Amerika je povrijeđena: saveznici SAD i države klijenti strahuju da je Zapad „globalno slabiji“ nakon afganistanskog „poniženja“

Talibani patroliraju u Kabulu
43 komentara

Vlada u Kabulu koju podržavaju SAD pala je u nedjelju, četiri mjeseca nakon što je predsjednik Biden najavio da će se Amerika povući iz Avganistana nakon skoro 20 godina rata. Zvaničnici u SAD i širom svijeta izrazili su šok brzinom pada glavnog grada – manje od dvije sedmice nakon što su talibani zauzeli svoj prvi grad.

Iznenađujući kolaps vlade Kabula 15. avgusta nastavlja da šokira cijeli svijet, primoravajući mnoge saveznike SAD da privatno (a ponekad i otvoreno) preispitaju pouzdanost i ulogu Washingtona kao najveće sile planete.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks rekao je da je “haos” koji je nastao zbog neurednog povlačenja SAD iz Avganistana oslabio zapadnu alijansu i primorao članove da preispitaju da li je blok u stanju da se bavi izgradnjom država u inostranstvu.

Avganistan će “u velikoj mjeri promijeniti stavove i apetite Zapada u pogledu toga šta treba raditi u drugim regionima”, rekao je Pabriks, govoreći za Letonski radio u utorak, njegove primjedbe citira Sputnjik Letonija. „Ova era je završena. Nažalost, Zapad, a posebno Evropa, pokazuju da su globalno slabiji“, rekao je ministar.

Pabriksove komentare ponovio je Armin Laschet, političar koji se kandidovao za njemačkog kancelara iz Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel na izborima zakazanim za sljedeći mjesec.

„Avganistan je najveći debakl koji je NATO pretrpio od svog osnivanja“, rekao je Laschet na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Berlinu, rekavši da je „nemilosrdna analiza grešaka“ sada neophodna da bi se utvrdilo šta je tačno pošlo po zlu. „To je politička i humanitarna katastrofa. Brzina kojom su talibani zauzeli Kabul i mnoge pokrajine u zemlji je šokantna.”

Bivši britanski savjetnik za nacionalnu bezbjednost lord Peter Ricketts izrazio je slične frustracije, žaleći se da „izgleda da u NATO potpuno prevladavaju jednostrane američke odluke“, počevši od „Trumpove odluke da počne razgovarati s talibanima o odlasku, a zatim i Bidenove odluke o postavljanju datuma povlačenja.”

„Operacija u Avganistanu je trebalo da se završi, ništa neće trajati zauvijek, ali način na koji je izvedena bio je ponižavajući i štetan za NATO“, rekao je Ricketts govoreći za Financial Times.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell ponudio je sličnu, ali prikriveniju kritiku na račun Trumpovog i Bidenovog pristupa, rekavši novinarima u utorak da “nije Evropska unija ta koja je odlučila da napusti Avganistan”, te da je povlačenje “moglo da se izvede na bolji način, sigurno.”

Lord George Robertson, bivši generalni sekretar NATO koji je imao priliku da pokrene član 5 bloka nakon terorističkih napada 11. septembra (koji je postao izgovor za invaziju američke koalicije na Avganistan krajem 2001), takođe je rekao da je američki unilateralizam “naštetio” savezu, “jer su princip “zajedno ulazimo, zajedno izlazimo” izgleda napustili i Donald Trump i Joe Biden.”

Car je go?

Drugi zvaničnici sugerisali su da je Avganistan pokazao uzaludnost tehnološke i vojne moći Zapada pred odlučnim otporom. „Šta se dogodilo sa„ Amerika se vratila“? upitao je Tobias Ellwood, predsjedavajući Odbora za odbranu britanskog parlamenta, misleći na Bidenovo obećanje ranije ove godine da će „obnoviti“ saveze koje je Trump uništio.

„Ljudi su zbunjeni što se nakon dvije decenije ove velike intervencije visoke tehnologije, povlače i efektivno predaju zemlju ljudima koje su pobijedili. Ovo je ironija. Kako možete reći da se Amerika vratila kada smo poraženi od grupe naoružane samo raketnim bacačima, nagaznim minama i AK-47?“ upitala je Ellwood.

U srijedu je premijer Boris Johnson priznao da Zapad ne može nastaviti svoju misiju u Avganistanu bez “američkih snaga”, uključujući vazdušne snage i trupe na terenu. Britanski lider je naglasio da je “iluzija” misliti da bi bilo koja članica NATO mogla nastaviti vojne operacije u zemlji nakon izlaska SAD, te naglasio da ne vjeruje “da je raspoređivanje desetina hiljada britanskih vojnika u borbi protiv talibana opcija.” Kancelarka Merkel i šef NATO Jens Stoltenberg izrazili su slična uvjerenja ranije ove nedjelje, rekavši da nijedan pojedinačni član alijanse ne može zamijeniti SAD.

Vašingtonski saveznici u Kijevu takođe su izrazili zabrinutost zbog situacije, a poslanik Rada Maksim Bužanski sugeriše da bi Ukrajina trebalo da zaboravi bilo kakve garancije koje pružaju SAD nakon slika iz Avganistana koje prikazuju avione koji su poletjeli iz Kabula. Aleksej Arestovič, diplomata iz ukrajinske delegacije u trilateralnoj kontakt grupi za Donbass, ponovio je ove zabrinutosti, sugerišući da je Avganistan dokaz „urušavanja doktrine„ liberalne demokratije za sve“, i da neuspjeh u Avganistanu pokazuje da ova vrsta „demokratije“ može uništiti ljude i države na isti način na koji to mogu „totalitarne vlade“.

Biden je pokušao da pokaže hrabro lice u situaciji, rekavši za ABC News u četvrtak da su Rusija i Kina bile “najviše razočarane” vidjevši odlazak SAD, preformulišući primjedbe od dana ranije da bi Moskva i Peking “najviše voljeli da Sjedinjene Države  nastave da usmjeravaju milijarde dolara resursa i pažnje na stabilizaciju Avganistana na neodređeno vrijeme“.

Tvrdnje američkog predsjednika ne podudaraju se sa nedavnim komentarima i političkim odlukama koje su donijeli i ruski i kineski zvaničnici, pri čemu je kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi rekao državnom sekretaru Antony Blinkenu ove nedjelje da je „ishitreno povlačenje SAD iz Avganistana donijelo ozbiljan negativan uticaj na situaciju.” Prošlog mjeseca, Rusija je demonstrativno rasporedila dio svog vojnog kontingenta u Tadžikistanu do avganistanske granice radi vježbi usred zabrinutosti koju je izrazio ministar odbrane Sergej Šojgu da se džihadistički militanti prebacuju u zemlju iz Sirije i Libije.

U komentaru na fijasko u Avganistanu, kineski list Global Times doveo je u pitanje naraciju zapadnih političara i posmatrača da su Trump i Biden demonstrirali neku vrstu neuobičajene ili nedolične zabrinutosti za mišljenja saveznika kada su odlučili da napuste Avganistan. Saradnik Yang Sheng predložio je da, iako „Biden na prvi pogled pokazuje poštovanje … u praksi, SAD su i dalje jednostrane, što znači da je „multilateralizam“ samo slogan za Bidena da zadovolji Evropu.

AvganistanKabulSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

To je plansko urušavanje carstva.

POLITICKI NEKOREKT
2 godine prije

…tako su i svabe kod staljingrada bili ljuti i zbunjeni….

Dokurčilomi
2 godine prije

Nepismeni plemenski čobani otjerali visoko sofisticirane demokrate sa “nevidljivim” avionima. Sve rečeno.

Драгогост 屋
2 godine prije

Sada je trenutak za blickrig . Masa ruskih vojnika na električnim skuterima maskiranih u medvede, deleći babuške, bi za par dana stigla do Lamanša.

mislim
2 godine prije

u siriji su naoružavali umjerene, u avganistanu su im jednostavno ostavili oružje ,vjerojatno u nadi da će avganistanci s tim oružjem u bliskoj budučnosti napasti neprijatelje amerike.
a ima ih kina, iran ,rusija.

Melita
2 godine prije

Ako zanemarimo svakodnevne izvještaje medija o humanitarnoj katastrofi koja je zahvatila Afganistan nakon dolaska Talibana na vlast, npr. očajnim ljudima koji padaju s dižućih aviona, bacanju djece preko bodljikave žice, evakuaciji Amerikanaca i “ranjivih skupina” domicilnog stanovništva itd, ostaju slijedeće tvrdnje koje su dio službenog narativa: ·    Trump je prije više od godinu dana potpisao sporazum s Talibanima o povlačenju iz zemlje i predaji 5000 zatvorenika. • Unatoč planiranju više od godinu dana, “povlačenje” SAD -a bilo je kaotično i neuredno. • SAD su slučajno za sobom ostavile oružje, helikoptere, streljivo i oklopna vozila, koja su uzeli talibani. • SAD su slučajno iza sebe ostavile 5000 zatvorenika koje su Talibani oslobodili. • Bez potpore SAD -a, solidno opremljena afganistanska vojska, koja brojčano nadmašuje Talibane, predala se bez ispaljenog metka, a Talibani su za manje od tjedan dana maršom u natikačama preuzeli kontrolu nad cijelom zemljom i kao pravi vojnici -pobjednici, prvo… Čitaj više »

bgbtzhbzhtbnhz
2 godine prije

Ratnici u sandalama potjerali NATO.
Sad bih trebali shvatiti SAD kao velesilu?
Možeš imati oružje koje želiš ali ako nemaš muda, srca i ratnika ti si nitko i ništa.

Pingvin
2 godine prije

Najjace u ovoj cijeloj prici o odlasku US Army je da su ostavili vojnike Ukrajine i Gruzije u nekoj bazi. Nije bilo mjesta u zadnjem avionu za njih. U zadnjem avionu su evakuirani vojni psi US Army. Jbg Ukrajinci i Gruzini, Ameri znaju sta im je vrednije za evakuaciju zadnjim letom!

FATIH
2 godine prije

DOBRO UVIJEK POBJEDJUJE ZLO!!
SOTONINA VOJSKA SE RASPADA……..
………….
“UZALUD VA TRUD SVIRACI”.

Zorule
2 godine prije

80-ih su Rusi bjezali iz Afganistana kad im je Rambo pomrsio racune, ubrzo nakon toga je usljedio raspad SSSR-a. Sada ameri bjeze iz iste zemlje, znaci raspad US-a je neminovan.

Weteran
2 godine prije

Juče Bagram
Sutra Bondstil

Herc
2 godine prije

Štela je odrađena samo izgleda malo ranije od dogovorenog pa je i bidni mumija ostao zatečen,tek sad pravi rat počinje a sultan Erdogan je naredio napraviti stotine kilometara zida kako je nekad Hadrijan napravio zid između Rimljana i divljaka tako će Erdoganov zid biti brana prema još gorim živinama

Herc
2 godine prije

Umjesto da se štakori prihvate oruzja i razguze par hiljada nepismenih kozoyeba talibana . svi u naponu snage bjeze .. zatvori granice natjeraj ih da se brane ..
Nego jos pizdurine hranit i oblacit . Ne zna se tko je gori europske sijede glave . Ili živine sto bjeze glavom bez obzira i ostavljaju zene i djecu na milost i nemilost

Ico
2 godine prije

Evidentno je da Josephu Borrelluu mozak radi preko pužnog vijka. Čemu se on uopće javlja i brabonja, kada je on nebitan faktor u ovoj, a i u ostalim pričama?!?
Očito je da da je Joseph Borrell umno potkapacitiran jer nije svjestan svoje beznačajnosti i niškorisnosti sebe i institucije koju zastupa, koja je u geopolitičkim relacijama jednaka nuli! ” Ugled i snaga” institucije je proporcionalna MILOSTI Vladimira Putina! Tko smatra da nisam u pravu, a 100% jesam, neka me, ne ispravi, nego dopuni!

Eh........
2 godine prije

Šteta što tamo nema homo…. LGBT brigade bo to rješile za dva dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI