Kijev udvostručuje napore ne bi li dobio dodatnu potporu od Washingtona

Zelenski govor u Kongresu SAD
17 komentara

Kijev je navodno oprezan oko ograničenja pomoći iz inozemstva zbog novog predsjednika američkog Zastupničkog doma i sukoba u Gazi

Ukrajina je intenzivirala svoju kampanju lobiranja u SAD-u, zbog svoje nestrpljivosti u pogledu dotoka daljnje vojne pomoći. Do povećavanja lobiranja došlo je zbog promjenjive stvarnosti u SAD-u i na globalnoj razini, tvrdi Politico. Popis želja Kijeva navodno uključuje projektile zrak-zrak, verziju projektila ATACMS dugog dometa s jednom bojevom glavom, kao i obuku za izvođenje operacija brod-obala. U svom članku u utorak, medij je izvijestio da je izaslanstvo ukrajinskih dužnosnika i vojnika stiglo u Washington prošlog tjedna, tražeći nove vrste oružja i pomoć.

Politico je, pozivajući se na ukrajinske predstavnike, rekao da su Kijevu potrebne rakete koje se nose iz zrakoplova za obaranje ruskih bombardera, koji sve više koriste klizne bombe koje se navode GPS-om.

Što se tiče vojnog taktičkog raketnog sustava, SAD je tajno donirao mali broj raketa srednjeg dometa s bojnim glavama kazetnog streljiva, kao što je izvijestilo više medija prošlog mjeseca. Međutim te rakete nisu učinkovite protiv bolje zaštićenih ciljeva, što je razlog zašto Kijev traži bolje modele s bojevim glavama, rekao je član ukrajinskog izaslanstva za Politico. Povrh toga, Ukrajina je navodno zatražila od svojih američkih podupiratelja ubrzavanje programa obuke na F-16 za ukrajinske pilote, kao i želju za pridruživanjem Kraljevskim marincima Ujedinjenog Kraljevstva u pripremi ukrajinskih snaga za amfibijske operacije, s ciljem prelaska rijeke Dnjepar. Ukrajinske snage već mjesecima pokušavaju uspostaviti uporište na lijevoj obali u ruskoj regiji Herson u očitom pokušaju odvlačenja dijela ruskih snaga od prve crte u Donbasu i regiji Zaporožje. U izvješću se navodi da je sastanak predsjednika Volodimira Zelenskog s američkim zastupnicima u Kijevu u ponedjeljak također bio dio ovih nastojanja osiguravanja američke potpore, koja je sve manje izvjesna za Kijev. Politico je citirao nedavni izbor Mikea Johnsona za predsjednika Zastupničkog doma Sjedinjenih Država, koji se protivi izdavanju bjanko čekova Ukrajini. Drugi čimbenik koji se spominje u članku je najnovija eskalacija između Izraela i Hamasa, koja riskira odvraćanje međunarodne pozornosti od rata u Ukrajini.

Tijekom govora ispred senatskog odbora za odobravanje sredstava, američki ministar obrane Lloyd Austin upozorio je da će Rusija pobijediti u sukobu s Ukrajinom, ako Washington povuče svoju potporu Kijevu. Austin, s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, zalagao se za pružanje dodatne 44 milijarde dolara za obranu i drugu pomoć istočnoeuropskoj naciji, koja je u zahtjevu predsjednika Bidena bila povezana s financiranjem za Izrael i Tajvan. U svom izvješću od ponedjeljka, časopis Time, pozivajući se na suradnike predsjednika Zelenskog, koji su željeli ostati anonimni, izvijestio je da ukrajinski šef države sve više osjeća kao da su ga “izdali njegovi zapadni saveznici”, što se vidi po tome da Zapad nije pružio Ukrajini ”sredstva za pobjedu u ratu”.

Prema procjenama Pentagona, SAD su već potrošile 43,9 milijardi dolara na “sigurnosnu pomoć” Kijevu od veljače 2022. U međuvremenu, ukrajinska ljetna protuofenziva nije ispunila velika očekivanja. Ukrajinsko vodstvo priznaje da njihova vojska nije uspjela postići veliki napredak. Time je u svom članku ocijenio da je ta ofenziva Kijevu nanijela ”ogromne gubitke”. Prema posljednjim ruskim podacima, ukrajinska vojska izgubila je više od 90.000 ljudi između početka lipnja i početka listopada. Rusija je neprestano upozoravala zapadne zemlje da ih isporuka teškog naoružanja i druge vojne pomoći Ukrajini čini de facto stranama u sukobu. Moskva je također naglasila da nikakva inozemna pomoć neće promijeniti tijek borbe, te da će ruska vojska primijeniti učinkovite protumjere protiv bilo kojeg sustava naoružanja.

KijevlobiranjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Dzaba mu ATACMS, nekidan su rusi oborili 6 kom. i 8 skalpova. Ode 30 miliona u jednom danu, a pogodaka nula. Sprzio je 8 leoparda u 7 dana na zqaustavljanje ruske kontraofanzive. Zapadno cudotvorno oruzje u koje se uzdao postalo je lak plijen za ruse.

Zelenskom ostaje da se nada u dolazak Nabiru i da ce mu anunaki pomoci.

Max
5 mjeseci prije

Taj je vlak prošao.

borjana
5 mjeseci prije

Sa pravim stanjem stvari biti ćemo upoznati tek kad nam hiber objavi zaključke njegovih analiza iz povjerljivih podataka do kojih je došao njegovim kanalima.
Apsolutno se podarzumjeva uz neupitnu mlađinu potporu koja nikada neće izostati kao ona bidna potpora ukrajinskih partnera i saveznika Ukrajini.
Mlađino i hiberovo partnerstvo nije potaknuto nikakvim interesom. U pitanju je ljubav…❤️❤️

nastran
5 mjeseci prije

šta bi još htjeli:kikiriki, kokice, koštice, pivo?

hiber
5 mjeseci prije

Ah, @borjana, borjana. Činjenica da je sukob u slijepoj ulici postalo je očito prije otprilike šest mjeseci nakon što je iscrpljen ofenzivni potencijal ruske vojske okoncan pučom Wagnera. Zapravo, čak i bez ukrajinske ofenzive, bilo je jasno da je na Zapadu pobijedio koncept ne dopustiti Ukrajini da izgubi i ne dopustiti Rusiji da pobijedi. Sjetimo se pada britanskog i pada ukrainskog ministra obrane. Ukrajina je odlučila u praksi razjasniti taj prevladavajući zapadni koncept i prokockala je svoj mršavi ofenzivni potencijal od lipnja do rujna. Sada je Zalužni samo konstatirao ono što već postoji u obliku objektivne stvarnosti. Ali Kremlj ni sada nije spreman na to i nastavlja uvjeravati da će svi ciljevi (koji ciljevi?) biti ispunjeni prema planu kojeg nitko nije vidio, uključujući i same planere. U svakom slučaju onih 5-6 brigada koje je ukraina izgubila u 4 mjeseca, Rusija je ekvivalento izgubila u 5-6 dana kod Avdiike. Kopnenu ofanzivu… Čitaj više »

Ime
5 mjeseci prije

Pravac Izrael. Naporan si, rutavi…

Gad
5 mjeseci prije

Udvostručuju napore na WC-u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI