Amerikanci odustaju od državljanstva u rekordnom broju, jer doseljenici smatraju da su “pandemija i politička klima nepodnošljive”

Americko drzavljanstvo
7 komentara

Amerikanci odustaju od američkog državljanstva zahvaljujući nepodnošljivoj političkoj atmosferi i neprestanoj krizi Covid-19. I državljani i doseljenici prekidaju veze u rekordnom broju, pokazuju nova istraživanja.

Više od 5.800 Amerikanaca odreklo se državljanstva u prvoj polovini 2020. godine, prema izvještaju kompanije Bambridge Accountants New York, firme koja se specijalizovala za američke poreze za doseljenike, što je dramatičan skok od 1.210 procenata u poređenju sa posljednjih šest mjeseci 2019. godine.

“Došlo je do velikog preokreta tokom koronavirusa kod američkih doseljenika koji se odriču državljanstva, gdje su cifre u naglom padu od 2017.”, rekao je Alistair Bambridge, partner iz njujorške računovodstvene firme, ukazujući na sporni politički pejzaž, pandemiju koronavirusa i stroge poreske propise.

Ogromno povećanje američkih doseljenika koji se odriču državljanstva, iz našeg iskustva, je zbog činjenice da je trenutna pandemija pojedincima omogućila vrijeme da preispitaju svoje veze sa SAD i odluče da je trenutna politička klima i godišnje američko poresko izvještavanje nepodnošljivo.

Broj Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva u prvih šest mjeseci 2020. godine bio je više nego dvostruko veći od broja za 2019. godinu u kojoj je svega 2.072 građana prekinulo veze sa SAD. Nedavni talas odricanja učinio je prvi kvartal 2020. godine najvišim zabilježenim, kaže kompanija, s tim da je drugi kvartal 2020. zauzeo mjesto broj dva.

Navala onih koji se odriču svog državljanstva – posebno među procijenjenih devet miliona Amerikanaca koji žive u inostranstvu – posebno je vođena sve težim poreskim pravilima, nastavio je Bambridge, primjetivši da je „za mnoge Amerikance taj porez previše komplikovan, pa ih nagoni da učine ozbiljan korak odricanja od svog državljanstva, “uprkos obaveznoj državnoj naknadi od 2.350 dolara za to.

Čak i dok neviđeni broj Amerikanaca ostavlja svoje državljanstvo iza sebe, novi imigranti primjećuju veliki porast troškova prijavljivanja, od kojih su neki porasli za više od 80 procenata ranije ovog mjeseca, navodi se u saopštenju američke Službe za državljanstvo i imigraciju (UCIS). Pod revidiranom naknadom, novi podnosioci prijava platit će oko 520 USD više nego ranije, postavljajući veću finansijsku barijeru za nove dolaske, za koje su takođe ukinuta brojne olakšice taksi. UCIS, koji se oslanja na takve naknade da pokrije troškove poslovanja, tvrdi da su potrebna povećanja kako bi se nadoknadili nedostaci u budžetu, pošto je već tražio pomoć Kongresa od 1,2 milijarde dolara da popuni prazninu.

Amerikadrzavljanstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije

Pa dobro, to su gluposti. 5000 ljudi se od reklo američkog državljanstva. Neš ti brojke.
To su porezne manipulacije.
Dajte nešto o Kamali Harris sad kad je slagalica gotova.

Riddick
3 godine prije

I dalje je to jedan od najpoželjnijih pasoša u svetu bez obzira na povećanje broja odricanja državljanstva.

habanero
3 godine prije

Molim neka se jave sa dojmovima oni koji su bili u posjetu USA, ako ih ima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI