Amerikanci se vraćaju na Mjesec ili bi mogli „graditi komunizam“

Sletanje na mjesec
16 komentara

Amerikanci se vraćaju na Mjesec. Donald Trump je u nacrtnu novog proračuna odredio da NASA za to mora dobiti 25 milijardi dolara samo u sljedećoj godini. To je ogroman iznos koji će, čak i ako se uzmu u obzir uobičajeni rezovi javne potrošnje za Sjedinjene Države, biti dovoljan za plaćanje nekoliko važnih projekata. Tako će, na primjer, 2024. godine Amerikanci ponovno sletjeti sa svojim astronautima na Mjesec, po prvi put od 1972. godine.

Računa se da će za let do Mjeseca NASA dobiti najmanje 35 milijardi dolara. Da bismo razumjeli zašto praktični Amerikanci bacaju takvu količinu novca za jedan let do obične stijene koja kao satelit kruži oko Zemlje, na kojem nema obećavajućih naftnih ležišta ili drugih vrijednih resursa, moramo se sjetiti zašto su na Mjesec letjeli prije pedeset godina.

U tim se godinama između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država

vodila intenzivna svemirska utrka. Prvi umjetni satelit Zemlje i let Gagarina u svemir su izveli Sovjeti, što je kod Amerikanaca uzrokovalo duboku frustraciju i nepodnošljivu moralnu patnju. Uz ova je čovječanstvo imalo nekoliko manje važnih dostignuća, da bi 1969. Amerikanci lansirali Apollo 11 i na Mjesec poslali Neila Armstronga, Buzza Aldrina i američku zastavu.

Tada se vjerovalo da je moguće poslati čovjeka i na Mars ili izgraditi pravu vojnu bazu na Mjesecu, ali sovjetska ekonomija si nije mogla priuštiti takve troškove i zato je vodstvo Moskvi odlučilo zaustaviti utrku i sve prepustiti Amerikancima.

Jednom kada su pobijedili, pobjednički Amerikanci su također drastično smanjili financiranje svemirskih projekata, jer nisu bili zainteresirani trošiti sredstva na natjecanje pred praznim tribinama međunarodnog stadiona.

Prošlo je pola stoljeća i sada, 2020. godine, sile su zamijenile mjesta. Rusija je postala praktičnija od Amerike i ruska država odbija bacati u svemir puno novca, barem dok se ne uspostavi potpuni red u Roscosmosu. Vladimir Putin više voli hipersonična učinkovita oružja, ulaganja u poljoprivredu i Daleki istok i Arktik, uključujući Sjeverni pomorski put, LNG projekte i suradnju sa svim zemljama u svijetu s kojima je moguće dogovoriti poslove od obostrane koristi od zadovoljstva da može izaći pred kamere i reći „kako su ruski kozmonauti bili na Mjesecu“, a onda bi Eho Moskve ili Nova gazeta objavili podatak da je to „zadovoljstvo“ Ruse koštalo polovicu rezervi iz Fonda nacionalne skrbi, kojim se financiraju vrijedni projekti za razvoj zemlje.

S druge strane Sjedinjene Američke Države su toliko opustošene da su brojni gradovi i regije izvana počele nalikovati kao da su u nekoj latinoameričkoj zemlji. U situaciji kada mnoštvo zahtijeva kruha i igara, a političari su prisiljeni slušati gomilu, Donald Trump nema drugog izbora nego im dati sve što žele.

Na kraju godine će se u SAD-u održati izbori. Imamo apsurdnu situaciju u kojoj će socijalistički milijarderi Bernie Sanders ili Michael Bloomberg, ustati protiv Donalda Trumpa s obećanjima da će od sirotinje ponovno stvoriti srednju klasu i svakom nezaposlenom crncu dati punu košaru besplatnih pizza i hamburgera.

Kako Donald Trump ne može obećati istu stvar, mora uložiti novac u spektakle. Na primjer, nastavak svemirske utrke, koja će koštati i mali dio vojnog proračuna zemlje, ali ako bude uspješna, donijet će mu još više političkih bodova od tradicionalnog „malog pobjedničkog rata“ koje su pokretali gotovo svi američki predsjednici. Trump nije njihove sreće, jer više nema takvih neprijatelja za napasti. Chavez je Venezueli ostavio naprednu protuzračnu obranu i protubrodske projektile, a Iran ne treba ni spominjati. Sjeverna Koreja je nedodirljiva, jer će biti poražena, ali će prije toga zbrisati Seul s lica zemlje i sa sobom u smrt povući američki nosač zrakoplova i nekoliko pratećih brodova. Trump ne može napasti nikoga, jer su svi potencijalni protivnici američke vojske tako dobro naoružani i motivirani da nijedna avantura ne bi bila „mali  i brzi pobjednički rat“, već dugogodišnja agonija s tisućama mrtvih američkih vojnika.

Zvučat će cinično, ali za Rusiju su američki problemi korisni, a ako Trump hoće „galaktičku armiju“, koju je stvorio, te ako hoće letjeti na Mjesec, neka leti.

Prvo, Amerikanci su ti koji će platiti svemirske letove, a oni će u konačnici donijeti korist cijelom čovječanstvu. Bit će dobro ako se i Kina ozbiljno pridruži utrci, jer ćemo tada vjerojatno imati priliku vidjeti i bazu na Marsu, te druga čuda o kojima već dugo pričaju pisci znanstvene fantastike.

Drugo, svaki dolar kojeg SAD potroše na letove u svemir je dolar kojeg Sjedinjene Države neće moći potrošiti na ubijanje civila u drugim zemljama ili na podmetanje „Obojenih revolucija“ i druge gadarije Washingtona na koje smo navikli.

Dakle, cijeli svijet mora snažno podržati Donalda Trumpa u njegovim pokušajima usmjeravanja američke agresije u relativno mirnom smjeru svemirskih bespuća.

Konačno, danas je vrijeme pametnih telefona i brze razmjene informacija i  ruski mediji će besplatno dobiti bogat da će Rusija dugo biti cijepljena od utjecaja raznih štetnih ideologija i ostatak medijskog prostora će bit rezerviran za promociju ciljeva za budućnost, ali i tradicije i kulture za jačanje nacionalnog identiteta.

Što se tiče komunizma, sama Sjeverna Koreja nije dovoljna, jer je to mala udaljena zemlja i mi ništa ne znamo kako se tamo zapravo živi. Oni koji mrze Marxa i Engelsa iz dubine duše, trebali bi podržati Sandersa i druge „socijalističke milijardere“ u Americi, jer kad Amerikanci počnu „graditi komunizam“, e to će biti spektakl.

Amerikanci su bili magični vilenjaci za Ruse i sve istočne narode u osamdesetima i devedesetima, a ako na predstojećim izborima pobjedi drveni šporet zvan „demokratski socijalizam SAD-a“, Amerikanci će konačno moći usporediti dva sustava – predatorski neoliberalni kapitalizam i realni socijalizam, koji u početku mora imati staljinističku formu. To što Sanders sada mlatara zastavom duginih boja i razmeće se „zelenim“ sloganima autistične Šveđanke Grete Thunberg, problem je koji se riješi u tren oka. Amerikanci, nek vam je sa srećom.

Naravno, još uvijek postoji rizik da će Donald Trump ili dobiti izbore ili započeti pragmatičniju politiku nakon izbora. Ipak, za sada sve izgleda kao da Amerikanci nemaju izbora. Tko god došao na vlast u studenom, morat će održati odgovaraju razinu sitosti masa.

Letjeti na Mjesec jeftinije je od povećanja poreza. Stoga, ako Amerikanci još uvijek imaju kapacitete za slanje astronauta do drugog nebeskog tijela, vjerojatno će igrati na ovu kartu.

Ako ne, pokušaj „izgradnje komunizma“ u Sjedinjenim Američkim Državama uopće ne izgleda loša ideja. Iz perspektive svih ostalih naroda, naravno, ne za Amerikance same.

mjesecsvemirski program
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Z.A.
4 godine prije

Njega sam i nesta uspio razumijeti ali tebe bas nista .

Toni
4 godine prije

Ne razumijem naslov, kako se može neko vraćati tamo gdje nikada nije bio?!

Laki Topalović
4 godine prije

Kruha i igara. Da se SAD srede, Trump bi morao povećati poreze korporacijama, a smanjiti ih na dohodak, e kako neće povećati poreze milijarderima, narod će dobiti let na Mjesec. Jel sad jasnije, Mislim, tekst je jutarnji za razbibrigu i ne uspijevaš razumjeti prosto proširenu rečenicu

njofra
4 godine prije

De bre pojasni malo jel je to kritika ili pohvala clanka 🙂

imalijosnade
4 godine prije

Nikad bili za poznavaoce, a za babe vracare i MS media bili su i na jupiteru.. Tad 6. 20. 1969. (brojke su isto interesantne kad se malo brojevi zarotiraju) je Stanley Kubrick odradio holivudsku priču negdje u pustinji Nevadi il novom Meksiku – ko i 1000 drugih holivudski priča . Na ovoj slici se dobro vidi kako povjetarac njiše zastavu, a kad bi bilo zraka bilo bi i života ..

Pero
4 godine prije

Ako ovaj portal ima naziv Logično onda bi bilo logično da da ne pišete da če Amerikanci ponovno na Mjesec kad tamo nisu ni bili.

Max
4 godine prije

Točno tako kolega Toni su prvi bili Na Mjesecu a onda nisu više bili jer je čistačica pobacala sve nacrte?!

Perun
4 godine prije

Sretan put na The Dark Side of the Moon ….P.S tamo ce izgraditi novi Veliki hadronski sudarivač ili supersudarivač (engl. Large Hadron Collider, LHC) novi akcelerator čestica. Očekuje se da će se njime razriješiti temeljna pitanja fizike, te unaprijediti ljudsko znanje o zakonima prirode,svemira i crnih rupica …..P.S kad amerikanci krenu na Mjesec svirace im orkestar iz Brcko distrikta pjesmu … Mujo kuje konja po mjesecu Mujo kuje, a majka ga kune Mujo kuje, a majka ga kune Moj sine, ziv ti bio majci ne kuju se konji po mjesecu vec po danu i zarkome suncu vec po danu i zarkome suncu Mila majko, ne kuni me mlada znas kad meni na um padne draga znas kad meni na um padne draga I ja ne gledam sunca nit’ mjeseca nit’ moj doro mraka nit’ oblaka nit’ moj doro mraka nit’ oblaka nit’ moj doro Drine vode hladne …..Kako pjesma kaze… Čitaj više »

FRANO
4 godine prije

TRUMP I NJEGOV POLITIČKI ORDONANC , BANNON SU DVA ŽIVA ,KATOILIČKA FOSILA IZ KLASNO-NACISTIČKOG VIRA!! TRUMP I NJEGOV GOVOR U WARŠAVI SU NACISTIČKO-KATOLIČKO-KRIŽARSKE PROVENIJENCIJE.-SADRŽAJ NJEGOVOG GOVORA PUN JE NEUKIH ,ALI KATOLIČKO-NACISTIČKO-FAŠISTIČKIH PORUKA KOJE IDU ZA TIM DA ZABAVLJA GRAĐANE, O PITANJIMA KOJA SU NA IZMAKU AKTUALNOSTI,ILI NISU VIŠE PITANJA O KOJIMA, PO SUŠTNI SADRŽAJA , VRIJEDI RASPRAVLJATI I TROŠITI VRIJEME ,ZABAVLAJTI DANAŠNJEG ČOVJEKA KOJI JE NA PRAGU PROMJENE SVIJETA ZBILJE,KOJI SE MORA OKRENUTI TOJ ZBILJI .NE U ISTOM TONU I SA SISTOM SVRHOM SE MOŽE PORUČITI I KINESKOM MINISTRU OBRANE I SVIMA ONIMA KOJI SU DANAS NA ČELNIM POZICIJAMA VELIKIH TEHNOLOŠKO-EKONOMSKIH NACIJA DA SE NE UZDAJU ,KAO NEKADA ,U POSTOJEĆU TEHNOLOŠKU SAGU KOJOM BI MOGLI I HTJELI ,AKO IM TO NJIHOVI INTERESI BUDU NALAGALI ,ODREĐIVATI GEOSTRATEŠKI I GEOPOILITIČKI IZGLED NAŠE GEJE I PERSPEKLTIVNU BUDUĆNOST RAZVOJA NAŠE GEJE. VARAJU SE U STARTU ,POŠTOVANA GOSPODA ,JER SU SE VREMENA PROMJENILA ,A I… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI