životni vijek od Latino-Amerikanaca i Azijata.

Drugi su bili oduševljeni razvojem događaja, rekavši da je AMA “ušao u povijest”, a klasifikacija rasizma, koji je klasificiran kao prijetnja javnom zdravlju, mogla bi se isplatiti dugoročno i mogla bi spasiti živote.

U području američke zdravstvene zaštite često se tvrdi da se manjine suočavaju s diskriminacijom od strane liječnika i drugog medicinskog osoblja i da se pri opisivanju njihovih simptoma ne shvaćaju tako ozbiljno kao bijeli pacijenti, što dovodi do komplikacija koje se mogu izbjeći.

Jedan je komentator jednostavno razjasnio AMA-inu odluku u širem kontekstu američkog profitnog zdravstvenog sustava, našalivši se da je rasizam već postojao, pa ga pružatelji osiguranja neće pokrivati.

3 4 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slonica
Gost
Slonica
15 dana prije

Američko liječničko udruženje proglašava samo sebe rasistima ,..i rade na suzbijanju istog…Ili??

dr. Mafija
Gost
dr. Mafija
14 dana prije
Reply to  Slonica

Diskriminacija i korupcija

Laž
Gost
Laž
15 dana prije

Njima je krivo što je papir bijele boje.

Last edited 15 dana prije by Laž
Stara kuka
Gost
Stara kuka
14 dana prije

I onda bi netko trebao tu “struku” uzimati za ozbiljno?

Mikka
Gost
Mikka
14 dana prije
Reply to  Stara kuka

Pa da crnci žele bit bijelci a ne mogu jer nisu. Samo svađaju ljude.

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
14 dana prije

Uskoro će održavanje zuba blještavo bijelim i čistim proglasiti rasističkim činom. Da je jedna Godzilla, da otpleše step i prekine ovaj sotonski tango.

Last edited 14 dana prije by Daniel Plainview
nekoime
Gost
nekoime
14 dana prije

Ako doktor primijeti kako je crnac problijedio, da li je to rasizam?

Lurker
Gost
Lurker
14 dana prije

Mislim da bi preciznije bilo reci – simptomi pacijenata sa novcem se ozbiljnije shvacaju nego simptomi sirotinje. To je problem ali nema veze sa rasizmom u zdravstvu. Ameri ko Ameri JLZ (jebo lud zbunjenog).

Max
Member
Famed Member
Max
14 dana prije

Što su htjeli s tim?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik