Amerika vrišti, Putin i Xi slušaju jedan drugog

Putin i Xi Jinping
106 komentara

Telefonski razgovor Putina i Xi Jinping vođen je na rođendan kineskog lidera, koji je napunio 69 godina. Ali nije se uopće radilo o tome. Osim toga, u Kini, kao i u Rusiji, ne slavi se rođendan šefa države: naslijeđe kulta ličnosti je utjecalo, iako za vrijeme života Maoa u Nebeskom carstvu nisu slavili dan njegovog rođenja. Sada obje zemlje djeluju kao aktivni reformatori svjetskog poretka, suočeni sa sve većim pritiskom Zapada kao odgovor, a koordinacija među njima zahtijeva sve više truda i pažnje, prije svega njihovih lidera.

Stoga nije slučajno što su Putin i Xi napomenuli da se odnosi između dvije zemlje stalno poboljšavaju, te su se dogovorili da prošire saradnju u energetskoj, finansijskoj, industrijskoj, transportnoj i drugim oblastima “uzimajući u obzir situaciju u globalnoj ekonomiji koja je postala komplikovanija zbog nelegitimne zapadne politike sankcija.” Ne radi se samo o bilateralnoj saradnji, već i o “izgradnji zaista multipolarnog i pravednog sistema međunarodnih odnosa”. Odnosno, obje države stalno podsjećaju da zaista imaju globalne ciljeve, a drugačije i ne može, s obzirom na razmjere i značaj naših zemalja.

Samit BRICS-a održaće se za nedjelju dana, a iako će se održati online zbog kovid ograničenja, njegov značaj će biti veliki. Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, atlantisti su uložili mnogo napora u pokušaju da utiču na poziciju Indije nagovarajući je da se distancira od Rusije. Ali sve se ispostavilo upravo suprotno – i to ne samo u rusko-indijskim odnosima, već i u trouglu Rusija-Indija-Kina, koji je od fundamentalne važnosti, i u indijsko-kineskim odnosima. Iako u Delhiju ne odbijaju da učestvuju u otvoreno antikineskom QUAD-u (koji, međutim, nije vojne prirode), neće dozvoliti Zapadu da igra na kartu kontradikcija između ove dvije zemlje.

Čak je i pokušaj igranja na rusko-kineske razlike potpuno smiješan, ali Zapad i dalje vjeruje da potencijalno ima takve mogućnosti. Vrlo je teško pomiriti se s idejom da je vrijeme izgubljeno jako dugo i svi pokušaji da se igra na „ruski strah od Kine“ ili „kineske troškove podrške Rusiji“ sada izgledaju jednostavno neozbiljno. To ne znači da rat sankcijama Rusiji ne utiče na naše trgovinsko-ekonomske veze s Kinom, biće potrebno mnogo vremena i truda da se zaobiđu brojni problemi koje stvara Zapad, već principijelan stav Moskve i Pekinga na “veze bez ograničenja” ne može se poništiti. A poenta ovdje nije suštinski promijenjena međunarodna situacija nakon 24. februara: Putina i Xija ujedinjuju i zajednički strateški ciljevi i razumijevanje nacionalnih ciljeva svog partnera, a na putu su da te ciljeve ostvare zajedno već deset godina.

Stoga je iznenađujuće da tako iskusan strateg kao što je Henry Kissinger nastavlja da daje svoje prognoze zasnovane na neradnim, nepostojećim kategorijama, posebno iz premise nestabilnosti rusko-kineskog saveza i mogućnosti Zapada, da utiče na odnose Moskve i Pekinga.

Prije neki dan, u intervjuu koji je objavio The Sunday Times, bivši državni sekretar je rekao da je „sada pitanje kako okončati ovaj rat, postao kineska ispostava u Evropi.

Odnosno, glavni interes Zapada u Rusiji je da spriječi da ona postane instrument uticaja Kine na Evropu? Jasno je da Kissinger namjerno pojednostavljuje, namjerno se igra na strahove Pekinga koji se (bez njegovog učešća) raspiruju na Zapadu, ali to ipak zvuči vrlo čudno.

Jer Rusija ne može postati njena ispostava u Evropi: to ne zadovoljava ne samo ruske, već i kineske interese (Pekingu je potreban jak saveznik, a ne slaba zavisna marioneta).

Isto tako, uzgred, kao Kina 50-ih godina, nije bila ispostava “Crvene Rusije” u Aziji. Ovo je bila svjesna ili dobrovoljna obmana Sjedinjenih Država (da ne spominjemo propagandnu upotrebu bauka “sovjetske prijetnje”). Moskva nije tražila kontrolu nad Kinom (ne računaju se pojedinačne nezgodne Hruščovljeve inicijative koje su uplašile Maoa), bio joj je potreban i kao partner u konfrontaciji sa Zapadom i kao važan učesnik u novom svjetskom ekonomskom sistemu. Štaviše, jedan od glavnih razloga tadašnje svađe između Moskve i Pekinga bila je Hruščovljeva želja za dijalogom sa Sjedinjenim Državama, što je Mao pogrešno smatrao pripremama za preorijentaciju SSSR-a od istoka ka zapadu, kao korak ka izdaji Kine od strane Rusije.

Odnose između dvije države u to vrijeme ometala je ne želja jedne od njih da potčini drugu (koja, ponavljamo, nije postojala), već pretjerana ideologizacija i proizašle različite procjene snaga Zapada i potencijal “svjetske revolucije” (u Pekingu su još vjerovali u nju, ali u Moskvi više ne).

Sada je situacija suštinski drugačija – i to ne zato što su Rusija i Kina zamjenile mjesta u smislu ekonomske moći. Ono što je još važnije jeste da se naši odnosi zasnivaju na zdravom pragmatičnom realizmu, podudarnosti geopolitičkih interesa (restrukturiranje svjetskog sistema, a ne samo „komunizam će pobijediti kapitalizam“ ili čak „istok će pobijediti zapad“) naših civilizacijske moći. A u isto vrijeme, Zapad je sada u goroj situaciji nego 50-ih i 60-ih godina. Uprkos svim početnim uspjesima atlantske globalizacije, ona više ne funkcionira, a Zapad kao cjelina je na silaznoj putanji, odnos snaga u nezapadnom svijetu također igra na ruku vezi Rusije i Kine.

Takođe je izuzetno važno da nezapadni svet ni Moskvu ni Peking ne vidi kao pretendenta za globalnu dominaciju, ma kakve bajke Anglosaksonci pričali o ovoj temi. Kisindžer takođe priznaje da Kina nema pretenzija na svjetsku dominaciju, iako s lukavom odredbom:

“Ne vjerujem da je svjetska dominacija kineski koncept, ali to bi se moglo dogoditi kada postanu tako moćni. A to nije u našem interesu.”

Naše je čije? Naravno, to je neisplativo za Zapad, koji je navikao da je on taj koji postavlja pravila igre za cijeli svijet. Ali to doba je prošlo, a ni Kina, ni Rusija, ni gomila njih neće zamijeniti Zapad. Svijet je veći i složeniji od globalističkih planova Anglosaksonaca – i oni ga definitivno neće moći gurnuti nazad u prokrustovo ležište „jednog čovječanstva pod jednim vodstvom“.

Autor: Pyotr Akopov

kinaPutinrusijaSaradnjaukrajinaxi jinpingzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
106 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo pitam
1 godina prije

Zanimljivo da kina nema niti jednog cvrstog politickog saveznika, svi se druze Ali distanciraju od njih
Jedino Rusi vjeruju da im je 10 puta veci pragmaticni beskrupulozni Partner najbolje stvar u zivotu

Pravednik
1 godina prije

Koristim ovo mjesto (isprike redakciji) da podsjetim sve da jedna nevina i poštena osoba koja je podigla
glas u ime svih nas Marko Francišković trune u hrvatskim kazamatima jer se suprostavio udbaško masonskom režimu.
Ljudi imajte na umu d aje podigao glas zbog svih nas.
SLOBODA ZA MARKA FRANCIŠKOVIĆA.

tihobl
1 godina prije

Kolektivni zapad: ne smijemo dopustiti da Rusija pobjedi u ovom ratu, jer je to nas kraj.
Kina: ne smijemo dopustiti da Rusija izgubi rat jer ce odmah udariti na nas.

Samo naivni vjeruju da je ovo rat izmedju Ukrajine i Rusije.

ling
1 godina prije

Sad nek Skretnicar napise da geopoltika ne postoji…a virus corona je SVE u zivotu

1 godina prije

Opet o “prijateljima”?
Njemačka, vojno zasjedena.
Italija, vojno zasjedena.
Japan, vojno zasjeden.
J.Koreja, vojno zasjedena…
Onih malih, kao Havaji, Guam, Guantanamo…., neču ni nabrajati
Jp, to su ISKRENI prijatelji.

Lenko
1 godina prije

Putin bi u tom slušanju trebao bi bite veoma, veoma pažljiv jer nikad ne možeš biti potpuno siguran u onog koji je nadojen crvenim mlikom da ti neće ZABIT NOŽ U LEĐA.

Bog! Bog!

Max
1 godina prije

Uvijek čvrsti saveznici.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Xi Jinping je potpisao direktivu koja je stupila na snagu 15. lipnja, a kojom se dopušta “nevojna” uporaba oružanih snaga kako bi se osigurao nacionalni suverenitet.
To daje pravni temelj za kineske “specijalne operacije” bez objave rata.
Možda se spremaju za deamerikanizaciju Tajvana…

P.S.
U bircuzu, sjedne Kinez pored mene…
Znaš li kung fu… nešto, da ti Džeki Čen nije neki rođak!?
Jel’ zato što sam Kinez?
Zato što mi piješ pivu…

burt
1 godina prije

Rusija je u najvećem ratu od 1945 i pod velikim sankcijama a samo je pitanje vremena kad će i Kina biti u takvoj situaciji jer će i njih dovesti pred svršen čin jer nije dovoljno da se samo provlače, smješkaju i klanjaju, doće vrijeme da se i oni malo žrtvuju

ivan sever
1 godina prije

Ono što još ne znam (ali sumnjam) je prava priroda tzv. Istoka (Kina, Rusija, Indija idr.) odnosno njihova ISKRENOST, DOBRONAMJERNOST, odnosno njihov temeljni sustav vrijednosti, temeljna ideologija, a sve sa aspekta poštovanja čovjeka i temeljnih ljudskih vrijednosti, obitelji, vjere, morala, rada, odgoja i obrazovanja, zdravstva, kulture idr. tradicionalnih vrijednosti NSUPROT zapadnih liberalno – globalističko – kolonijalno – pljačkaških paradigmi opredmećenih u Agendi 2030, Bilderberzima, G 7, “zlatnoj milijardi”, “svjetskoj vladi”, farmako mafiji, biološkim ratovima, covid 19, klimatskim ratovima, energetskim ratovima, krizi hrane, LGBT ideologiji, unipolarizmu, petro dolarima, “svjetskom policajcu”, marionetskim režimima, obojenim revolucijama, nevladinim udrugama itd.itd.itd. Zašto sumnjam ? Zato što je osnovna arhitektura tih društava slična zapadnim društvima, a naročito po osnovnom obilježju BOGATI – SIROMAŠNI i osnovnom društveno ekonomskom odnosu (kapitalizam, privatno vlasništvo isl.) i što npr. bogataši Kine moraju biti nacionalno opredjeljeni (zbog vlasti), bogati Rusije su također manje utjecajni zbog vlasti, slično i ostali bogataši, a… Čitaj više »

Susjed iz galaksije
1 godina prije

Samit će se održati online zbog covid-a.
Ne znam koje veći fašist, zapad ili ova Kina.
Rusija valjda bira između dva zla ono manje.

antinato
1 godina prije

USA je od kraja drugog svetskog rata napadala više od 50 država i neke potpuno gospodarski uništila te izvršila genocid sa više od 20 milijona civilnih žrtava. Nikad USA u svojoj zočinačkoj istoriji nije dobila nijedne sankcije.
Posherem se vam ja na američko međunarodno pravo i njegove zakone,
Dobro znam u koga ču sutra nanišaniti.

antinato
1 godina prije

A što se tiče Amerike i Kine, želim da ratuju što dulje i na puno se istroše. Pri tom nek jedni drugima unište svu ekonomiju i gradove.
Evropa če time mnogo pridobiti, a zločinačka Engleska konačno propasti. Tih mutikaša neče niko žaliti.

łedeno doba
1 godina prije

Amerika, Putin i Xi, svi slušaju jedan drugog, tojest svi slušaju vrhovnu okultnu kabalu. sve ostalo su iluzije u koje se ovdje sve više tone..dok …brutalna agenda plandemije teče paralelno.. lijepo u pozadini.. a ovaj desni na slici je jedan od najgorih kabalinih satansko-okultnih fašista, koji zatvara vlastiti narod, han-kineze, u plandemijskim koncologorima Šangaja i drugih gradova, o Ujgurima da i ne govorimo, oni su odavno nahebali. Koji je teški zločinac, i stari prijatelj Bila Gatesa, Schwaba i ostale pajdaške kabale. U St. Petersburgu, ustvari Petrogradu (za vrijeme SSSR-a, Lenjingradu), kojem su u Rusiji održava se godišnji skup Petersburškog Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je de fakto, filijala Rokefelerovog, tj. Švabovog Svjetskog ekonomskog foruma, sa kojima je ovaj ruski forum 2008. sklopio sporazum o suradnji. U članku od danas, nekoliko redova niže, o tom skupu, spomimju se izrazi kao “novi ekonomski poredak” i slično… Lijepi eufemizmi, da se izbjegne ono “novi… Čitaj više »

1 godina prije

Danas je imao g. Lavrov intervju na BBC.
NAĐITE GA!!!!! Hahahahaha. Objavili su kratak izsječak od 2.34 minuta, ostalo treba OBRADITI!

Fabijan
1 godina prije

Ako dobro otkopamo a ne zagrebemo; nije li ovo sa Rusijom i Ukrajinom zatim Kinom i Tajvanom samo odvlaćenje od pozadinske radnje globalista-sotonista-anglosaksonaca koji će promijeniti svijet a svijet je već promijenjen u početnom stadiju. Međutim mislim da postoji viši cilj ali još dugoročno nepoznat; jedna digitalna valuta, jedno sjedište za zdravstvo zatim sve ostale grane ljudskog života koje bi bile kod armera, kratko kontrola ljudi na čitavom planetu iz jednog centra moči – amerike koja je zemlja kurvinih sinova; engleza koji se nisu slagali ni sadržavom ni vjerom i francuskih kurvi! Ajmo iskopati bitnu pozadinu. Rusi i Kinezi nesvjesno rade po planu Hazara-Kabale i ostalih sotonskih tajnih udruženja. Volio bih da griješim ….

Buničar
1 godina prije

Kaze Misak da mi u stvari ne postojimo, osim kao iluzija postojanja. Kako vrijeme prolazi sve vise mu vjerujem. Ovako debilna bica moze stvoriti samo bolestan um, nemoze to postojati u stvarnosti 🤮

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI