Coca Cola i Pepsi lobiraju protiv zakona o ograničenjima upotrebe sokova

Coca Cola, djevojka, marketing, reklama
0
0

Dva najveća proizvođača sokova u SAD-u koriste sponzorstva zdravstvenih organizacija za popravljanje slike o sebi, što im pomaže i u lobiranju protiv zakona o javnom zdravlju, navodi se u novoj studiji.

Između 2011. i 2015. godine Coca-Cola i Pepsi su sponzorisali najmanje 96 zdravstvenih organizacija. Tokom istog perioda, lobirali su protiv najmanje 28 zakona o javnom zdravlju čija je svrha bila smanjenje potrošnje sokova ili poboljšanje ishrane.

“Kompanije koje proizvode sokove mogu poništiti potencijalno zakonsko protivljenje pozivajući se na reciprocitet i finansijsku ovisnost državnih zdravstvenih organizacija”, kazao je Daniel Aaron, student medicine na Univerzitetu u Bostonu, ujedno i vođa istraživanja. “Umjesto da podržavaju javno zdravlje, Coca Cola i Pepsi postaju nesvjesni partneri u korporativnim marketinškim strategijama koje podrivaju javno zdravlje.”

Aaron i Michael Siegel, profesor u školi za javno zdravlje, istraživali su sponzorstva i lobiranje Coca Cola i Pepsi, te došli do liste od 96 državnih zdravstvenih organizacija koje su primale novac od tih kompanija. Dvanaest organizacija je prihvatilo novac od obje kompanije, jedna samo od Pepsija, a čak 83 samo od Coca-Cole. Autori napominju da bi lista mogla biti i duža, jer Coca Cola objavljuje listu organizacija koje sponzoriše, dok Pepsi to ne čini.

Sponzorstva uključuju dvije organizacije za borbu protiv dijabetesa, što je zaprepašćujuće, s obzirom na činjenicu da postoji povezanost između te bolesti i konzumacije sokova.

Studija je identifikovala i 28 zakona i predloženih uredbi, uključujući poreze na proizvodnju sokova i ograničenja u reklamiranju, a čijem su se uvođenju uspješno suprotstavile kompanije za proizvodnju sokova i njihove grupe za lobiranje. Autori smatraju da ovo dokazuje da je “primarni interes kompanija povećanje profita, a na račun javnog zdravlja“.

Autori studije preporučuju organizacijama za javno zdravlje da odbijaju sponzorstva koja im nude kompanije za proizvodnju sokova i nađu alternativne izvore finansiranja.

coca colagazirani sokovijavno zdravstvolobiranjemarketingpepsisponzorstvazakoni
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI